• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.03.08 Forrás: MTI
Koronavírus hírek a nagyvilágból

Részleges zárás Bukarestben, vesztegzár Temesváron. Ausztriában vizsgálják az AstraZeneca vakcinájának biztonságosságát.

Észak-Macedóniában is engedélyezték az orosz Szputnyik V vakcinát
Észak-Macedónia is engedélyezte az orosz Szputnyik V védőoltás alkalmazását a koronavírus-járvány elleni harcban, és vasárnap este már meg is érkezett az első adag orosz vakcinaszállítmány az országba - közölte a Vesti.mk szkopjei hírportál.

A nyugat-balkáni ország vasárnap háromezer adag oltóanyagot kapott Moszkvától, ez az első része annak a 200 ezres szállítmánynak, amelyet az észak-macedón kormány Oroszországtól rendelt.

Venko Filipce egészségügyi miniszter közölte, hogy az orosz vakcinával azokat a 65 év felettieket fogják beoltani, akik vagy idősotthonokban élnek, vagy valamilyen krónikus betegségük van.

Észak-Macedónia február végén kezdte meg az immunizációt a Szerbiától kapott Pfizer/BioNTech oltóanyaggal, emellett kétszázezer adag kínai vakcinát, valamint nyolcszázezer adag Pfizer/BioNTech oltóanyagot is rendelt, az a szállítmány azonban még nem érkezett meg, ahogyan az a nyolcszázezer adag szer sem, amelyet a COVAX nemzetközi vakcinabeszerzési programon keresztül igényelt az ország.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában hétfőre 3042-vel 485 439-re, Koszovóban 548-cal 73 148-ra, Észak-Macedóniában 333-mal 106 846-ra, Montenegróban 537-tel 79 774-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 400-zal 136 898-ra növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában hússzal 4552-re, Koszovóban kilenccel 1649-re, Észak-Macedóniában tízzel 3193-ra, Montenegróban nyolccal 1067-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 12-vel 5352-re nőtt.

Részleges zárás Bukarestben, vesztegzár Temesváron
Regionális szigorításokat vezetnek be Romániában az ismét felerősödő koronavírus-járvány miatt: hétfőtől Bukarestben bezárnak a vendéglátó- és rendezvénytermek, Temesvárt és a bánsági nagyvárossal összenőtt négy szomszédos községet pedig vesztegzár alá helyezik két hétre.

A bukaresti részleges zárásról szóló döntést - alig másfél hónappal a január 20-i újranyitás után - a fővárosi járványügyi operatív törzs hozta meg vasárnap, miután a város "vörös zónába" került, vagyis az előző két hétben diagnosztizált fertőzöttek száma már harmadik napja meghaladta a lakosság 3 ezrelékét.

A testület elrendelte a mozik, színházak, koncerttermek, játéktermek és vendéglők beltéri részeinek bezárását is a román fővárosban. A kerthelyiségek nyitva maradhatnak, a szállodákban működő vendéglők pedig zárt térben is kiszolgálhatják szállóvendégeiket.

Az eddigi szabályozás szerint a 3 ezrelék feletti fertőzési arány a bukaresti végzős diákokat is megfosztotta volna az óralátogatás lehetőségétől, a vörös forgatókönyvben ugyanis eddig csak az alsó tagozatos kisdiákok járhattak be az iskolába. A főváros vörös zónába kerülését követően azonban péntek este az országos járványügyi operatív törzs enyhített a szabályozáson: a nyolcadikosok és tizenkettedikesek immár országszerte látogathatják az órákat, és csak akkor kényszerülnek távoktatási rendszerben folytatni a tanévet, ha a településen az utóbbi két hét fertőzési rátája meghaladja a lakosság 6 ezrelékét.

Romániában az utóbbi hónapban több mint másfélszeresére emelkedett az újonnan kimutatott koronavírus-fertőzések heti átlaga. A legrosszabb a helyzet Temes megyében, amely a február eleji mélypont idején sem került ki a vörös zónából, azóta pedig a fertőzési ráta már 5,6 ezrelékre nőtt.

