• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Trombózishajlam és búvárkodás - megoldható?

Egészségmagazin Forrás: Sportorvosi Központ

A búvárkodás egyre nagyobb népszerűségnek örvendő sport, melynek során teljesen más világ tárul a szemünk elé.

Bár mindenféle sportolás erősen javallott az egészségmegőrzés- és visszanyerés tekintetében – így a búvárkodás is. De mi történjen, ha egy régóta búvárkodónál kiderül, hogy örökletes trombofíliával küzd? Vajon elkerülhető óvintézkedésekkel a trombózis? Vagy teljesen le kell mondani a merülésről? A kérdésre prof. Blaskó György, a Sportorvosi Központ véralvadási specialistája válaszol.

Trombofília a trombózis hátterében

A trombofília egy olyan genetikai betegség, mely fokozott trombózishajlammal jár. Ekkor a véralvadás és a vérzékenység egyensúlya megbomlik, és a folyamat az előbbi irányába tolódik el. Bár a vérrögök kialakulását számtalan tényező befolyásolja – pl. bizonyos daganatok, műtétek, terhesség -, a trombózis/tüdőembólia hátterében gyakran genetikai mutáció áll. Ezek közül a leggyakoribb a Leiden mutáció, a Prothrombin FII20210A mutáció, az MTHFR mutáció, valamint a Protein S/C és az antithrombin-III alacsony szintje. Ezek meglétéről érdemes vérvétel útján megbizonyosodni, főleg akkor, ha a családjában előfordult már trombózis, illetve tüdőembólia, ha Ön már átesett a problémán, illetve terhesség esetén, valamint még mielőtt hormontartalmú készítményt szedne.

Sport és trombózis

Manapság egyre többször hallani olyan esetekről, amikor egy sportoló holtan esik össze a pályán mélyvénás trombózis okozta tüdőembólia miatt. Ezek a tragédiák azonban elkerülhetőek lennének a sportolók trombofília szűrésével, még a versenyszerű tevékenység előtt, hogy ne okozzon nagy törést, ha a szakorvos az adott sportágtól való eltiltást javasolja.

Bár legtöbbször focisták, hokisok, teniszezők esetében hallani trombózisról, ám valójában bármely mozgásformánál előfordulhat az állapot, főleg fokozott genetikai hajlamnál. Prof. Blaskó György szerint több adat függvénye, hogy mi ilyenkor a teendő.

„Tudni kell többek között, hogy milyen trombofíliával állunk szemben, milyen súlyosságú az állapot, heterozigóta vagy homozigóta formájú, van-e egyéb más betegsége a sportolni vágyónak, vannak-e egyéb hajlamosító tényezők, volt-e már trombózisa a betegnek stb. Az adatok birtokában több minden lehetséges: ha nem súlyos a trombofília (pl. MTHFR heterozigóta), és nem is volt a múltban trombotikus eset, akkor egy kis extra odafigyelésen kívül semmi más teendő nincs. Vagyis elég, ha az adott személy leadja esetleges súlyfeleslegét, rendszeresen mozog, illetve elegendő folyadékot fogyaszt.

Búvárkodás fokozott trombózishajlammal

Külön kell választanunk a hobbi-búvárkodást (snorkeling és max. 10 méter mélységig légzőkészülékkel), valamint a nagyobb felkészültséget igénylő mélyvízi búvárkodást. Ez utóbbit igazolt trombofíliások lehetőleg ne űzzék: az oka az, hogy a véralvadás bonyolult mechanizmusa felborul, ha a szövetekben lévő nyomás, valamint az oxigéntartalom megváltozik. Komoly, akár halálos, diffúz ereken belüli alvadást írtak le magas nyomású oxigén belélegzése mellett! Így tehát kijelenthető, hogy trombofíliás beteg mélyvízi búvárkodást lehetőleg ne folytasson - figyelmeztet prof. Blaskó György.

Más esetekben, amennyiben átesett már DVT-n (mélyvénás trombózison) vagy tüdőembólián, szakorvos által meghatározott ideig antikoaguláns terápia javasolt, és egy idő után vissza is térhet a sporthoz. Ha valakinek súlyos trombofíliája van, akkor még az is lehet, hogy az élethosszig tartó véralvadásgátló kezelésen túl, teljesen el kell őt tiltani a hobbi-búvárkodástól - és más sportoktól is.

Még idejében derüljön fény az állapotára

Összegezve tehát trombofília esetén a sportolás mikéntjéről mindenképp orvosi konzultáció szükséges, hiszen számtalan tényező és adat befolyásolja azt, hogy visszatérhet-e a sportoló a szenvedélyéhez - mondja a szakember.

Mivel vannak olyan állapotok, amikor a szakorvos a sporttól való eltiltást javasolja, nem lehet eléggé hangsúlyozni, érdemes még azelőtt elvégeztetni a trombofília szűrést, hogy az érintett életének szerves részévé válna a választott testmozgás.