• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

10-15 milliárd forint százezer betegnek segítene

Egészségpolitika 2022.04.28 Forrás: Weborvos Szerző:
10-15 milliárd forint százezer betegnek segítene

Azonnali kormányzati lépéseket sürgetnek az innovatív gyógyszergyártók a befogadások érdekében.

Aláírásra várnak a NEAK íróasztalán heverő kérelmek: 73 terápia 44 indikációban 100 ezer betegnek nyújtana életminőséget vagy életet mentő terápiát, és ez mindössze éves szinten 10-15 milliárd forintot igényelne a költségvetésből, mondta lapunk forrásigényt firtató kérdésére Holchacker Péter, az AIPM igazgatója a szervezet szerdai sajtótájékoztatóján. Az innovatív gyártókat képviselő AIPM szerint azonnali kormányzati beavatkozásra van szükség annak érdekében, hogy a magyar betegek is megkaphassák a modern gyógyszereket, kiszámíthatóbb és gyorsabb legyen befogadás, s hogy minél előbb lezáruljanak a most megtorpant befogadási eljárások.

A hozzáférés a fejlett országokban stratégiai jelentőségű terület, míg nálunk nem jutott kellő figyelem az elmúlt években a régóta várt gyógyszerpolitikai döntésekre, és ma háromszor annyi ideig tart egy terápia befogadása, mint máshol. Sokat segítene ezen egy olyan, erős felhatalmazással bíró kormányzati szakember, aki a szerteágazó, sok területet érintő gyógyszerügyet „kézbe venné”, és hatékonyan tudná végig vinni a minisztériumokat érintő intézkedéseket, s megszűnne a döntési folyamatot ma jellemző fragmentáltság.

Ugyanilyen fontos és sürgető, hogy kivédjék a magas inflációt, de különösen az alacsony forint-árfolyam negatív következményeit. A gyógyszerek forintban fixált hatósági ára ugyanis a forint gyengülése és az árfolyamkorrekció elmaradása miatt óriási teher a gyógyszeriparnak, az elmúlt négy évben 260 milliárdnyi veszteséggel számolhat az iparág. Mindeközben különadóként 380 milliárd forintot fizettek be a gyártók a költségvetésbe ugyanebben az időszakban. A gyógyszerek magyar piacon való megtartását veszélyezteti a jelenlegi helyzet olyannyira, hogy az AIPM igazgatója szerint a 24. órában vagyunk.

Az idén 30 éves AIMP konkrét cselekvési tervvel támogatja a kormány munkáját gyógyszer-szakpolitikai területen, segíti a párbeszédet az érintettek között. Oliver Rozboril, az AIPM nemrég megválasztott új elnöke szerint az elmúlt harminc év alatt számos súlyos betegség vált gyógyíthatóvá vagy hatékonyan kezelhetővé az innovatív terápiáknak köszönhetően.