A vesztegzár alá vont Temesváron vasárnap éjféltől kezdődően két hétig a lakosok csak a legszükségesebb esetben mehetnek ki az utcára, ennek okáról pedig saját felelősségre megírt nyilatkozatot vagy munkáltatói igazolást kell felmutatniuk, ha igazoltatják őket. Bezárnak a piacok, vendéglátóhelyek és a kulturális intézmények. Az üzletek - a gyógyszertárak és benzinkutak kivételével - legfeljebb este nyolcig tarthatnak nyitva, és befogadóképességük 30 százalékára kell korlátozniuk a bent tartózkodó vásárlók létszámát. Hétvégén csak az élelmiszerboltok és a gyógyszertárak maradhatnak nyitva a karantén idején.

Temesváron vasárnap már valamelyest csökkent, de továbbra is a lakosság 7,36 ezrelékét teszi ki az utóbbi két hétben diagnosztizált koronavírus-fertőzések aránya.

Vasárnap délután mindkét városban tüntetők tiltakoztak a járványügyi intézkedések ellen. Temesváron több mint százan - köztük sokan a kötelező védőmaszk nélkül - demonstráltak az Opera téren a vesztegzár ellen, "szabadságot" követelve. Bukarestben sok százan - egyes becslések szerint több mint ezren - tüntettek a parlament előtt ugyancsak a "szabadság" jelszavával az oltások "kötelezővé tétele" és a vakcina-útlevél bevezetése ellen.

Romániában eltörölték az eddigi 55 éves korhatárt, és a továbbiakban valamennyi, 18. életévét betöltött felnőtt megkaphatja a koronavírus elleni AstraZeneca vakcinát - közölte hétfőn az oltáskampányt koordináló országos bizottság (CNCAV).

Az Agerpres hírügynökség által ismertetett közlemény szerint a döntést román járványügyi szakemberek javaslatára, más európai államok tapasztalatai alapján, illetve az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásainak figyelembevételével hozták meg.

Romániában - az egészségügyi alkalmazottak immunizálása után - jelenleg az oltási kampány második szakasza zajlik, amelyben a 65 év felettiek, a krónikus betegek, az idősotthonok lakói és a kulcsfontosságú ágazatok dolgozói kaphatják meg a koronavírus elleni védőoltást.

Az 55 éves korhatár miatt az idősebb korosztály eddig a korábban engedélyezett Pfizer/BioNTech vagy Moderna oltást kapta. AstraZenecával főleg a társadalom számára kiemelten fontos munkát végző, illetve fokozott fertőzésveszélynek kitett foglalkoztatási csoportokat - a közigazgatásban, energiaszektorban, nemzetvédelemben, közszállításban, távközlésben, oktatásban, szállítmányozásban, élelmezésben, vízműveknél, hulladékgazdálkodásban, temetkezési vállalatoknál, és a sajtóban dolgozókat - oltották.

Törökországban meghaladta a 10 milliót a beadott oltások száma
Törökországban hétfőn meghaladta a 10 milliót a SARS-CoV-2 koronavírus ellen, a tömeges immunizálás keretében beadott oltások száma - derült ki a török egészségügyi minisztérium oldalán található számlálóból.

A 83,6 millió lakosú országban január 14-én kezdődött meg az oltási kampány a Sinovac Biotech kínai gyógyszergyártó elölt vírusokon alapuló, CoronaVac nevű készítményének vészhelyzeti alkalmazásával. Az oltóanyagot két dózisban, 28 nap eltéréssel kell a szervezetbe juttatni.

Az első adagot eddig 7 millió 594 ezer, míg a második adagot már 2 millió 465 ezer embernek adták be.

A török vezetés március 1. óta nem országosan, hanem a tartományok kategorizálása szerint kezeli a koronavírus-járványt. Ennek értelmében az alacsonyabb kockázatú tartományokban teljesen feloldották a hétvégi kijárási korlátozást, bizonyos megszorítások mellett megnyithattak az éttermek, a kávézók, visszatérhettek az osztálytermekbe az általános és a középiskolák diákjai, valamint megszüntették a 65 évnél idősebbek és a 20 éven aluli, nem dolgozó fiatalok lakhelyelhagyásának korlátozását. Ugyanakkor a hétköznap éjszakákra vonatkozó, este 21 óra és reggel 5 óra közötti kijárási tilalom továbbra is országszerte érvényben maradt.

