• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Tizenkét tipp a sok tévézés ellen

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

A sportok népszerűsítésével szeretnék a gyerekeket visszahódítani a sok tévézéstől.

Négy település, több mint háromezer általános iskolásának életére lehet hatással az a januárban induló rendezvénysorozat, amelynek keretében a kisiskolások sporttal, szabadidős tevékenységeikkel kapcsolatos attitűdjeik megváltoztatására törekednek a szervezők. A 14,9 millió Ft-os, uniós támogatással megvalósuló akciósorozatra azért is szükség van, mert kutatások szerint a magyar gyerekek (négy és tizennégy év közötti korosztály) naponta átlagosan több mint három órát töltenek a képernyő előtt. Ennek az időnek egy jelentős részét szeretnék visszahódítani a sportokat népszerűsítő kampány keretében - nyilatkozta Igonda Zoltán, a Viaticum Természet és Környezetvédelmi Közhasznú Alapítvány elnöke.

Szeretnék rávenni a gyerekeket, hogy tegyenek egyfajta „újévi fogadalmat" arra, hogy 2012-ben, kevesebbet ülnek a számítógép és televízió előtt és éljenek egészségesebben. Kutatások szerint az utóbbi évtizedben, a fiatalok fizikai teherbíró-képessége csökkent. A gyerekek 40-60 százalékánál kimutatható valamely testtartási rendellenesség (hanyag tartás, lúdtalp, gerincferdülés), ráadásul azok az adatok, amelyek az elégtelen fizikai terhelhetőséget bizonyítják; egyre riasztóbbak. Életkortól függően 5-25 (!) százalék gyakoriságú az elhízott gyermekek aránya.

A mintegy háromezer kisiskolást érintő kampánysorozat az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg. „A fenntartható életmódot és az ehhez kapcsolódó viselkedésmintákat ösztönző kampányok" című pályázat támogatási összege 14, 9 millió Ft.

Az alapítvány egyébként megfogalmazott egy 12 pontos alapelvet is a szabadidő aktív eltöltése érdekében, amelyeket, ha a gyermekek betartanak, akkor sokkal jobban érezhetik majd magukat 2012-ben –mondta Igonda Zoltán.

1. Amikor délutánonként, hétvégenként vagy az iskolai szünidőben „rád szakad" a szabadidő, számtalan lehetőség közül választhatsz, hogy mivel töltöd el. Gondolkozz, mit választasz!

2. Hanyagold a tévét, a rádiót és a számítógép is maradjon csak munkaeszköz. Ezek amúgy is csak ideig-óráig lehetnek pihentetők, és azon túl, hogy egészségrontók, függőséget okoznak és elszigetelnek másoktól.

3. Sokkal fontosabbak a társas kapcsolatok. A közeli ismerősökkel, barátokkal, rokonokkal vagy a családdal közösen megtervezett program kétségtelenül igényel ugyan némi szervezői munkát és főleg időt (amiből ugye egyre kevésbé szívesen „áldozunk" egymásra), de közben megoszthatod a többiekkel az érzéseidet, gondolataidat, és életre szóló élményekkel lehetsz gazdagabb.

4. Menj ki a természetbe családostól, barátostól, barátnőstől és mozogj! Keresd a csendet vagy a közös programokat, rajtad múlik, hogy mire van nagyobb szükséged! Nézz szét a lakóhelyed környékén, a tágabb környezetedben és az országban! Hidd el, rengeteg csodálatos kulturális és természeti értéke van hazánknak és lehet, hogy némelyik csak egy karnyújtásnyira van tőled. Mint minden nemzet, mi sem vesszük észre, máshol talán más, de nem szebb vagy jobb. Mielőtt külföldre mennél előbb a saját országodat kell megismerned.

5. Tanulj meg tájékozódni! A térkép ismerete nem csak a kirándulások alkalmával válik hasznodra, de a városban vagy egy bevásárlóközpontban is magabiztosan tudsz általa közlekedni. A GPS-el megkeresni a célpontokat hasonlóan izgalmas feladat.

6. Menj gyalog, ha lehet, mert ez biztosítja a legnagyobb szabadságot! A láb mindig kéznél van. Egy turista térkép segítségével gyönyörű tájakat, természeti értékeket és érdekes kulturális emlékeket fedezhetsz fel.

7. Kerékpáron sokkal távolabbi helyekre juthatsz el, mint gyalog. Lehetőség szerint kerüld a forgalmas utakat és a kerékpárutakon közlekedj.

8. A vízen kenuval vagy csónakkal siklani óriási élmény. Itt ugyan a szabadság fokod jóval kisebb, hiszen csak a folyó irányában tudsz haladni, viszont nagyon közel kerülsz a természethez.

9. Lóháton bejárni a természetet szintén egy hihetetlen élménnyel ajándékoz meg: egy állat visz a hátán, s úgy haladtok, hogy, míg „eszközként" használod, valójában a társad is.

10. Mindegy, mit csinálsz, gyalog, vízen, lóval, vagy bringán, de ha teheted, aludj kint az éjszakában. Állítsd fel a sátrad, rakj tüzet, süss szalonnát és élvezd a tűz melegét! Hallgasd az éjszaka szöszmötölését, a madarak hangját, nézd meg a napfelkeltét!

11. A távolabbi célpontok elérésére használd a közösségi közlekedést! Ez nagyobb szabadságot ad, hiszen nem kell minden alkalommal a parkoló autóhoz visszamenned, ráadásul lényegesen kevesebb környezet szennyezéssel jár.

12. Készíts fényképeket, örökítsd meg az élményeidet! Manapság már mindenki számára elérhető áron kaphatók digitális fényképezőgépek. Ezeket bárki könnyen megtanulhatja kezelni, és az sem baj, ha nem lesz művészi az eredmény. Oszd meg az élményeidet mással is, hátha követőre találsz!