• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Vigyázzunk a szemünkre nyáron!

Egészségmagazin 2022.08.13 Forrás: Budai Egészségközpont
Vigyázzunk a szemünkre nyáron!

Ahogyan a bőrünkre, úgy a szemünkre is nagyon veszélyes lehet az UV-sugarak évek alatt összeadódó hatása.

A napfény, a fénylő víztükör a nyár elmaradhatatlan kellékei. Ám hiába a gyönyörű látvány, a napsütés és a víz felszínéről visszaverődő napsugarak nemcsak a bőrünkre, de a szemünkre is veszélyesek lehetnek. Ugyanígy károsan hathatnak a légkondicionálók is, de az uszodák vize is irritálhatja a szemünket. Ha betartunk néhány óvintézkedést, akkor megőrizhetjük az egészségét és kellemetlen tünetek nélkül vészelhetjük át a nyarat. Hogy milyen következményei lehetnek, ha nem vagyunk kellően körültekintőek, azt dr. Damjanovich Judittól, a Budai Egészségközpont szemészorvosától megtudhatjuk. 

„A szemet ért káros hatásoknak hosszú távon komolyabb megbetegedés is lehet a következménye. Ezért nagyon fontos, hogy ha a megfelelő (fény)védelemre gondolunk, akkor a szemünk is jusson eszünkbe! Egy jól megválasztott szemüveg, vagy egy úszószemüveg ugyanis komoly szemgyulladástól, súlyos esetben hályogtól vagy akár szemhéjdaganattól is megóvhat minket. Különösen fontos a világos szeműek szemvédelme, ugyanis az ő szemükben kevesebb az UV sugárzás ellen védő pigment – mondta Damjanovich Judit PhD, a Budai Egészségközpont szemészorvosa. 

Milyen betegségeket okozhat az erős UV-sugárzás?

Már maga a napozás is okozhat enyhe könnyezést vagy szemirritációt, ám a magas és hosszan tartó UV-sugárzás, vagy az uszodák vize kötőhártya- vagy akár szaruhártya gyulladást is kiválthat. A betegség rendkívül kellemetlen, fájdalmas tünetei – mint például a szemhéjduzzanat, égő érzés, idegentest-érzés, váladékozás, vagy szemviszketés – megkeseríthetik a mindennapokat, ráadásul a gyógyuláshoz mindenképp fel kell keresni szakorvost, aki gyógyszeres szemcseppet javasol a panaszok kezelésére. A kötőhártya-gyulladás fertőző betegség, így nagyon fontos a megfelelő higiénia és elővigyázatosság annak érdekében, hogy mások ne betegedjenek meg. 

Ahogyan a bőrünkre, úgy a szemünkre is nagyon veszélyes lehet az UV-sugarak évek alatt összeadódó hatása. Az életkor előrehaladtával például kialakulhat szürkehályog, melyért többek között ez is felelőssé tehető, de az időskori makula-degeneráció kialakulásában is szerepet játszik. A szürkehályog a látásélesség fokozatos romlásához, de akár súlyos esetben, operáció nélkül vaksághoz is vezethet, ezért nagyon fontos, hogy már fiatal korban óvjuk szemünket az erős napsugárzástól. 

Sokan nem is tudják, hogy a szemben, a szemhéjakon vagy szemgödörben is kialakulhatnak jó- és rosszindulatú szemészeti daganatok. Ha a szemünkön, vagy környékén bármilyen kis méretű, korábban nem létező, vagy nem gyógyuló, pattanásnak látszó elváltozást találunk, azonnal keressünk fel egy szakorvost. A korai stádiumban lévő tumorok ugyanis nagyobb eséllyel eredményesen és kisebb beavatkozással gyógyíthatók. 

Mi okozhat még panaszokat nyáron?

Szemirritációt okozhatnak a természetes vizek, vagy az uszodák vizében található klór is, ezért fontos, hogy minden esetben, amikor víz alá merülünk, viseljünk jól illeszkedő úszószemüveget. A szembe kerülő fényvédők, kozmetikai szerek vagy a homok is kiválthatnak kipirosodást és könnyezést, ezért úszásnál kerüljük a smink használatát, valamint lehetőleg használjunk olyan készítményeket, amelyek izzadás vagy víz hatására sem folynak a szemünkbe. 

Kellő óvatossággal használjuk a légkondicionáló berendezéseket is, ugyanis az egész napos hűsítés kiszáríthatja a szemünket, amely szintén pirossághoz, égő érzéshez vezethet. A műkönny vagy a speciális szemcseppek segítenek a panaszok megelőzésében, de ha lehet, inkább törekedjünk a klíma kevesebb használatára. 

Hogyan előzhetjük meg a szembetegségek kialakulását?

„Ahogy feljebb is olvasható, nagyon fontos a megfelelő szemüveg és úszószemüveg használata már kisgyermek kortól. A gyermekek számára léteznek speciális napszemüvegek, de fontos, hogy a választásnál a divat mellett inkább a praktikum domináljon. A jó napszemüveg az, amelyik megfelelő nagyságú, jól illeszkedik az arcunkhoz és kellő UV-szűrést biztosít számunkra. Léteznek speciális sport napszemüvegek, amelyeket kifejezetten a vízi sportok kedvelői számára alakítottak ki. Védelmet biztosít a széles karimájú kalap is, de a legjobb, ha keveset tartózkodunk a tűző napon” – tette hozzá a doktornő.

Legolvasottabb cikkeink