A török egészségügyi tárca vasárnap esti adatai szerint az elmúlt napban újabb 11 187 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az országban, a halálos áldozatok száma pedig 65 volt. Az újonnan azonosított fertőzöttek napi száma december elején még 30 ezer felett járt, de január második felére visszaesett ötezer közelébe, azóta lassan, lépcsőzetesen emelkedik. A halálesetek napi száma december 23-án érte el csúcsát, amikor 259-en vesztették életüket a fertőzés szövődményeiben, azóta egyenletesen ereszkedik a mutató.

Lazították a korlátozásokat Németországban
Lazítottak hétfőn Németországban az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) terjedésének lassítására bevezetett korlátozások rendszerén, a vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggő halálesetek napi száma pedig többhavi mélypontra süllyedt.

A szövetségi kormány és a tartományi kormányok előző heti megállapodása alapján országszerte megnyitottak a könyvesboltok, a virágboltok és a kertáruházak, véget ért a közvetlen testi kapcsolatot igénylő szolgáltatásokra - például kozmetika, masszázs - elrendelt kényszerszünet, és ismét működhetnek az autós-, a hajós- és a pilótaiskolák.

Bevezették azt is, hogy két háztartás tagjai közül az eddigi kettő helyett öten lehetnek együtt, a 14 éven aluli gyerekeket nem számítva.

Egy sor szabályt tartományi szinten, a járványhelyzet helyi alakulásától függően változtattak. Több tartományban ismét lehet vásárolni a december közepén bezáratott boltokban, de csak előre egyeztetett időpontban.

Több tartományban a kulturális intézmények november eleje óta tartó zárlatának feloldása is elkezdődött, Berlinben például a városvezetés rendelete alapján hétfőtől megnyithatnak a múzeumok és a galériák. A legtöbb egyelőre még nem élt a lehetőséggel, mert készül a nyitási engedélyhez kapcsolódó szigorú fertőzéshigiéniai szabályrendszer érvényesítésére.

A lazítások fenntartásának feltétele, hogy ne emelkedjen tartományi szinten 100 fölé az úgynevezett hétnapi fertőzésgyakoriság, vagyis a megelőző hét napon regisztrált fertőződések százezer lakosra vetített száma. A lazítások kiterjesztésének feltétele, hogy 50 alá süllyedjen a mutató.

A lazítások révén ismét emelkedik a fertőzésveszéllyel járó érintkezések száma, ami újabb lendületet adhat a B.1.1.7 jelzésű, "brit" vírusváltozat terjedése miatt eleve erősödő járványnak. A döntéshozók reményei szerint ezt a veszélyt ellensúlyozza az oltási kampány előrehaladása, és az úgynevezett antigén gyorstesztek rendszeres és tömeges alkalmazása.

A legtöbb tartományban arra készülnek, hogy bevezetik az ingyenesen elvégezhető gyorsteszt intézményét. Berlinben már meg is tették ezt a lépést, hétfőtől a tartományi rangú főváros minden lakosa hetente egyszer teszteltetheti magát ingyen. Ehhez csak fel kell keresni a 16 tesztközpont valamelyikét.

Ugyancsak sokat várnak a képzett segítő közreműködése nélkül, otthon, önállóan elvégezhető antigén gyorstesztektől. Az első ilyen termékek forgalmazása a napokban kezdődött a német kiskereskedelemben.

A Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) hétfői adatai szerint az utóbbi 24 órában országszerte 5011 fertőződést szűrtek ki PCR-tesztekkel. Ez növekedés az egy héttel korábbi 4732-höz képest.

Az új regisztrált fertőződésekkel együtt 2 505 193 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t.

A hétnapi fertőzésgyakoriság 68-ra emelkedett az egy héttel korábbi 65,8-ról.

A vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggésben egy nap alatt 34 halálesetet regisztráltak. Ez a legalacsonyabb szám tavaly november 1-je óta, amikor 29 halálesetet jelentettek az RKI-nek.

Előző hétfőn még 60, két héttel korábban 62, három héttel korábban 116 halálesetet regisztráltak. A meredek csökkenést a leginkább veszélyeztetett csoportokra összpontosító oltási kampány hatásának tulajdonítják.

Az új esetekkel együtt 71 934-re emelkedett a járvány áldozatainak száma Németországban.

