Egyre több embernél jelentkezik a krónikus élelmiszer-érzékenység.
Mi az ételintolerancia?
Egyre több embernél jelentkezik a krónikus élelmiszer-érzékenység. Az IgG-mediált ételintolerancia tünetei azonban csak néhány nap, esetleg néhány hét késéssel jelennek meg.
A Brit Dietetikai Társaság elnöke szerint az emberek 45%-a szenved egy vagy több ételintolerancia által okozott tünettől.
Az ételintolerancia, vagy krónikus étel érzékenység az emésztőrendszer és az immunrendszer rendellenes egymásra hatásának eredményeként jön létre. A bélfal különböző fokú gyulladása következtében egyes táplálékokkal szemben kóros immunreakció alakul ki és lényegében ez okozza a tüneteket.
Meg kell azonban különböztetnünk az allergiától és az ún. enzimhiányos ételintoleranciától
Az ételintolerancia különbözik az ételallergiától!
Ételintolerancia kialakulásakor a gyakran nem jellegzetes tünetek a kiváltó étel elfogyasztása után hosszú idővel – akár napokkal, hetekkel később – jelentkeznek, és súlyosságuk függ az elfogyasztott étel mennyiségétől.
A jelentkező tünetek gyógyszeres kezelésre általában nem reagálnak, azonban a megfelelő étrend kialakításával és betartásával enyhülnek, vagy teljesen megszűnnek. Az ételintolerancia hátterében az elfogyasztott étel hatására kórosan felszaporodó IgG antitest áll.
Az ételallergia (a klasszikusan így nevezett, I. típusú, azaz IgE antitesthez kötődő reakció) a szervezet azonnali, heves reagálása bizonyos élelmiszerekre. Tünetei nagyon jellegzetesek (pl. vizenyősség, ödéma kialakulása, fulladás, kiütések) és életveszélyesek is lehetnek. Sokkal ritkábban fordul elő, mint az ételintolerancia; csupán a népesség 1%-át veszélyezteti. A heves tünetek gyógyszeres kezelésre jelentősen mérséklődnek, illetve elmúlnak. Felismerése és azonnali gyógyszeres kezelése orvosi szaktudást igényel.
Az immuneredetű ételintolerancia kialakulásának oka, hogy az immunrendszer az étel fehérjéit idegenként azonosítja, és az adott étel vagy annak valamelyik alkotója ellen nagy mennyiségű specifikus IgG antitest termelődik. A kialakuló antigén/antitest komplexek felhalmozódnak a szövetekben, és megindul a komplementek aktivációja. A komplementek és a makrofágok gyulladást, autoimmun reakciókat stimulálnak, melyek klinikai manifesztációja kiszámíthatatlan. Ennek megfelelően ezen betegek panaszai az egyébként negatív leletek ellenére sem szűnnek. Ilyen esetekben érdemes élelmiszer-intoleranciára is gyanakodni, mivel a kiváltó ágens kizárása az étkezésből sokat javíthat a beteg életminőségén.
A diagnózis felállításának legegyszerűbb módja az élelmiszerek ellen termelődött IgG-antitestek mérése.
Az ételintolerancia tünetei
Rendszeresen visszatérő, sokféle kellemetlen panasz:
• emésztési zavarok (puffadás, szelek, hasmenés, székrekedés)
• bőrelváltozások (pattanások, akne, kiütések)
• ismétlődő fejfájás, migrén
• alvászavarok (álmatlanság)
• ízületi fájdalmak
• súlyproblémák(hízás/fogyás)
Egyidejűleg többféle panasz is jelentkezhet.
A tünetek gyakran látszólag minden előzmény, ok nélkül jelentkeznek. A laboratóriumi leletek általában semmilyen konkrét betegségre nem utalnak.
Fontos!
Krónikus bélbetegségeket (IBS, Crohn betegség, colitis) gyakran kísér fokozott ételérzékenység, amely azonban feltehetőleg nem oki tényező e betegségek kialakulásában.
Tudjon meg többet az ételintoleranciáról és annak kimutatásáról:
www.food-detective.hu