• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Több gyümölcs, kevesebb cukorbaj

Egészségmagazin Forrás: MTI

A gyümölcslevek ivása esetén az anyagcserezavar korábban és gyakrabban jelent meg.

Zöldségek és gyümölcsök bőségesebb, rendszeres fogyasztásával csökkenthető a felnőttekre jellemző 2. típusú cukorbetegség megjelenésének kockázata. A csaknem két évtizedes megfigyelések eredményeit a Diabetes Care szakfolyóirat közölte.
A felnőttkori cukorbetegség az egész világon szinte járványos gyorsasággal terjed. Az orvostudomány minden eszközt igyekszik fölhasználni a betegség megelőzésére és ennek egyik legésszerűbb és legegyszerűbb módszere a táplálkozás befolyásolása.


Lydia Bazzano és munkatársai 71 346 ápolónő 18 éves megfigyelése alapaján azt vizsgálták, hogy a megszokottnál több zöldlevelű növény, salátafélék és különböző gyümölcsök fogyasztása milyen mértékben befolyásolja az új cukorbetegség-esetek megjelenésének gyakoriságát a nők között.

A kutatók azt találták, hogy a rendszeresen mozgó és nem dohányzó hölgyek több gyümölcsöt, salátát ettek, mint a ritkán gyalogló, nem sportoló és esetleg cigarettázó nők. Több zöldség és gyümölcs fogyasztása esetén a cukorbetegség ritkábban következett be, a sok fehér lisztből készült pékárú és a sok krumpli fogyasztása viszont cukorbajra hajlamosít.


Fontos figyelmeztetés, hogy miközben a gyümölcsevés cukorbetegség ellen védő hatásúnak bizonyult, a gyümölcslevek ivása esetén az anyagcserezavar korábban és gyakrabban jelent meg. Lydia Bazzano hangsúlyozta, hogy a gyümölcsitalok általában nagy cukorterhelést jelentenek, ráadásul az oldott cukor gyorsan fölszívódik.
Eredményeik alapján mindenkinek azt tanácsolják, hogy gyümölcsitalok fogyasztása helyett egyenek természetes gyümölcs formájában almát, narancsot, banánt és dinnyét.

Legolvasottabb cikkeink