• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Több száz gyerek betegedett meg a rossz étel miatt

Egészségmagazin Forrás: OEK - beb

Koszos konyha, furcsa állagú főtt hús, mosatlan alma – nem kell sok, hogy az őszi vírusok sokakat megfertőzzenek.

Szeptember végén – október elején több olyan, általános iskolákban terjedő, hányással-hasmenéssel járó járvány alakult ki az országban, amelyeknél a kórokozó közvetítője nagy valószínűséggel a nem megfelelően elkészített illetve rosszul tárolt élelmiszer volt. Az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) jelentése szerint az egyik nagyobb területi fertőzésben 111 gyerek és 4 pedagógus betegedett meg három fővárosi általános iskolában, Fejér megyében pedig egy iskola 142 érintettje kapta el a calicivírust.

A budapesti járványban a három iskola menzáját ugyanabból a konyhából látták el, és nagy valószínűséggel az október 7-én feltálalt ebéd miatt alakult ki a területi járvány. Az érintett gyerekek és tanárok ugyanis a gombalevesből, parajfőzelékből, főtt sertés szeletből és almás pitéből álló ebéd utáni másnap hajnalban lettek rosszul. Mindnyájan hasmenésre, hasi görcsökre, fejfájásra és hányásra panaszkodtak. A tünetek szerencsére enyhék voltak, néhány nap alatt elmúltak. Kórházi ápolásra senki sem szorult.

A járványügyi vizsgálat még nem zárult le, de azt megállapították, hogy a főtt hús első ránézésre, illetve szaglásra kifogásolható volt.

A Fejér megyei általános iskolában szeptember 24. és október 8. között 95 tanuló, 10 pedagógus, 36 családtag és 1 konyhai dolgozó betegedett meg. Tüneteik: hasmenés, hőemelkedés illetve láz, hasi görcsök, hányinger, hányás és izomfájdalom. A betegek körül kettő kórházi ápolásra is szorult. Az érintettektől vett 15 székletminta közül 7-nél calicivírust mutattak ki.

Az OEK jelentése szerint a vizsgálatok megállapították, hogy nemcsak a betegek érintkezése révén terjedt a kór, hanem valószínűleg élelmiszer is továbbította a kórokozót. Vélhetően az iskolában szeptember 29-én felszolgált paradicsomleves és a szeptember 30-án kínált alma lehetett a közvetítő. Ezt valószínűsíti, hogy az élelmiszer-lánc felügyeleti hatóság a vizsgálat során számos hiányosságot tárt fel az iskolát ellátó étterem konyháján, amelyet rendkívül szennyezettnek találtak. Ráadásul az is kiderült, hogy az almát ebédre mosatlanul adták a gyermekeknek.