• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Újabb lehetőség a rák elleni küzdelemre?

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

A daganatok vérellátásának újabb részletét tárták fel magyar kutatók. A felfedezés tovább bővíti a rákellenes gyógyszerek fejlesztésének lehetőségeit.

Újabb részleteket tártak fel kutatók a tumoros sejtek növekedésének módjáról, és arról, hogy ezt a növekedést hogyan lehet lelassítani a véredényképződés gátlóival, amelynek nyomán megszűnik a daganatok vérellátása. Ez előrelépést jelent a gyógyszeres rákellenes terápiák fejlesztésében. A kutatás eredményei az American Journal of Pathology szeptemberi számában jelennek meg.

„A rákellenes terápia elsődleges célpontjai lehetnek az újonnan képződőtt hajszálerek mivel ezek a daganatok progressziójában központi szerepet játszanak. Újabb megfigyelések azonban arra utalnak, hogy az erek képződésének célzott befolyásolásával nem mindig lehet jelentős daganatellenes hatást elérni" – mondták a kutatás vezetői, Paku Sándor a budapesti Semmelweis Egyetem és Döme Balázs, az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet professzorai.

Olyan egerekben vizsgálták a daganatos szöveteket elektron és konfokális mikroszkóppal a budapesti Semmelweis Egyetem és a Bécsi Orvostudományi Egyetem, valamint az Országos Onkológiai Intézet és Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet kutatói, amelyekbe rosszindulatú sejteket helyeztek be. A kutatók új módszerrel vizsgálták az ún. intusszuszceptív angiogenezis során keletkező szövetoszlopok kifejlődését. Kimutatták, hogy daganatnövekedés következik be a daganatok vérellátását gátló Vatalanib kezelés után. Megfigyeléseik alátámasztják azt a nézetet, hogy egyetlen ún. alternatív daganatvaszkularizációs mechanizmus gátlása kiválthat más típusú érnövekedést a daganatokban.

Korábban nem volt teljesen tisztázott, hogy pontosan hogyan alakulnak ki az említett szövetoszlopok. A vizsgálat feltárta azt a folyamatot, amelynek során kapcsolatba hozható az endotheliális hídképződés és az  és az intusszuszceptív angiogenezis folyamata.

Az American Journal of Pathology 2011. szeptemberi számában megjelenő teljes terjedelmű cikket Paku Sándor, Dezső Katalin, Bugyik Edina, Tóvári József, Tímár József, Nagy Péter, Laszló Viktória, Walter Klepetko, és Döme Balázs jegyzik, és itt érhető el.