• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Zárt övetből érkezett hús Magyarországra

Egészségmagazin Forrás: MTI

Hőkezelt pulykatermékek érkeztek Magyarországra a madárinfluenza miatt már zárt övezetté nyilvánított kelet-angliai farmról.

Bognár Lajos a Channel 4 hétfői idézete szerint azt mondta: a múlt héten hat teherautó érkezett a védetté nyilvánított brit övezetből Magyarországra.

A Bernard Matthews brit baromfifeldolgozó és -kereskedő társaság Suffolk grófságbeli telepét már az előző héten zárt övezetté nyilvánították, amint kimutatták az ott nevelt pulykaállományban a H5N1 madárinfluenza-vírust.

A brit környezetvédelmi, élelmezési és vidékügyi minisztérium (DEFRA) szóvivője szerint hőkezelt baromfihús kivitelét az EU-szabályok zárt övezetekből is lehetővé teszik, és ha a Bernard Matthewsnak - amely Magyarországon a SáGa Foods Rt. baromfifeldolgozó céget birtokolja - külön engedélye volt erre, a szállítmányok nem voltak ellentétesek az előírásokkal.

A brit cégnek a kelet-angliai Suffolkban egy pulykafarmja és attól nem messze külön baromfifeldolgozó üzeme is van. A farmot a madárinfluenza-vírus másfél héttel ezelőtti felfedezése után lezárták, és a telep mind a 159 ezer növendék pulykáját leölték, de a jelek szerint a feldolgozó üzem tovább működhetett.

Bognár Lajos Londonban idézett nyilatkozata szerint a szállítmány "szerdán vagy csütörtökön" érkezett meg a Bernard Matthews magyarországi üzemébe.

A brit vállalat a múlt hét végén közölte, hogy csütörtöktől leállította a termékforgalmat nagy-britanniai és Sárváron lévő magyarországi telepe között.

A hétvégi brit sajtó még széleskörűen arról cikkezett, hogy a Bernard Matthews a januári magyarországi madárinfluenza-előfordulások helyszínének "közvetlen közeléből" szállított hústerméket angliai, illetve sárvári üzemébe. A The Sunday Times például azt írta: a vállalat a múlt héten is olyan kecskeméti vágóhídról hozott a suffolki feldolgozóba pulykahúst, amely mindössze 48 kilométerre van a délkelet-magyarországi madárinfluenza-góctól, ám az illetékes brit állatorvosok ennek ellenére nem állították le a behozatalt.

A The Sunday Telegraph magyarországi értesülései szerint ugyanakkor a Bernard Matthews magyar cége, a SáGa Foods még közelebbről, egy olyan baromfitelepről is kapott húst, amely 30 kilométerre van a madárinfluenza sújtotta szentesi libateleptől.
A Bernard Matthews kereskedelmi igazgatója a minap azonban azt mondta, hogy a cég teherautói a fertőzéstől sújtott magyar baromfitelep "közelében sem jártak".

A vállalat tulajdonában lévő SáGa Foods Rt. sárvári üzeme 250 kilométerre van attól a szentesi libateleptől, ahol januárban madárinfluenzát észleltek.

A BBC hétfői budapesti tudósítása szerint Magyarországon "most már érezhetők a felháborodás és a düh kezdeti jelei" amiatt, hogy a britek folyamatosan a magyarokra mutogatnak a madárinfluenza miatt, és a magyar hatóságok ezért igyekeznek rámutatni, hogy "a kereskedelem kétirányú".

A BBC tudósítójának a magyar agrártárcánál azt mondták: novemberig visszamenőleg összegyűjtik a két ország közötti export- és importforgalom teljes dokumentációját, és a dossziét kedden benyújtják a brüsszeli EU-bizottságnak.

Legolvasottabb cikkeink