• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Túlélési tanácsok parlagfűszezon idejére

Egészségmagazin 2018.09.07 Forrás: Budai Allergiaközpont
Túlélési tanácsok parlagfűszezon idejére

Vonaton, buszon üljünk háttal a menetiránynak, hogy a huzat ne az arcunkba hordja a polleneket.

Továbbra is nagyon magas a parlagfű pollenkoncentrációja, emiatt az orvosi kezelés mellett érdemes néhány házi praktikát is bevetni. Az alábbi tanácsok segíthetnek a tünetek erősségét csökkenteni.

 

Szellőztetés és légkondi

Amíg az allergén növény magas koncentrációban van jelen a levegőben, a lakásban tartsuk inkább zárva az ablakokat. A szellőztetést ne reggel 5 és 10 óra közé időzítsük, a pollenkoncentráció ugyanis ebben az időben a legmagasabb. Pollenszezonban ideális megoldást jelenthet, ha a szellőztetést és a lakás levegőjének hűtését egyaránt légkondicionáló segítségével oldjuk meg. A készülékek használata során azonban mindig ügyeljünk a tisztítási előírások betartására, a szűrőket és légcsöveket tisztítsuk rendszeresen. Ennek hiányában ugyanis a készülékben megtelepedő penészgomba és por számos egyéb kellemetlen tünetet provokálhat.

 

Utazás közben

Autóban történő utazás közben is tartsuk zárva az ablakokat és használjuk a belső keringetésű, pollenszűrővel ellátott légkondicionálót. A berendezést rendszeres időközönként tisztítsunk, és ne feledkezzünk meg a szűrő időközönkénti cseréjéről sem. Vonaton, buszon üljünk háttal a menetiránynak, hogy a huzat ne az arcunkba hordja a polleneket.

 

Házi praktikák

Allergiások számára ajánlott az esténkénti hajmosás, így megelőzhetjük, hogy az éjszaka folyamán a hajunkról a párnánkra tapadt polleneket lélegezzük be, ezzel is nehezítve a nyugodt, pihentető alvást. Ez okból érdemesebb, ha nyáron nem a szabadban teregetünk, a frissen mosott, nedves ruhákon ugyanis könnyedén megtapadnak a pollenek, így a ruha viselése közben ismét fokozottan jelentkezhetnek a tünetek.

 

Sport pollenszezon idején

Dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy allergiás betegséggel sem kell lemondanunk a mozgás öröméről, de ajánlott a külső környezeti tényezőket figyelembe vennünk, mivel a magas pollenszám fizikai terhelés hatására könnyen rohamot provokálhat. A pollenkoncentráció nem csak reggel 5 és 10 óra között, de száraz, meleg, szeles időben is különösen magas, a szabadtéri programok, sportolás tervezésénél célszerű ezt is figyelembe vennünk.

Az időjárás és a napszak megválasztása mellett érdemes beszereznünk allergia maszkot például futáshoz, de hasznos lehet fűnyírás közben is a pollenek kiszűrésére. Szabadban való sportolás közben a tünetek csökkentésében segítségünkre lehet, ha olyan területet választunk, ahol kevesebb fa van és futás közben az orrunkon vesszük a levegőt. Különösen magas pollenszám esetén inkább válasszuk az tiszta, allergénektől mentes edzőtermet.

Allergiás asztma esetén különösen jótékony hatású lehet a rendszeres úszás, melynek segítségével nem csak az állóképesség, de a nyugalmi légzésfunkció is javítható. Pollenallergiások ügyeljenek arra, hogy a golfozás, vagy futball rohamot válthat ki, különösen, ha közvetlenül fűnyírás után végezzük ezeket a sportokat.

Az edzések megkezdése előtt érdemes szakorvos tanácsát kérnünk, aki segítségünkre lehet a megfelelő sportág kiválasztásában is. A rendszeresen végzett fizikai terhelés mellett szükség lehet a korábbi gyógyszeres kezelés módosítására is, ahhoz, hogy biztonságban és panaszmentesen végezhessük az edzéseket.

Legolvasottabb cikkeink