• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Új terápiás szerepben a peritoneális dialízis

Egészségmagazin Forrás: vesebetegseg.hu

Terápiás lehetőség a végstádiumú szívelégtelenségben szenvedő betegek kezelésében.

Az utóbbi időben a krónikus veseelégtelenség kezelésében már bizonyított peritoneális dialízis (PD) kezelés kedvező kardiális hatásai miatt egyre inkább teret nyert a súlyos szívelégtelenségben szenvedő betegek kezelésében is. A PD kezelés hatékonyságát mi sem bizonyítja jobban, hogy 2015 januárjában Magyarországon elsőként peritoneális dialízis kezelés mellett sikeres szívtranszplantációt hajtottak végre egy szívelégtelenségben szenvedő betegen - számolt be róla a vesebetegség.hu.

A szívelégtelenség jelenleg a 40 és 59 év közötti felnőtt lakosság 1,5-2%-át, a 60 év fölöttiek 10%-át érinti. A szívelégtelenségen belül is növekvő tendenciát mutat a végstádiumú szívelégtelenségben szenvedők aránya. Nyugat-Európából és az Amerikai Egyesült Államokból származó statisztikai adatok alapján lakosságszám arányosan hazánkban mintegy 15–20 000 végstádiumú szívelégtelen beteg él. A szívelégtelenség nagy terhet ró a betegekre, a betegeket körülvevő családra és az egészségügyi ellátó rendszerre egyaránt.
Az utóbbi időben a krónikus veseelégtelenség kezelésében igazolt kedvező kardiális hatások miatt súlyos szívelégtelen betegek terápiájában is egyre jobban teret nyert a peritoneális dialízis (PD) kezelés.

2014 tavaszán Magyarországon elsőként a Fresenius Medical Care Debreceni Egyetem Klinikai Központ (DE KK) Extracorporalis Szervpótló Centrumában a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai Klinikával együttműködve kezdte el alkalmazni a PD kezelést súlyos szívelégtelenségben szenvedő betegeknél. Ezzel párhuzamosan szintén elsőként alkalmazta a minimál invazív per cutan PD-katéter behelyezést, amely technika segítségével a kezelés a katéter beültetését követően akár azonnal megkezdhető szemben a hagyományos sebészi beültetési technikákkal.Fontos mérföldkő volt, hogy 2015 januárjában Magyarországon először a Fresenius Medical Care DE KK Extracorporalis Szervpótló Centrumának peritoneális dialízissel kezelt végstádiumú szívelégtelenségben szenvedő betege sikeres szívátültetésen esett át a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán, amely bizonyítja a kezelés egyértelmű hatásosságát, és biztonságosságát. A teljes cikk a vesebetegség.hu-n