Minél olcsóbb egy termék, annál kevesebb benne a természetes alapanyag, de étvágygerjesztő lehet.
A mai életmóddal előtérbe kerültek az előkészített, összekészített kényelmi termékek, melyekből ráadásul Magyarországon nincs is nagy választék, míg Nyugat-Európában azért sokkal több, különböző minőségi szintet képviselő kész vagy félig elkészített étel kerül a polcokra. Az ilyen termékektől elvárjuk, hogy jó színűek és jó ízűek legyenek, állítja Gilingerné dr. Pankotai Mária, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszék docense egy vele készült, Igazságok az ételről című interjúban.
Ha valamiben klorofil van, az napok alatt elbomlik, tehát ez nem egy tartós élelmiszerszínezék. Ezek szerint ami tartósan harsány zöld, az vagy rezezett klorofilt tartalmaz, vagy zöld festéket. Azt is elvárjuk, hogy ne romoljon meg, ne változtassa az állagát stb. Gondoljunk csak a gyümölcsös habos tejtermékekre! Ha otthon összekeverem az aludt tejet egy marék eperrel, az pár óra múlva hogy néz ki? Ami egy hét múlva is ugyanolyan, az nem csak természetes anyagokat tartalmaz. A vásárló igénye azonban az, hogy a termék elálljon. Ezért az élelmiszergyártóknak olyan árut kell létrehozniuk, amely eláll, jól néz ki, de még egészséges is. Ezt a kombinációt nem könnyű és nem is olcsó megtalálni, tehát bár olyan termék nincs a polcon, amelyikről egyértelműen tudnánk, hogy káros lenne az egészségre, azért érdemes pénztárcánkhoz is igazodva megszabni egy árhatárt, ami alatt nem vásárolunk. Minél olcsóbb egy termék, annál olcsóbb állományjavítók, tartósítószerek, színezékanyagok találhatóak benne, és annál kevesebb természetes alapanyagot tartalmaz – fogalmaz a szakember.
A teljes interjú a WeborvosPro portálon olvasható.