• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Változó kor: változtass Te is!

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

Nem a legkellemetlenebb tünetek a legveszélyesebbek, a klimax rejtett kockázatairól.

Klimaxol - néznek össze sokat tudóan a háta mögött, ha hirtelen idegesen felcsattan, félóránként szellőztet, vagy éppen kardigánban gubbaszt a túlfűtött irodában. A hangulati ingadozás, a hőhullámok, az alvászavarok vagy a bőrszárazság a változó kor időszakának olyan tünetei, melyekről még azok is tudnak, akik még messze járnak ettől az időszaktól. Természetes, hogy a klimax időszakában lévő nők többsége ezektől a szimptómáktól szeretne szabadulni, amikor gyógynövény készítményekkel próbálkozik, vagy jobb esetben felkeresi nőgyógyászát vagy a klimax ambulanciák valamelyikét. Lehet, azt is természetesnek veszi, ha ebben az időszakban könnyebben felszalad rá néhány plusz kiló, amitől egyre nehezebb megszabadulni.


Alattomos tünetek
A szervezetben zajló hormonális változások ennél jóval veszélyesebb, hosszú távú következményekkel járnak, mégis, ezekről kevesebb szó esik, mint azokról az amúgy kellemetlen tünetekről, melyek orvoshoz, patikushoz indítják az embert. Míg nagyanyáink aligha hallottak az oszteoporózisról, ma a csontritkulás már kezelhető, lassítható. Hasonlóan veszélyes az erre az időszakra jellemző, a zsíranyag-cserével összefüggően kialakuló szív- és érrendszeri megbetegedések arányának komoly emelkedése.

Bár a köztudatban a szívinfarktus még mindig a középkorú férfiak, főként menedzserek és vállalkozók betegségének számít, a koszorúér betegségekre való hajlam fokozódása, az érelmeszesedés folyamatának felgyorsulása a klimax után már eltünteti a nemek közti különbséget. Mivel a menopauza előtt a nők LDL-koleszterinszintje alacsonyabb, védő, HDL-koleszterin-koncentrációja pedig magasabb, kevésbé hajlamosak szívkoszorúér megbetegedésre, mint a férfiak, de ez az arány a klimaxban felborul és ellenkezőjére fordul: a keringési rendszer megbetegedéseiből adódó halálozási mutatóik a klimax utáni időszakban már túlszárnyalja a férfiakét, ennek aránya 59%-ra tehető. A hormonális változások hatására a magas vérnyomás és a kóros vérzsírértékek megjelenése is gyakoribb lesz.


Ha már a változás kora…
Lehet, a megemelkedett vérnyomás, illetve koleszterin-szint fontosabb „tünet", mint a hőhullám, csakhogy láthatatlan, érzékelhetetlen, ezért allattomosabb. A megoldást az jelentené, ha ezekkel a veszélyekkel is számolva a változó korba lépő nők rendszeresen ellenőriztetnék a vérnyomásukat és koleszterin szintjüket, s ennek tudatában átrendeznék kissé az életmódjukat is. Lehet, erre nem a klimax-ambulancián hívják fel a figyelmet, a hipertónia vagy éppen a magas koleszterin kezelése nem a nőgyógyászra, hanem a belgyógyászra, háziorvosra tartozik, a gyógyszeres kezelésről is ők egyeztetnek a „beteggel", de legalább ilyen eredményes lehet az öntevékenység e téren.


A szakirodalom és a hétköznapi tapasztalat azt mutatja: az étrendi és életmódbeli változások, például a koleszterin csökkentő diéták és a mozgás beiktatása a klimax érzékelhető, zavaró tüneteire is jó hatással vannak, s még a felesleges kilókat is segítik ledolgozni. A teljes kiőrlésű gabonafélék, a zöldségek, gyümölcsök, a zsírmentes, illetve alacsony zsírtartalmú tejtermékek, azaz az eleve ilyen diétához készülő funkcionális élelmiszerek szinte észrevétlenül felválthatják az addig megszokottak helyét, a jóleső mozgás jobb kedvre is derítheti azt, akit amúgy megvisel, hogy élete egy korszaka lezárul.

Legolvasottabb cikkeink