• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

  • Melanoma: Nem csak nyáron kell figyelni

   Melanoma: Nem csak nyáron kell figyelni

  • Öt fontos tudnivaló a most aktuális anyajegyszűrésről

   Öt fontos tudnivaló a most aktuális anyajegyszűrésről

 • egynapos sebészet
  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

  • Jó ütemben halad az egynapos sebészetek fejlesztése

   Jó ütemben halad az egynapos sebészetek fejlesztése

  • Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

   Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

Egészségmagazin 2018.05.29 Forrás: Budai Oltóközpont
Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

A választott védőoltások hosszú távú befektetést jelentenek egészségünk megőrzése érdekében.

Ha utazunk, érdemes lehet indulás előtt tájékozódni, sokat nyerhetünk: így nem csak szép emlékekkel, de egészségesen is érkezhetünk haza. Ebben többféle védőoltás és alapvető információk lehetnek segítségünkre - hívja fel a figyelmet Dr. Béres Zsuzsanna, a Budai Oltóközpont oltóorvosa. A döntéseket nem egyedül kell meghozni, minden esetben célszerű szakemberrel konzultálni. Ehhez fontos információk: mikor indul az utazó, mennyi idős, egészséges-e, hová készül, milyen elfoglaltságot tervez a célországban, mennyi időt szeretne ott eltölteni, kapott-e korábban oltásokat utazással kapcsolatban, a jövőben esetleg rendszeresen visszatér-e még.

„Ezeket a kérdéseket megválaszolva lehet rangsorolni az oltások között, lehet becsülni a kockázatot, hiszen nem mindig egyszerű a döntés. A választott védőoltások hosszú távú befektetést jelentenek egészségünk megőrzése érdekében. Sok esetben több évre nyújtanak biztonságot számunkra” – mondja az oltóorvos.

Az esetek 8%-ában elég betegnek érzik magukat az utazók ahhoz, hogy orvoshoz forduljanak útjuk során az adott országban, vagy röviddel a visszatérést követően, illetve 1% alatti a kórházi elhelyezés szükségessége. A hazatérést követően 25%-os esélye van annak, hogy hasmenés, légúti megbetegedés, bőrprobléma vagy láz jelentkezzen.

A fejlődő országok esetén a leggyakoribb egészségügyi problémák az utazással kapcsolatban:

Hasmenés34%
Légúti megbetegedés26%
bőrproblémák8%
magashegyi betegség6%
Hangulati zavar5%
Baleset, sérülés5%
Betegség lázzal3%

 Az alapoltások közé tartoznak (egzotikus célpontok esetén nagyon fontos a meglétük):

Kombinált tetanusz: (di-te-polio): gyerekkorában mindenki oltva volt, többször is, de az csak 20 éves korig garantálja a védettséget, ezért szükséges ezt ismételni 10 évente!

Influenza: hosszabb repülőút alatt, a közös légtér jelentősen megnöveli a betegség kialakulásának valószínűségét! Elég lehet csupán egy fertőzött a fedélzeten és mi is könnyen azzá válhatunk.

Hepatitis A és B: Létezik kombinált oltóanyag, többféle oltási sor, de külön-külön is be lehet adni ezeket a vakcinákat, ennek is számtalan előnye van. Aki 1985 után született már egy életre szólóan védett, hiszen kötelezően megkapta az oltást! Aki nem ilyen szerencsés, ott minimum két oltás szükséges az alapimmunizáláshoz, de itt is kialakítható a Hepatitis B ellen egy örök védettség, (fél, egy év múlva történő ismétléssel). Hepatitis A-ra is elérhető akár 25 éves védettség két oltással! Optimális esetben, Hepatitis B elleni immunitás hiányában, 6 héttel indulás előtt el kell kezdeni az oltási sort, hogy ne kelljen gyorsított séma, (0, 7,21 nap) és a védettség ki is alakuljon az indulásra.

Amire még gyakran szükség lehet:

Tifusz: nagyon gyakran szükséges egzotikus úti célok esetén, 3 évente ismételni kell.

Sárgaláz: csak bizonyos országok teszik tőle függővé a beutazást (Afrika, Dél-Amerika), ellenben másik negyven országban a korábban sárgalázas területen megfordult utazókat az igazolás nélkül akár vissza is fordíthatják. Az jár jól, aki minél előbb túlesik rajta, hiszen 2 éve egy oltás a WHO rendelkezése alapján egy életre szól, így ezt is kipipálhatja örökre! 65 év felett nem oltunk már, igazolás azonban szükséges. Csak az akkreditált oltóközpontokban kiállított okmány a megfelelő! Erre feltétlenül figyelni kell.

Kolera: aktuális járvány, hosszabb kintlét, bizonyos krónikus betegségek tehetik fontossá meglétét, inni kell csak!

Veszettség: sajnos gyakrabban lehetünk expozíciónak kitéve, mint itthon, de a jó hír: ha nem is érkeztünk védetten az adott terültre, két héten belül elkezdett szigorú oltási sorral (több oltást jelent, meghatározott időpontokban) a betegség 100%-ban megelőzhető. Lehet, hogy elég csupán itthon intézkedni, ha a sérülés minimális, és van tetanusz oltásunk, ami friss.

Miningococcus: 30 év alatt mindenképpen megfontolandó, hiszen egy ritka, de nagyon komoly betegségről van szó, ami az egész világon előfordul, néhol nagyobb járványok is jellemzőek.

Mindig el kell kerülni a szúnyogcsípést, a szúnyogok komoly betegségek terjesztői lehetnek (Zika, Dengue-láz, Japán enkefalitis). Malária elleni tabletta szedése csak a magas kockázatú területen indokolt, de a megfelelő szúnyogriasztó használata így is szükséges!

 

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink