De mi a helyzet akkor, ha valaki cukorbeteg, vagy inzulinrezisztenciával (IR) küzd? A csokoládé és a sütemények számukra teljesen tiltólistára kerülnek?
Cukorbetegség és IR
A modern társadalmak jellemző betegsége a cukorbetegség, valamint az inzulinrezisztencia. Cukorbetegségnél két típusról beszélhetünk. Az 1-es típus jellemzően egészen korán jelentkezik, míg a 2-es típus általában felnőtt korban alakul ki, és hátterében elsősorban a nem megfelelő életmód áll. A kór velejárója, hogy a hasnyálmirigy termelte hormon szintje nem elégséges, vagy teljesen hiányzik. Ez azért jelent gondot, mert az inzulin jelenléte szükséges ahhoz, hogy a sejtek képesek legyenek felvenni a vérből a glükózt. A vér cukorszintje így kerülhet egyensúlyba, valamint a test működése is így lesz tökéletes.
Az IR, vagyis az inzulinresztisztencia tulajdonképpen a kettes típusú cukorbetegség előszobája. Ebben az esetben a megfelelő vércukorszint eléréséhez túl nagy mennyiségű inzulint kell termelnie a szervezetnek. Amennyiben sokáig van fokozott munkatermelésre késztetve a szervezet, akkor egy idő után a hasnyálmirigy kifárad, és a vércukorszint is elkezd emelkedni. IR esetében felhívhatja a problémára a figyelmet a hasi hízás, a fáradékonyság, koncentrációzavar, meddőség, a rendellenes, valamint a kimaradó menzesz, gyakori éhségérzet.
Csokoládé és sütemény
A cukorbetegek „előnye", hogy tisztában vannak a betegségükkel, míg az IR sokszor rejtve marad, hosszú évek után derül fény rá. Az olyan ünnepek, mint a Valentin nap kihívást jelenthetnek mind a betegek, mind pedig párjuk számára. Hiszen esetükben nem mindegy hogy mit, és persze, hogy mennyit is esznek.
„Természetesen ehetnek csokoládét és süteményeket is az IR-ben szenvedők, de érdemes lecserélni a cukrot és a fehérlisztet egészségesebb, alacsonyabb energia- és szénhidrát tartalmú változatra. Sima cukor helyett lehet egyrészt cukoralkoholokat használni, mint például a nyírfacukor, eritrit, esetleg használható stevia, vagy mesterséges édesítőszerek közül is kiválaszthatjuk az ízlésünknek, céljainknak, pénztárcánknak megfelelő változatot.
Amennyiben liszt alapú süteménnyel szeretnénk meglepni a párunkat, akkor helyezzük előtérbe a magas rost tartalmú liszteket, mint például teljes kiőrlésű búzaliszt, zabliszt, vagy akár választhatunk különlegesebb terméket is, mint a mandulaliszt vagy kókuszliszt.
A hozzáadott cukrot nem tartalmazó és magas rost tartalmú termékek lassabban fogják megemelni a vércukorszintet, előbb okoznak teltségérzetet, és az emésztésre is kedvező hatással lesznek.
Diabetikus termékek választása esetében figyelni kell arra, hogy a diabetikus terméknek azt lehet hívni, aminek az édesítése nem egyszerű vagy kettős szénhidrátokkal történt, de a fruktóz kivételt képez ez alól. Illetve a szénhidráttartalma sütő- és tésztaipari készítményeknél legalább 30%-kal, egyéb élelmiszereknél legalább 50%-kal alacsonyabb legyen. Az összetevőket minden esetben érdemes a diabetikus termékek esetében is elolvasni, hiszen van köztük jó pár fehér liszt alapú termék" – mondja Varga Dóra.
Diagnózis és kezelés
A vércukorral, inzulinnal kapcsolatos eltéréseket cukorterheléses vizsgálattal, vérvizsgálatokkal lehet kideríteni. Az eredmények értékelését minden esetben szakorvossal történő konzultáció keretén belül kell véghezvinni a tünetek függvényében.
Cukorbetegség és inzulinrezisztencia esetében is esszenciális az életmódváltás, melynek része egy egyénre szabott táplálkozási program összeállítása, megfelelő időközönként, meghatározott intenzitással végzett testmozgás, stresszkezelés, és amennyiben szükséges, egyes gyógyszerek, étrend-kiegészítők használata.