• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Van mód, hogy a siketek visszanyerjék a hallásukat

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

A modern hallásjavító rendszert, amely súlyos halláscsökkenés esetén is segítséget jelent, a tb is támogatja.

Magyarországon csaknem 60 ezer ember siket és ennél jóval többen vannak, akik súlyos halláskárosodásban szenvednek. Közülük azonban sokan közel teljes értékű életet élhetnének egy modern hallásjavító rendszer segítségével.

A halláscsökkenésnek különböző fokozatai lehetnek: vannak, akik az óra kattogását nem hallják, másoknak a mellettük eldübörgő gyorsvonat zajához is erősen koncentrálniuk kell, és olyanok is vannak, akik semmit sem hallanak. Sokan nem is gondolnák, hogy a hallásromlás az élet milyen sok területére kihathat, kezdve a beszédtől az önbizalmunkon át az egyensúlyérzetünkig. Egy kisgyermeknél gyakran előfordul, hogy a szülők észre sem veszik, hogy gyermekük siket, egészen addig, amíg el nem kezdene beszélni. Hiszen a baba visszamosolyog az anyukájára, arcmimikájával reagál a környezetére.

Előfordul, hogy az értelmes, jól fejlődő hallássérült baba „becsapja" a felnőtteket, pedig vannak jelek, amik felhívhatják a szülők figyelmét arra, hogy a gyermek nem hall. Ilyen, ha erős, váratlan hangra nem reagál, az anyuka hangja nem, csak a látványa nyugtatja meg. Egy hallássérült baba is elkezd gügyögni, de hangja nem lesz egyre változatosabb, később gyakran elnémul. Pedig a beszéd az emberi kommunikáció legfontosabb eszköze, amelynek tökéletes elsajátításához feltétlenül szükséges a hallás." - hangsúlyozta dr. Rovó László tanszékvezető egyetemi tanár.

A cochleáris implantátumok a súlyos-nagyfokú halláscsökkenés, illetve hallásmaradvány, siketség esetén jelentenek az egészségbiztosítás által is támogatott megoldást. A lehetőség híre az információhiány miatt sok hallássérült vagy siket emberhez és családtagjaihoz mégsem jut el, s előfordulhat az is, hogy a már nem elegendő hallókészüléket javasolják nekik az orvosok.

„Ha egy csecsemőről időben kiderül, hogy hallássérült, akkor fél éves kora körül mindenképpen el kell látni hallókészülékkel, és el kell kezdeni az ő korai, hallás- és beszédfejlesztését, hogy optimális időben – leghamarabb egy és legkésőbb három éves korában – be lehessen ültetni a cochlearis implantátumot. De nagyobb gyermekek és felnőttek esetében, amikor már a hallókészülékek nem biztosítanak elegendő hangélményt a beszédfejlődéshez, beszédértéshez, akkor célszerű minél hamarabb elvégezni a beavatkozást." - javasolta dr. Rovó László.

Cochlearis implantáció során a készülék belső elektronikai egységét a koponyacsont és a lágyrészek közé helyezzük. A hallóideget stimuláló, ezáltal a hallást biztosító elektródát pedig a középfülön keresztül a belsőfülbe, a csigába vezetjük. A legmodernebb implantátumok igen vékonyak, ezáltal lehetőséget adnak arra, hogy mindössze kb. 3 cm hosszúságú legyen a seb a fül mögött. Az ilyen készülékeket vékonyságuk miatt már nem kell besüllyeszteni a koponyacsontba, így még biztonságosabb a beavatkozás. A hangot analóg jelből digitális jellé alakító beszédprocesszort a beavatkozást követően 4 hét múlva kapják meg a páciensek, ekkor jutnak először hangélményhez.

A beavatkozás akár 50 perc alatt biztonsággal elvégezhető. A kórházi ápolás a biztonságos ellátást szem előtt tartva mindössze 2 nap. A műtét után speciális tudásközpontokban segítik a felépülést és a lehető legteljesebb élet megélését. Ezek a szerkezetek élethosszig megoldást nyújtanak, de meghibásodás esetén a javítás teljes folyamatában támogatást nyújtanak és cserekészüléket is biztosítanak a javítás idejére.

Legolvasottabb cikkeink