Szakértők szintén főként az oltási kampánnyal hozzák összefüggésbe, hogy csökken a Covid-19 miatt intenzív ellátásra szorulók száma. Az intenzív és baleseti ellátási terület szakmai szervezetének (DIVI) legutóbbi, vasárnapi összesítése szerint 2786 ilyen beteget ápolnak, 54-gyel kevesebbet az egy héttel korábbi 2840-nél.

Gépi lélegeztetésre 1584 beteg szorul, ez 74-gyel kevesebb az egy héttel korábbi 1682-nél.

A DIVI kimutatása szerint országszerte 23 934 intenzív ellátási ágyat üzemeltetnek, ezek közül 4282 ágy szabad.

A december végén elindított oltási kampányban a szövetségi kormány legutóbbi, szombati adatai szerint 7 654 623 ember, a lakosság 6,2 százaléka kapott legalább egy adagot a SARS-CoV-2 elleni védőoltásból. Közülük 2 484 408 ember, azaz a lakosság 3 százaléka mindkét adagot megkapta.

 

Ausztriában vizsgálják az AstraZeneca vakcinájának biztonságosságát
Ausztriában vizsgálják az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinájának biztonságosságát annak nyomán, hogy egy ápolónő véralvadási komplikációk következtében elhunyt, kolléganője pedig tüdőembóliával került kórházba, miután mindketten megkapták a védőoltást.

Az osztrák szövetségi egészségügyi hivatal (BASG) vasárnap közölte, hogy nincs bizonyíték ok-okozati összefüggésre az oltás és a haláleset, illetve a megbetegedés között, de mindkét esetet alaposan kivizsgálják, és amíg az összefüggést teljes mértékben ki nem zárják, elővigyázatosságból felfüggesztik az oltást az érintett AstraZeneca-szállítmány maradék vakcináival.

A két ápolónő ugyanabban a rendelőben dolgozott az alsó-asztriai Zwettl városban. Egyikük, egy 49 éves nő súlyos véralvadási zavarokkal került kórházba, és egy napon belül meghalt. Halála előtt tíz nappal kapta meg az AstraZeneca vakcináját. Tüdőembóliával kezelt 35 éves kolléganőjét - aki azóta már jobban van - ugyancsak az AstraZeneca vakcinájával oltották be előzőleg.

A rendelkezésre álló klinikai adatok alapján kijelenthető, hogy nincs összefüggés a két eset és az AstraZeneca oltóanyagának beadása között, hiszen trombotikus események nem tartoznak a vakcina ismert vagy jellemző mellékhatásai közé. A külföldi mellékhatás-jelentésekben nem számoltak be ehhez hasonló esetekről - hangoztatta az osztrák szövetségi egészségügyi hivatal vasárnap nyilvánosságra hozott közleményében.

"A saját és minden érintett érdekében messzemenőkig támogatjuk a sajnálatos eset kivizsgálását" - így reagált az oltóanyagot gyártó AstraZeneca cég, jelezve, hogy kapcsolatban áll az osztrák hatóságokkal és teljes mértékben támogatja a vizsgálatot.

"Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a globálisan 23 ezer emberen végzett klinikai kísérletek alapján adta meg az engedélyt a vakcinának. Ezen értékelések bizonyítják, hogy az AstraZeneca vakcinája hatékony és biztonságos" - hangsúlyozta a cég.

Az AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari csoport az Oxfordi Egyetemmel közösen fejlesztette ki a koronavírus elleni vakcináját. Németországban több mint 360 ezer ember kapta meg a vakcinát február eleje és 26. között, a mellékhatások minden esetben összhangban álltak a klinikai kísérletek során megállapított biztonsági profillal.

Olaszország több mint felét ismét zárlat alá helyezik
Ismét szigorítják a koronavírus-járvány miatti korlátozásokat Olaszország több tartományában hétfőtől, miközben emelkedik a kórházban kezelt betegek száma, a halottaké pedig megközelítette a 100 ezret.

A kormány tanácsadói testülete, az egészségügyi szakértőkből álló tudományos technikai bizottság az ország teljes és minél gyorsabb lezárását sürgette a vírusvariánsok erőteljes terjedése miatt.

