• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

Vizsgáltassa meg, mielőtt belevágna az allergén immunterápiába

Egészségmagazin 2022.08.17 Forrás: Budai Allergiaközpont
Vizsgáltassa meg, mielőtt belevágna az allergén immunterápiába

Ha a parlagfű mellett egyéb allergiánk is van, azt is el kell dönteni a kivizsgálás során, hogy melyikre érdemes allergén immunterápiát kezdeni.

Ha elege van a parlagfű allergia tüneteiből és szeretne tartósan megszabadulni az allergiától, akkor érdemes allergén immunterápiás kezelést kezdenie. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy milyen vizsgálatot javasolt elvégeztetni a kezelés előtt.

Már most érdemes készülni

Az allergén immunterápiát legkésőbb a parlagfű pollenek megjelenése előtt 2 hónappal el kell kezdeni, tehát annak, aki a jövő szezonban már szeretné élvezni a kezelés pozitív hatásait, legkésőbb jövő májusig van rá lehetősége. Érdemes azonban már most elkezdeni a felkészülést, különösen, ha a parlagfű mellett egyéb allergiánk is van, ilyenkor ugyanis azt is el kell dönteni a kivizsgálás során, hogy melyikre érdemes allergén immunterápiát kezdeni.

Az allergén pontos ismerete azért nagyon fontos, mert az allergén immunterápiás kezelés során azt az anyagot kell szedni, ami az allergiás tüneteket okozza – mondta el dr. Moric Krisztina. Ezek a készítmények az allergén magas fokban tisztított kivonatát tartalmazzák, melyet szigorúan ellenőrzött adagolás szerint kell használni. A készítményeket a nyelv alatt kell megadott ideig tartani, a hatóanyagok innen szívódnak fel.

Ez a komponens elárulja, hogy sikeres lesz-e a kezelés

Allergén immunterápia előtt, a hagyományos allergiavizsgálat mellett elvégzett komponens alapú allergiateszt eredménye a kezelés sikerét is befolyásolja. Az allergének ugyanis több összetevőből, komponensből állnak és ezek eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek. A molekuláris allergia diagnosztika segítségével be lehet azonosítani, ha a betegnél az Amb a1 parlagfű magas rizikójú komponens magas értéket mutat. Ha a vizsgálattal erre, a parlagfű fő komponensére kapunk magas ellenanyagszintet, akkor az immunterápiát mindenképp érdemes elkezdeni, mert várhatóan – 80% feletti valószínűséggel – hatásos lesz. Egyéb esetben, ha a betegnél a parlagfű valamelyik alacsony rizikójú komponense okozza az allergiás tüneteket, az allergén immunterápiát nem biztos, hogy érdemes elkezdeni.

Lehet, hogy nem is arra allergiás, amire gondolja

Előfordulhat, hogy a tünetek és a beteg panaszai alapján átfogó allergiavizsgálatot kell végezni. Ha a légúti tünetekhez keresztallergiára utaló szájüregi panaszok is jelentkeznek, netán bőrtünetek is előfordulnak, vagy nem egyértelmű, hogy valóban a parlagfű a felelős a tünetekért, akkor az IgE alapú multiplex allergiateszt segítségével egyetlen vérvételből választ kaphatunk a kérdéseinkre, az eredmény segíthet tisztázni, hogy valóban mi áll a tünetek hátterében és az allergének összetevőit is megismerhetjük a teszt segítségével.

Érdemes tehát már most készülni a következő szezonra. Az allergén immunterápia ugyanis már a kezelés első évében jelentős javulást hoz, de a teljes kezelést minimum 3 évig folytatni kell. Ezt követően az allergiás tünetek megszűnése várható 10-12 évre.

Legolvasottabb cikkeink