• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • 10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

   10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

 • egynapos sebészet
  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

Csontdaganat: túlélhető, ha időben felfedezik

Hírek Forrás: Semmelweis Figyelő Szerző:

Az osteosarcoma, vagyis a csontrák ma már nem egyenlő a halálos ítélettel.

A betegség főként a kamaszokat támadja meg, de ha időben elkezdik a kombinált kezelésekből álló terápiát - mielőtt az áttétek kialakulnának - a túlélési esélyek nagyon jók - olvasható a Semmelweis Figyelőn.

Régen az osteosarcomának nem sok túlélője volt, mára azonban a kemoterápiás kezelések és a hatékony műtétek hatására a legtöbben felépülnek a betegségből. Bár összességében ritka, azonban a csontokból kiinduló rosszindulatú rákos megbetegedések közül a leggyakoribb. Elsősorban a serdülő fiataloknál fordul elő, ami a csontok gyors növekedésével hozható összefüggésbe. A daganat végső soron a csontállományt termelő sejtek, az úgynevezett osteoblasztok korlátlan burjánzása miatt alakul ki, ugyanakkor a folyamatnak a pontos okai a mai napig tisztázatlanok. Korábban – tévesen – úgy tartották, hogy a betegség a csont valamilyen sérülése, vagy törése miatt fejlődik ki. Ma már azonban tisztázott, hogy a csonttörés a betegség következménye, nem pedig kiváltó oka.

Főként a végtagokat támadja meg

A csontrák bármely csontból kialakulhat, de főként a csövescsontokat támadja meg, leggyakrabban a térd-illetve a váll körüli részeket. A tünetek között szerepel a fájdalom, a duzzanat, a gyulladás és a csonttörés. Ha felmerül a csontdaganat gyanúja, először a kezelőorvos biopsziát csináltat, vagyis mintát vesz a gyanús szövetből. A betegségnek több altipusa létezik, ún. osteoblastos, chondroblastos, fibroblastos, teleangiectaticus, de sem a kezelésükben, sem a gyógyulási esélyeikben nincs lényeges különbség. Egyszerre több csontban is kialakulhat, ezért ezt a kezelés kezdete előtt fel kell térképezni. A diagnózis után a kezelés kemoterápiából és műtétből áll, a sugárkezelés nem alkalmazható, mivel a daganat a besugárzásra nem érzékeny.

Hegyi Márta, a Semmelweis Egyetem II. számú Gyermekgyógyászati Klinika kutatója és kollégái „Az Osteosarcoma kezelésének eredményei gyermekkorban – hazai adatok" című tanulmányában a magyarországi helyzetet elemezték. Kutatásuk célja az volt, hogy felmérjék, milyen a betegség hazai túlélésnek az aránya, illetve melyek a befolyásoló tényezői. A vizsgálatokat a II. sz. Gyermekgyógyászati Klinikán végezték 1988 és 2006 között diagnosztizált 122 osteosarcomás gyermek (65 fiú, 57 lány) kórlapja alapján. A gyerekek átlagéletkora 13,5 év volt és mindegyikőjüket műtéttel valamint polikemoterápiával kezeltek.

Főként a tüdőben okoz áttétet

A kutatók összevetették a gyerekek életkorát, a betegségük kiterjedését és a műtétek típusát is, hogy összefüggéseket fedezzenek fel. „Nem volt szignifikáns különbség az amputáción és a végtagmegtartó műtéten átesett betegek túlélése között, míg radikális műtét nélkül minden beteget elveszítettünk. Nem volt prognosztikai jelentősége a betegek nemének és a tumor szövettani besorolásának. A végtagi tumorban szenvedő betegek túlélése szignifikánsan jobbnak bizonyult, mint törzsi lokalizáció esetén" - olvasható a tanulmány összegzésében. Az áttétek többnyire a tüdőben jelentek meg, de előfordult más csontokban, nyirokcsomókban, valamint a vesékben is. Később összesen 23 betegnél újult ki lokálisan a daganat, akik közül 18 beteg elhunyt.

A daganatot lehetőleg mindenképpen el kell távolítani

„Vizsgáltuk a túlélést a műtét típusa szerint. Azok a betegek, akiknél csak biopszia történt, mert a daganatot nem lehetett eltávolítani, valamennyien meghaltak. A radikális műtét lehet amputáció, illetve végtagmegtartó műtét. Az elmúlt 10 évben 85% fölött volt a végtagmegtartó műtétek száma. Az eseménymentes túlélés amputáció esetében 57%, végtagmegtartó műtét esetén 68% volt" – fogalmaz Hegyi a tanulmányban.

Az amputáció utáni túlélési eredmények valamivel rosszabbak, mint a végtagmegtartó műtétek után. Manapság akkor választják az ortopéd sebészek az amputációt, ha nagyon nagy a daganat vagy a kemoterápia elégtelennek bizonyul, és nem állítja meg a rák növekedését. „Eredményeink azt mutatják, hogy a fiatalabb életkorban végtagmegtartó műtéttel és kemoterápiával kezelt, végtagra lokalizálódott, áttét nélküli osteosarcomás betegek túlélési esélyei kiválóak" – összegzett a szakember.

Legolvasottabb cikkeink