• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Vékony csövön át kapott mesterséges szívbillentyű

Egészségmagazin Forrás: MTI Szerző:

Súlyos szívbetegségben gyakran szükség volna a kórosan eltorzult szívbillentyű cseréjére.

Sokszor a nagy műtét a beteg rossz állapota miatt nem elvégezhető. Forradalmi változást jelenthet egy új technika, amivel a mesterséges billentyű szívkatéteren keresztül a helyére vezethető. Alkalmazását az amerikai hatóság most engedélyezte.

Mind több az idős ember. Egy részük jó állapotban még tovább élhetne, ha a főverőér, az aorta billentyűjének szűkületét megoldhatnák. Az aorta billentyűje a szív legnagyobb terhelésnek kitett része, hiszen évtizedeken keresztül, szünet nélkül az élet végéig magas nyomáson, minden szívösszehúzódáskor nyílnia és pontosan záródnia kell. Tényleges betegség nélkül is az igen idős ember szívbillentyűje merevvé válik, benne mészrögök rakódnak le, ezért erősen beszűkül.


A mind szűkebb nyíláson keresztül a szívizomzatnak egyre nehezebb elégséges vért kipréselni, ami további panaszokat, betegségeket idéz elő. Létfontosságú volna a tönkrement billentyűt rugalmas, jól táguló műbillentyűvel kicserélni, de ez a mellkas felnyitásával járó, nagy műtétet tesz szükségessé. Csakhogy az ilyen beavatkozás sokaknál már túl nagy terhelés és kockázatos.


Amerikai kutatók újszerű megoldást dolgoztak ki. Apró metszésen keresztül ceruzavastagságú csövet, szívkatétert vezetnek be az egyik comb verőerén keresztül a szívbe, a beteg, merev billentyűhöz. A SAPIEN műbillentyű rozsdamentes fémkeretben lévő, rugalmas szövet és amikor a szívkatéter eléri a beszűkült, természetes billentyűt, kis ballon kinyitásával a mesterséges szerkezet a régi billentyű helyére kerül.

Az illetékes amerikai hatóság, az élelmiszereket és gyógyszereket engedélyező-ellenőrző hivatal, az FDA olyan vizsgálat alapján járult hozzá a műbillentyű forgalmazásához, amelynél a módszert 365 betegen kipróbálták, s akiket hagyományos módon megoperálni nem lehetett. A csoport tagjainak 50%-a új műbillentyűt kapott, a többieknél mindent megtettek, amire ma lehetőség van.


A hagyományos technikával gyógyítottak fele élt  egy év múlva, a műbillentyűvel kezeltek 69 százaléka. A szakemberek pontos nyilvántartás útján figyelik a további eredményeket és újabb módosításokkal igyekeznek a módszert még biztonságosabbá tenni.