• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Varga Péter Pál: 1-2 hét múlva betelik a kórházunk

Lapszemle 2021.03.08 Forrás: portfolio.hu
Varga Péter Pál: 1-2 hét múlva betelik a kórházunk

Tavaly ősz óta aktívan részt vesznek a koronavírus-fertőzöttek ellátásában, kompenzációt azonban még nem kapott a kormánytól.

A Budai Egészségközpont alapító-főigazgatóját a portfolio.hu kérdezte pénteki kormányrendeletről, amely arról szól, hogy az országos kórházi főigazgató határozattal berendelheti a magánszolgáltatók dolgozóit és kijelölheti magánegészségügyi szolgáltató ingatlanát is a koronavírus elleni védekezés keretében. Varga Péter Pál kiemelte, hogy az intézményét már tavaly márciusban elsőként ajánlotta fel az állami ellátásra és tavaly ősz óta aktívan részt vesznek a koronavírus-fertőzöttek ellátásában, több mint 60 ággyal. Kompenzációt azonban még nem kapott a kormánytól, a költségek pedig csak növekednek.

A pénteken megjelent rendelet kapcsán úgy fogalmazott, hogy örömmel fogadta, ugyanis a részletszabályok rendelkeznek a kárpótlás és fizetés módjáról is. Hihetetlennek tűnhet az olvasók számára, de a magyar kormány – annak ellenére, hogy az intézmény havi elszámolást küld az Emberi Erőforrások Minisztériumának – eddig nem fizetett semmit a Covid-ellátásban való részvételért a szolgáltatónak.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy miközben a finanszírozás elmarad, addig a BEK a személyzetnek veszélyességi pótlékot fizet, hiszen a dolgozók közel 70 százaléka vesz részt a koronavírusos betegek ellátásában, valamint tavaly szeptemberben központilag elvezényeltek az intézménytől 15 főt más járványkórházakba, akiknek a mai napig a Budai Egészségközpont rendezi a fizetését. Arra is kitért, hogy a magasabb költségek nemcsak a magasabb személyzeti juttatások miatt álltak elő, hanem plusz kiadásokat eredményez a járvány elleni védekezés. Bár az állam juttatott védőfelszereléseket az intézménybe, azonban távolról sem megfelelő mennyiségben, amely fedezné a szükségletek folyamatos kielégítését.

Munkabérről, fizetésekről, gyógyszerről, védőeszközök beszélünk, vagyis a kórház fenntartásáról, amit jelenleg a társaság magánforrásai finanszíroznak – mutatott rá Varga Péter Pál, aki azt is hozzátette, hogy kialakítottak egy nagyon komoly oltópontot a kórházban, azonban a kormány ezt nem használta ki.

Továbbiak a cikkben

Legolvasottabb cikkeink