• nátha
  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

 • melanóma
  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

  • 10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

   10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

 • egynapos sebészet
  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

UV – különös veszélyben az európaiak

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

Az ultraviola sugárzás fokozottan veszélyezteti a világos - kék, zöld és szürke - szeműeket.

Az ultraviola sugárzás a magyarokra is különösen veszélyes, hiszen itt más európai népekhez hasonlóan magas a világos szemű emberek aránya. A világos szeműek jóval érzékenyebbek az UV sugárzásra, náluk könnyebben alakul ki a szürkehályog és az időskori makula degeneráció. Becslések szerint évente 15 millió ember veszíti el a szeme világát a szürkehályog következtében világszerte.

Nemzetközi kutatások szerint: szinte mindenki tisztában van azzal, hogy védekezni kell a napsugárzás káros hatása ellen, ugyanakkor az embereknek csupán 7%-a van tisztában azzal, hogy az UV sugárzás a szemben is visszafordíthatatlan kárt okozhat. Dr. Bana Ildikó szemész szakorvos szerint: az UV sugárzásnak komoly, visszafordíthatatlan káros következményei lehetnek a szemben. Az UV bizonyítottan felelős a szürkehályog és az időskori makula degeneráció kialakulásáért, valamint a szem környéki bőr rosszindulatú elváltozásaiért, sőt a ráncok kialakulásáért is. A legveszélyeztetettebbek a kisgyermekek, mert tágabb a pupillájuk és tisztábbak a szem törőközegei, és ez különösen érzékennyé teszi őket.

Az UV hatása összeadódik az életünk folyamán, így érthető, hogy rendkívül fontos az UV védelemről való gondoskodás fiatal életkortól kezdve egész életen át – állítja a szakértő. Aranyos Attila optometrista hozzátette: sokan azt hiszik, hogy, aki szemüveges, az teljesen védve van a sugárzással szemben. Holott ez nem így van, a legtöbb szemüveglencse kizárólag első oldali UV védelemmel készül, így a sugarakat különböző mértékben ugyan, de képesek kiszűrni. Ugyanakkor az UV sugarak nem csak elölről érkeznek, hanem hátulról is, amely akár a teljes dózis 50 százaléka is lehet. Ez különösen veszélyes, hiszen a hátulról érkező UV sugarak a lencse hátsó felületéről visszaverődnek a szemüvegviselő szemébe.

Ma már létezik olyan tükröződéscsökkentő réteg, amely a szemüveglencsék hátsó felületén is hatásos védelmet nyújt, így gyakorlatilag kiküszöböli az UV sugarak visszaverődését a szembe. Ezért érdemes szemüvegkészítés előtt megkérdezni az optikai üzletben, hogy a megvásárolt szemüveglencse rendelkezik-e teljes körű (első és hátsó oldali) UV védelemmel – nyilatkozta Rákóczy Botond, az Essilor Optika Kft. ügyvezető igazgatója.

Szerinte érdemes megtudni, hogy a kiválasztott lencsének milyen az úgynevezett E-SPF (Eye-Sun Protection Factor) faktora. A Dr. Karl Citek, oregoni egyetemi professzor kutatásai alapján kialakított mérőszámot a napvédő krémek SPF faktorának analógiájára alkalmazzák. Az E-SPF faktor a lencse által nyújtott teljes (első és hátsó oldali) UV védelmet fejezi ki. Színezetlen szemüveglencsék esetén ennek értéke 2 és 25 között mozog, míg napszemüvegek és színezett lencsék esetében a maximum E-SPF= 50+. Minél nagyobb a szemüveg E-SPF faktora, annál jobban védi szemünket az UV sugárzástól.

Legolvasottabb cikkeink