• nátha
  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

 • melanóma
  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

  • 10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

   10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

 • egynapos sebészet
  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

Vállalhat-e gyermeket magas vérnyomással?

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

Mint sok más terhességi problémával kapcsolatban, a hipertóniáról is több tévhit kering.

Éppen ezért érdemes tájékozódni, hogy mennyire veszélyes ilyenkor a hipertónia, illetve miként befolyásolja a várandósság időszakát és a gyermek egészségét a normálisnál magasabb érték. Dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magas vérnyomás specialistája beszélt a problémáról.

Nem kell lemondani a gyermekvállalásról

Ha magas a vérnyomása, akkor is bátran vállalhat gyereket, sőt, könnyen lehet, hogy teljesen normális és komplikációktól mentes terhessége lesz. Viszont azt nem árt számításba venni, hogy ilyenkor lényegesen megnő a komplikációk esélye!

A Blood Pressure UK közleménye szerint húszból egy nőnél alakul ki hipertónia a várandóssága során, éppen ezért ajánlott még a babaproject előtt kivizsgáláson részt venni. Mivel ha már eleve egy kicsit emelkedettebb az értéke, akkor érdemes kiemelt figyelmet fordítani rá, nehogy a terhesség alatt rosszabbodjon az állapota. Így tehát amint elhatározta, hogy gyermeket szeretne, és a vérnyomása gyakran a normál tartományon kívül mozog, ajánlott szakemberhez fordulni, de mindenekelőtt változtatni az életmódján – sok mozgás, kevés só, kiegyensúlyozott étrend -, amit ha kell, akkor gyógyszeres kezeléssel szükséges kiegészíteni.

Magas vérnyomástól a preeclampsiaig

Amennyiben már eleve magas a vérnyomása, akkor a szakemberek szerint könnyebben fog kialakulni a kismamánál preeclampsia, ami az anyára és a babára is veszélyes lehet.

„ A preeclampsia a 20. hét után alakul ki és a terhességek 4-6 százalékában fordul elő. A lábdagadással is járó állapot során a vérnyomás értéke 140/90 Hgmm-es - vagy még ennél is magasabb-, és a vizelet tesztcsík 1+ vagy több fehérjét jelez. Sajnos ekkor egyéb eltérések is lehetnek, például vesefunkció romlás, májfunkciós eltérések, vérlemezke (thrombocyta) szám csökkenés. A korábban már ismert, idült hipertónia és a dohányzás a preeclampsia előfordulásának jelentős kockázati tényezője"- mondja dr. Kapocsi Judit tanárnő.

Továbbá fontos tudni, hogy azoknál a nőknél, akik PCOS-ben (policisztás ovárium szindróma) szenvednek, nagyobb eséllyel alakul ki magas vérnyomás és preeclampsia, így nekik fokozottabban érdemes figyelniük az értékeiket, hiszen mindkét betegség már önmagában is megnöveli a vetélés és a koraszülés kockázatát!

Legolvasottabb cikkeink