• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Törődjön az eszével!

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

Az Alzheimer-kórban szenvedők és családtagjaik gondjaira hívja fel a figyelmet az októberben kezdődő kampány.

A  Ne törődjön bele - törődjön az eszével elnevezésű kampány októberben indul. Ennek keretében budapesti és vidéki egyetemeken, főiskolákon pszichológusok személyes beszélgetések során adnak majd információkat és kiadványokon keresztül részletes tájékoztatást a fiatalok számára a járványszerűn terjedő Alzheimer-kórról.

- Az Alzheimer–kór olyan betegség, amely globálisan fenyeget. A növekvő betegszámról WHO által közzétett adatok is erre figyelmeztetnek, és ez előtt már senki nem hunyhat szemet - tájékoztatta az induló program okáról a Weborvost Himmer Éva, a Feledékeny Emberek Hozzátartozóinak Társasága elnöke.

A civil szervezet vezetője szerint az elmúlt héten megrendezett Alzheimer Világnaphoz kötődő hazai program is arra kívánta a kormányzat figyelmét irányítani, hogy az Alzheimer-kór áldozatainak is vannak emberi értékei és méltósága, ezért ugyanazt az egészségügyi–szociális támogatást, ellátást igénylik és érdemlik, mint más betegek.

Ezért felszólítják a kormányt, hogy az Alzheimer-kór okozta problémák megoldását tegye az Európai Unió országaihoz hasonlóan hazánkban is egészségügyi prioritássá, váljék az alapprogramok részévé, kaphassanak a betegek minőségi szolgáltatásokat és mindegyikük számára biztosítsák a korszerű kezelési módok igénybevételének lehetőségét. Szeretnék elérni azt is, hogy az Alzheimer-betegek mentesüljenek a vizitdíj fizetése alól és hazánkban is mielőbb emeljék fel az ápolási díj összegét a minimálbér szintjére.

Az induló kampány - amely a jövő év májusában zárul – olyan egészséges életmódra és egészségtudatosságra ösztönző program lesz, amely segíthet annak megismerésében, hogy az életkor előrehaladtával mit tehetünk elménk egészségéért, miként csökkenthetjük a demencia kialakulásának kockázatát - magyarázta a Ne törődjön bele - törődjön az eszével  program lényegét Himmer Éva.

Az unió és az Alzheimer-kór

Európában már 6 millióra, Magyarországon 160 ezerre tehető az Alzheimer–kórban szenvedő betegek száma. E fenyegető probléma miatt látta indokoltnak 16 ország 27  európai parlamenti képviselője, hogy 2007 szeptemberében Strasbourgban megalakítsák az Európai Alzheimer Szövetséget – jelentette be az Alzheimer Világnap rendezvényén Lévai Katalin EU-képviselő. A szövetség legfontosabb célja az Alzheimer-kórban vagy a demencia más formájában szenvedő európai polgár, valamint az őket gondozó családtagok támogatása, egészségügyi-szociális ellátásuk kiszélesítése.