• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Ultrahang: tengeralattjárótól a koszorúserekig

Egészségmagazin Forrás: Oxygen Medical

A korai felismerésen túl mára már a leghatékonyabb bőrfiatalító eljárás alapját is jelenti

Az ultrahang több, mint 70 éve használatos eszköz a diagnosztikában, és a korai felismerésen túl mára már a leghatékonyabb bőrfiatalító eljárás alapját is jelenti. Dr. Demjén Renáta, az Oxygen Medical Ultherapy szakértője a felhasználás új területeiről beszélt.

Tengeralattjárótól a koszorúserekig
A hanghullámoknak csak egy része hallható az emberi fül számára, az ezen skála felett lévő hangok tartományát nevezzük ultrahangnak. A hanghullámok a közvetítő közegben terjednek, a közeg határától pedig részben visszaverődnek. Ilyen közeg lehet az emberi test is, amelyben az ultrahang terjedési sebességét a szövetek vastagsága, összenyomhatósága, víztartalma és hőmérséklete határozza meg. Ez a megfigyelés adta az ultrahang diagnosztika alapját is.

Terápiás célokra az 1940-es években kezdték alkalmazni ezt az eljárást, a háborúból megmaradt radarok felhasználásával. A 2. világháborúban ugyanis az ultrahangot ellenséges tengeralattjárók azonosítására használták, majd felfigyeltek rá, hogy párhuzamot lehet vonni a tengeralattjáró és a magzatvízben úszkáló magzat közt. Mivel addig a káros röntgensugarakat használták a méhen belüli monitorozásra, ez a felfedezés döntő jelentőségűnek bizonyult. A fejlődés pedig megállíthatatlan: ma már olyan vizsgálófejek is léteznek, amelyekkel a szív koszorúsereinek belsejét lehet vizsgálni.
Ultrahanggal a folyamatok is megfigyelhetők

Az ultrahang specialisták szerint nem az az igazi gond, ha valakinél kialakul egy daganat, hanem ha későn veszik észre. A daganat keletkezésének folyamatában ugyanis az első lépés csupán egyetlen sejt „megbolondulása". Mindaddig viszont, amíg ez az elváltozás 1 centis lesz, minimum 5 év telik el a rosszindulatúságtól függően. Ha kevésbé rosszindulatú elváltozásról van szó, ez az időtartam hosszabb is lehet. Vagyis egy 3-4 milliméteres, még nem tapintható daganatot egy ultrahang vizsgálattal 2-3 évvel korábban észre lehet venni, mint egy már tapintható, 1 centis elváltozást. Ez pedig természetesen jelentősen befolyásolja a kezelést és ezzel összefüggésben az életminőséget.

Az ultrahang fiatalít is
Néhány éve már a kozmetikai eljárások is felhasználják az ultrahang hatásait, azonban a legújabb fejlesztések miatt ma már olyan eredmények is elérhetők, amelyek vetekednek a műtéti beavatkozásokkal. - Összehasonlító vizsgálatokból az is kiderül, hogy a speciális ultrahangos kezelés még a korszerű lézeres és rádiófrekvenciás eljárásoknál is mélyebben és célzottabban fejti ki a hatását – ismerteti dr. Demjén Renáta.

- A lézeres kezelés során ugyan irányítottan lehet a bőrbe juttatni az energiát, de „csak" 1,5 mm mélyre. Ráadásul, mivel a lézer optikai energia, napsütéses időszakban és sötét bőr esetén nem lehet alkalmazni. A rádiófrekvenciával végzett beavatkozások hatása pedig rövidebb távú, mivel az energiát nem lehet fókuszáltan a bőrbe juttatni, valamint 3 mm-nél mélyebbre nem hatol a bőrben. A kezelések során maximum 45-50 °C-ra lehet felmelegíteni a bőrt, ami nem elég a tartós és elegendő mennyiségű kollagén képződéshez.

Az Ultherapy jelenleg az egyetlen olyan eljárás, ami a bőr megereszkedésére nyújt hatékony és biztonságos megoldást. A mikro-fókuszált ultrahang precízen, a megfelelő mélységben, tűhegynyi pontossággal célozza meg azt a pontot, ahol a kollagén rekonstrukciót be kell indítani. A szövetet az optimális hőmérsékletre, 67 °C-ra melegíti fel, ahol beindul a kollagén képződés.

A speciális ultrahangos kezelést követően azonnal érzékelhető a bőr tömörsége, "emelkedése", a végleges eredmény azonban a kollagén rekonstrukció miatt 3-6 hónap alatt alakul ki. Az egyetlen kezelés alatt elérhető hatás miatt az eljárás megkapta a legszigorúbb hatóság, az amerikai Food and Drug Administration minősítő tanúsítványát, ami pontos mérésekkel igazolja a hatékonyságot és a biztonságosságot.

Legolvasottabb cikkeink