• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

TOP 5 Semmelweis Tipp - Mit tehetünk az egészséges fogakért?

Egészségmagazin 2024.06.03 Forrás: Semmelweis Egyetem
TOP 5 Semmelweis Tipp - Mit tehetünk az egészséges fogakért?

Fogaink hihetetlenül komplex struktúrát alkotnak, ezért tisztításuk is összetett megközelítést igényel.

Melyek azok a legfontosabb dolgok, amelyeket mi magunk a mindennapokba illesztve viszonylag egyszerűen megtehetünk az egészségünkért? A semmelweis.hu cikksorozatának legújabb részében dr. Gera István parodontológus professzor, a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Kar Parodontológiai Klinikájának professor emeritusa ad tanácsokat fogaink egészségének megőrzéséhez.

1. Sajátítsuk el a fogkefe helyes használatát!

„A fogszuvasodás és a fogágybetegség a lakosság 90-95 százalékát érinti. Talán nincs még egy olyan népbetegség, ami időben elkezdett prevenciós programmal, vagyis a fiatal korban elsajátított helyes fogmosási technikával teljesen megelőzhetünk” – mondja dr. Gera István. Kiemeli: a fogkefe úgy működik, mint egy csiszolóeszköz: ahol fizikailag érintkezik a foggal, ott eltávolítja a puha plakkot (a biofilmet), de ha a fogkefe sörtéi nem érintkeznek a fogfelszínnel, bármilyen eszközt használhatunk, az nem lesz hatékony. Ajánlott naponta kétszer, reggel és este fogat mosni, de mint mondja, a helyes technika annyira fontos, hogy jobb kétnaponta egy alkalommal az egyénre szabott helyes fogmosás, mint naponta ötször csak felületesen fogat mosni, kihagyva a legnehezebben elérhető fogfelszíneket. A fogkefét ajánlott háromhavonta újra cserélni, és arra is oda kell figyelni, hogy a fogmosás során a fogsort belülről és kívülről is alaposan megtisztítsuk. Ez hagyományos fogkefével másfél-két percet, elektromos fogkefével legalább egy percet vesz igénybe.

A helyes fogmosás technikájáról Semmelweis-oktatóvideót is készítettek.

2. Látogassunk el rendszeresen fogorvoshoz!

„A fogszuvasodás és a fogágybetegség megelőzéséhez elengedhetetlen a legalább évente kétszer elvégzett professzionális szájtisztítás is, azaz a fogkő eltávolítása és a fog polírozása, amit szájhigiénikus, fogorvos vagy parodontológus szakorvos végez. Már fiatalkorban nagyon fontos az egészségtudatos magatartás: a rendszeres, szakorvos által végzett fogtisztítással megszabadulunk a tartós lerakódásoktól, és ezt követően a mindennapi fogtisztítás hatékonyan gátolhatja a friss lepedék lerakódását” – hívja fel a figyelmet dr. Gera István. Kiemelte azt is, hogy a fogszuvasodást csak a legkezdetibb időszakban lehet visszafordítani, a fogágybetegség pedig visszafordíthatatlan, de megfelelő kezeléssel megállítható. Éppen ezért fogszuvasodás és fogágybetegség esetén is kulcskérdés, hogy minél hamarabb megfelelően kezeljük – mondja a professzor, hozzátéve, hogy míg a fogszuvasodás viszonylag korán okozhat panaszt, a fogágybetegség sokáig tünetmentes maradhat – ha a rossz leheletet nem számítjuk ide. Kiemelten fontos alapos figyelmet fordítani a szájhigiéniára, az első jel az ínyvérzés, de ha más panaszunk van, mihamarabb szakorvoshoz kell fordulni – ad tanácsot dr. Gera István.

3. Használjuk helyesen a fogselymet és a fogköztisztító eszközöket!

Fogaink hihetetlenül komplex struktúrát alkotnak, ezért tisztításuk is összetett megközelítést igényel – hangsúlyozza a professzor, aki szerint a fog és az íny közötti, egészséges embereknél 1 mm-es barázdát helyes fogkefehasználattal megfelelően tisztán lehet tartani, de a fogközöknél, az ínypapilla alatt mintegy 3 mm-es felület nyílik meg a baktériumok számára, ami az ő méretükhöz viszonyítva igen mélynek számít. Ezt a területet a fogkefe sörtéi nem érik el, ezért szükség lehet a fogselyem használatára. Dr. Gera István szerint a fiatalok esetében, ha szorosak a fogközök, nem lehet átlátni a fogak között, mindenképp kell fogselymet használni, ahogy akkor is, ha az íny vérzésre hajlamos, ennek hátterében ugyanis a felszaporodó baktériumok, a dentális plakk áll. Itt is kulcsfontosságú a helyes technika: a fogselyem rosszul alkalmazva elvágja az ínypapillát, ami adott esetben többet árt, mint használ – mondja a professzor. A helyesen végzett fogköztisztítás során a fogselymet a két fog találkozásánál lévő kontaktponton át vezetjük be óvatosan, a lehető legkisebb sérülést okozva. A traumamentes és rendszeres fogselyemhasználat során eltávolítjuk a fogközökben felgyülemlett baktériumokat. Lényeges, hogy mindez professzionális fogtisztítás után történjen, mert egy már fogkövekkel borított fogfelszínen a fogselyem használata nagyobb kárt is okozhat, mint amekkora haszonnal jár – hívta fel a figyelmet. Egy másik eszköz, a fogköztisztító kefe idősebb korban ajánlott akkor, ha a fogköz már megnyílt, azaz 1 mm-nél nagyobb a távolság a két fog között: ennek oka a fogágybetegség következtében elpusztuló csont és a visszahúzódó íny.

A fogköztisztítás különösen fontos a fogágybetegségre hajlamos egyéneknél, de a kezeletlen tasakot nem szabad fogköztisztító kefével tisztítani, csak megfelelő szakorvosi kezelést követően alkalmazható.

Ennek használatát a szakorvostól kell megtanulni, pontosan betartva az utasításokat, egyebek mellett ügyelve a megfelelő méretű eszközök használatára. Bizonyos esetekben, például fölső lemezes fogpótlás esetén ajánlott nyelvtisztító eszköz használata is – mondta a professzor, hangsúlyozva, hogy a szájpadlás érdes felülete a nyelv tisztítását természetesen elvégzi, ezért a külön nyelvtisztítást akkor javasolják, ha valamiért ez a funkció nem működik, például az említett protézis sima felülete miatt.

Továbbiak a teljes cikkben

(Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem)