• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Csökkent az Egis nyeresége a negyedik negyedévben

Gyógyszerpiac Forrás: MTI

Az elemzői várakozásoknál jóval alacsonyabb negyedéves nyereségről számolt be az Egis Gyógyszergyár.

A társaság adózott eredménye a várt növekedés helyett 26 százalékkal csökkent az üzleti éve negyedik negyedévében - a július-szeptemberben - és az üzleti év egészében is alacsonyabb profitot ért el az előző évinél.

A nemzetközi számviteli szabvány (IFRS) alapján készült, konszolidált gyorsjelentés szerint a gyógyszergyár negyedéves konszolidált adózott nyeresége 2,06 milliárd forint lett, 26 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál, negyedéves árbevétele pedig 2 százalékkal 33,073 milliárd forintra nőtt.

A portfolio.hu által készített elemzői konszenzus a negyedik negyedévre 3,93 milliárd forintos nettó profitot és 32,65 milliárd forint árbevételt jelzett előre.

A gyógyszergyár a 2010/2011-es üzleti évét 128,94 milliárd forint árbevétel mellett 13,585 milliárd forint adózott nyereséggel zárta. A profitja 19 százalékkal csökkent, míg az árbevétele 8 százalékkal haladta meg az előző üzleti évit.

Az éves adatok alapján az egy részvényre jutó nyereség (EPS) 1.745 forintra csökkent az egy évvel korábbi 2.156 forintról.
A jelentés szerint a lezárt üzleti évben a csoport elérte az üzleti célkitűzéseit. A piacok döntő többségének növekvő árbevétele és a költség megtakarítások nagyrészt ellensúlyozni tudták az újabb kormányzati intézkedések negatív hatásait.

Az üzleti év egészének üzleti eredménye 16,3 milliárd forint volt, ez 5 százalékkal kevesebb az előző évben elértnél.

A tizenkét havi nettó pénzügyi eredmény - a társult vállalkozásokból származó eredményhányaddal együtt - 626 millió forint veszteséget mutat, 2,869 milliárd forinttal kedvezőtlenebbet az egy évvel korábbi értéknél. Az eltérés oka egyrészt a kedvezőtlen árfolyam-alakulás, másrészt a negatív társult eredmény.

Az üzleti év egésze során az Egis-csoport belföldön 34,871 milliárd forint konszolidált árbevételt ért el, ez 7 százalékkal több az előző évinél. A társaság ötödik a hazai gyógyszerpiac szállítói rangsorában. A negyedik negyedévi magyarországi árbevétel 8,6 milliárd forint lett, ez éves összehasonlításban 2 százalékos növekedésnek felel meg.
Az éves export árbevétel 345,49 millió eurót tett ki, 10 százalékkal nőtt az előző üzleti évhez képest. Az export értéke a konszolidált árbevétel 73 százalékát tette ki. A negyedik negyedévben 6 százalékkal 89,12 millió euróra nőtt az Egis-csoport árbevétele.
A FÁK-régióban (Oroszországgal együtt) a tizenkét havi értékesítés 150,9 millió eurót tett ki, 9 százalékkal többet az előző év értékénél. A konszolidált forgalom 32 százaléka származott ebből a régióból. A legnagyobb export piacán, Oroszországban 110,2 millió euró árbevételt ért el az Egis, ami 12 százalékos növekedés.
A kelet-európai országokban az üzleti év során 134,2 millió eurót ért el a kivitel, 3 százalékkal többet a bázisnál. Ez a régió az Egis-csoport forgalmából 28 százalékkal részesedett.

Az egyéb piacokon 33 százalékkal nőtt az éves forgalom. Ezen belül a készgyógyszerek exportja 13 százalékkal 19,6 millió euróra, a hatóanyagok kivitele 45 százalékkal 40,8 millió euróra emelkedett.
A lezárt üzleti évben beruházásokra 15,366 milliárd forintot költött csoportszinten az Egis, 6 százalékkal többet, mint az előző évben. Ebből 14,335 milliárd forint értékű beruházás az anyavállalatnál valósult meg.

A csoport saját tőkéje 2010. szeptember végén 161,64 milliárd forint volt, egy év alatt 8 százalékkal emelkedett. Az Egis részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde "A" kategóriájában kereskednek, a papírok a szerdai kereskedést 2,42 százalékos csökkenéssel, 17.505 forinton zárták. Az elmúlt egy évben a részvény legmagasabb árfolyama 22.650 forint, a legalacsonyabb 14.000 forint volt.