Roberto Speranza egészségügyi miniszter úgy nyilatkozott, hogy a járványgörbe felfelé ívelését várja, ami újabb tartományok lezárásához vezethet, de erről a napi helyzet fényében döntenek majd. Hangsúlyozta, hogy az országban leginkább a brit vírusmutáció terjed, de jelen van a brazíliai, a dél-afrikai és a nigériai variáns is.

Megerősítette, hogy a lombardiai Varese városában ritka vírusmutációt azonosítottak, amelyből eddig csak egy esetet regisztráltak a világban, mégpedig Thaiföldön.

Hétfőtől Campania, Basilicata és Molise régió kerül úgynevezett vörös zónába, vagyis teljesen lezárt területnek számítanak, ahol a lakhelyet is csak engedéllyel lehet elhagyni. Számos város is karantén alatt van, közöttük Bologna és Modena.

Narancssárga, vagyis közepesen veszélyes régió Lombardia, Friuli Venezia Giulia, Veneto, Abruzzo, Emilia Romagna, Marche, Piemont, Umbria, Toscana, valamint Bolzano és Trento önálló térsége. Utóbbiakban tilosnak számít a városok és települések elhagyása, kizárólag elvitelre működik a vendéglátás, az iskolák távoktatásra állnak át.

Kevéssé veszélyes, sárga színfokozatú térség Liguria, Lazio, Calabria, Puglia, Szicília és Valle d'Aosta maradt. Egy hét óta minimális korlátozások vannak érvényben a fehér övezet Szardínia szigetén, ahol hétfőtől gyorstesztelik az érkezőket.

Hétfőtől a diákok közel 73 százaléka ismét távoktatásra áll át.

Eközben folyamatosan emelkedik a kórházakban és az intenzív osztályokon kezelt betegek száma. A halottak száma vasárnap este elérte a 99 785-t. A Covid-19 betegek száma átlépte a hárommilliót.

Tavaly március 8-án zárták le első alkalommal a gócpontnak tartott, tízmilliós Lombardia tartományt, majd március 10-én az egész országot.

Az egészségügyi minisztérium adatai szerint 5,3 millióan kaptak eddig védőoltást, közülük 1,6 millióan már a második oltást is felvették. Rómában megnyitották a harmadik tömeges oltóállomást a városközpontban található Termini-pályudvarnál. "Készen állunk a napi akár 100 ezres oltásra is, most már csak elegendő oltóanyag kell hozzá" - mondta Lazio tartomány elnöke, Nicola Zingaretti.

Tavaly nyár óta nem mért mélyponton a halálozások száma Nagy-Britanniában
A vasárnap ismertetett adatok szerint tavaly nyár óta nem mért mélypontra csökkent a Covid-19 betegség okozta halálozások száma Nagy-Britanniában.

A brit egészségügyi minisztérium vasárnap este közzétett adatsora alapján az elmúlt 24 órában országszerte 5177 új koronavírus-fertőzést mutattak ki.

A most zárult egy hétben 41 968 fertőzöttet azonosítottak tesztekkel, 19 077-tel, 31,3 százalékkal kevesebbet, mint egy héttel korábban.

Az év elején még naponta izoláltak több mint 60 ezer, esetenként 70 ezerhez közeli számú új koronavírus-fertőzést Nagy-Britanniában.

Ugyancsak folyamatosan és jelentősen csökken a fertőzés okozta Covid-19 betegség miatt újonnan kórházi kezelésre szorulók száma.

A minisztérium tájékoztatása szerint az elmúlt egy hétben 5699 beteget kellett kórházba szállítani, 2400-zal, 29,6 százalékkal kevesebbet, mint az egy héttel korábbi azonos időszakban.

A legnagyobb ütemben azonban a halálozások száma csökkent.

Az elmúlt egy hétben 1480-an haltak meg a betegség miatt, 790-nel, 34,8 százalékkal kevesebben, mint az előző hétvégén zárult egyheti időszakban.

A legfrissebb adatok szerint a nagy-britanniai oltási kampány december 8-i kezdete óta 22 213 112-en kapták meg a koronavírus elleni vakcina első dózisát. A második adagban 1 122 402-en részesültek, vagyis az eddig beadott oltások száma az első és a második dózisokkal együtt meghaladta a 23,3 milliót.

Legolvasottabb cikkeink