• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Túlsúly: a ketyegő betegségbomba

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

Minél több fölösleges kilót cipel valaki, annál nagyobb valószínűséggel alakul ki betegség.

A gömbölyded formákat az aktuális divat nem fogadja el, ám a plusz kilók nem elsősorban esztétikai, hanem egészségügyi problémákat jelenthetnek. Sőt, minél több fölösleges kilót cipel valaki, annál nagyobb valószínűséggel alakul ki betegség, ami láncreakciót indít el, mert újabb és újabb rendellenességek mutatkozhatnak.


Az Oxford Egyetem kutatóinak minden eddiginél átfogóbb, közel egymillió résztvevővel végzett felmérése szerint nemcsak a dohányzás, hanem az elhízás is évekkel csökkentheti életéveink számát. A vizsgálati alanyokat a testtömegindex-értékek alapján sorolták a mérsékelten vagy a súlyosan elhízott kategóriába. Az ötvenhét korábbi tanulmányból származó adatsor elemzése azt mutatta, hogy a felesleges kilók az enyhébb esetekben három, míg a valóban elhízott személyeknél akár tíz évvel is lerövidíthetik a várható élettartamot. Ez azt jelenti, hogy mérsékelt elhízás is megnöveli a korábbi halálozás esélyét.


- A túlsúly vagy elhízás következtében kialakuló egészségügyi problémák két, nagy- és kis kockázatú csoportba sorolhatóak. A nagy kockázatú betegségek (például magas vérnyomás, szívbetegség, cukorbetegség, epekövesség, ízületi gyulladás, köszvény, visszér, alvászavarok, érszűkület) kialakulására hatványozottan van esély, ha valaki túl sok pluszkilót cipel. Kismértékű kockázattal ugyan, de sajnos előfordulhat többféle daganatos megbetegedés, hasnyálmirigy gyulladás, valamint hölgyek esetében meddőség, ami az elhízásra vezethető vissza. Éppen ezért minden érintettnek fontos, hogy tegyen a túlsúly ellen – javasolja dr. Urai Klára belgyógyász-kardiológus.

- Már kicsit elcsépeltnek tűnhet, de valóban ez a kulcsszó: ÉLETMÓDVÁLTÁS. Aki maga is megtapasztalta a kilókkal való ádáz küzdelmet, tudja: egyik pillanatról a másikra lehetetlen lefogyni. Látványos változást csakis drasztikus kúrákkal lehet elérni. Ez utóbbiak azonban nem ajánlottak, mert sokkal több a hátrányuk, mint az előnyük. Éppen ezért jól átgondolt életmódváltásra van szükség ahhoz, hogy egy fogyókúra sikeres legyen. Ennek két fő összetevője a mozgás és az étkezés.

Persze semmit sem lehet esztelenül elkezdeni. Nagyon fontos például a mozgásforma helyes kiválasztása. Minél több plusz kilót cipel valaki, annál jobban kell vigyáznia sport közben az ízületeire. Az étrend kialakításánál pedig fő szempont az ételek összetevőinek helyes megválasztása, valamint a többszöri - napi 5 alkalom -, kis adagok fogyasztása. Sokaknak eszébe sem jut, de ajánlott minden fogyókúra előtt orvossal konzultálni, és felmérni az egészségi állapotot, hiszen ez is segít a helyes diéta kiválasztásában" – mondja a szakértő.

Teendők, tippek, lépésről-lépésre

Legolvasottabb cikkeink