• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Újra PszichArt 24, újra művészeti maraton

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

Bizonyítottan jó hatással van a betegek gyógyulására a művészeti alkotó tevékenység.

Immáron 3. alkalommal rendezik meg a Moravcsik Alapítvány és a Budapest Art Brut (BAB) Galéria alkotóközösségének és munkatársainak közreműködéséve a PsychArt 24-et, a 24 órás művészeti maratont, melynek célja a pszichiátriai ellátásban részesülők ellen irányuló előítéletek és diszkrimináció csökkentése. A résztvevőknek ismét lehetőségük nyílik az art brut, outsider és hivatásos művészekkel való közös alkotómunkára.

Az ókortól fogva él az az elképzelés, miszerint a művészet nemesíti és gyógyítja az embert. A reneszánsz idejében már a képzőművészeti alkotások felemelő élményéről beszéltek, ami képes felderíteni a lelket és előhívni a nemes érzelmeket. Napjainkban a művészetterápia alkalmazása a gyógyító munkában egyre elterjedtebb, elősegítve az integrációt, az együttműködést és az értékteremtést.

A szervezők várják mindazok jelentkezését, akikben megvan az alkotás utáni vágy, és szívesen részt vennének az eseményen, illetve alkotásuk a BAB Galéria számára történő felajánlásával hozzájárulnának a kezdeményezés sikerességéhez.

A PsychArt 24 idei témája: a Túloldal. Napjainkban is a negatív előítéletek az uralkodóak a pszichiátriai betegek megítélésekor, ami mindinkább szélesíti a társadalom és a betegek közti szakadékot, és főként a másik fél meg nem értéséből fakad. Éppen e távolság miatt lett ez a művészeti maraton témája. Krudi János szavaival élve: „A túloldalon mindig mások vannak. A túloldalon mi vagyunk."

Az esemény időpontja: 2012. szeptember 28. 12:00 órától szeptember 9. 12:00 óráig (péntek-szombat)
Helyszín: Budapest VIII. József krt. 59-61.

A képek több méretben (A4 - fél ív), alapozott szürke lemez alapra készíthetők akril festékkel, olajpasztellel, szénnel, vagy grafittal. A munkához szükséges eszközöket a szervezők biztosítják a résztvevők számára, akiktől csak az alkotó részvételt kérik. Egy időben 60 alkotónak tudnak festőállványt biztosítani, ezért kérik, hogy az érdeklődők előre jelezzék részvételi szándékukat a www.psychart24.hu honlapon történő regisztrációval.
A 24 órás művészeti maratonon készült alkotásokat a 2012 novemberében megrendezett kiállításon tekinthetik meg az érdeklődők, a tárlat részleteiről is a www.psychart24.hu weboldalon olvashatnak majd.

Művészetterápia és az Art Brut Galéria 
Társadalmunkban a pszichiátriai betegek megítélése nem kedvező, a negatív előítéletek nem segítik elő az érintett személyek társadalmi reintegrációját. Ezekre az emberekre jellemző az elszigeteltség, a bizalmatlanság. A gyógyszeres, a szocio- és pszichoterápia mellett bizonyítottan jó hatással van a betegek gyógyulására és a rehabilitációjukra az alkotó tevékenység és a művészi kreativitás folyamata és a létrehozott művészi alkotások környezet által történt elismerése és elismertetése.

A Budapest Art Brut Galéria küldetése a pszichiátriai ellátásában részesülők ellen irányuló előítéletek csökkentése azzal, hogy nagy nyilvánosság előtt jelennek meg az általuk elkészített művészeti alkotások. Egy állandó nyitva tartással működő galéria, ahol bemutatható az art brut művészek munkáiból létrehozott gyűjtemény, komoly segítséget nyújt a szélesebb társadalmi elfogadást illetően, lehetőséget biztosítva a társadalom minden tagja számára, hogy megismerkedjen a pszichiátriai betegek és a társadalom perifériájára szorult emberek alkotásaival, ezzel biztosítva az esetlegesen bennük élő előítéletek feloldódását.

Éppen ezért megjelenési és kiállítási lehetőséget nyújtanak a magyarországi művészetterápiás és art brut műhelyek számára, kialakítva a művészetterápia és art brut művészeti irányzat országos dokumentációs és reprezentatív képgyűjteményét. Ez az archívum lehetőséget nyújt a szakemberek számára az összegyűjtött anyagok kutatására és a Galéria vezetése számára a különböző szempontok szerinti állandó és időszakos kiállítások megszervezésére.