• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

10-15 milliárd forint százezer betegnek segítene

Egészségpolitika 2022.04.28 Forrás: Weborvos Szerző:
10-15 milliárd forint százezer betegnek segítene

Azonnali kormányzati lépéseket sürgetnek az innovatív gyógyszergyártók a befogadások érdekében.

Aláírásra várnak a NEAK íróasztalán heverő kérelmek: 73 terápia 44 indikációban 100 ezer betegnek nyújtana életminőséget vagy életet mentő terápiát, és ez mindössze éves szinten 10-15 milliárd forintot igényelne a költségvetésből, mondta lapunk forrásigényt firtató kérdésére Holchacker Péter, az AIPM igazgatója a szervezet szerdai sajtótájékoztatóján. Az innovatív gyártókat képviselő AIPM szerint azonnali kormányzati beavatkozásra van szükség annak érdekében, hogy a magyar betegek is megkaphassák a modern gyógyszereket, kiszámíthatóbb és gyorsabb legyen befogadás, s hogy minél előbb lezáruljanak a most megtorpant befogadási eljárások.

A hozzáférés a fejlett országokban stratégiai jelentőségű terület, míg nálunk nem jutott kellő figyelem az elmúlt években a régóta várt gyógyszerpolitikai döntésekre, és ma háromszor annyi ideig tart egy terápia befogadása, mint máshol. Sokat segítene ezen egy olyan, erős felhatalmazással bíró kormányzati szakember, aki a szerteágazó, sok területet érintő gyógyszerügyet „kézbe venné”, és hatékonyan tudná végig vinni a minisztériumokat érintő intézkedéseket, s megszűnne a döntési folyamatot ma jellemző fragmentáltság.

Ugyanilyen fontos és sürgető, hogy kivédjék a magas inflációt, de különösen az alacsony forint-árfolyam negatív következményeit. A gyógyszerek forintban fixált hatósági ára ugyanis a forint gyengülése és az árfolyamkorrekció elmaradása miatt óriási teher a gyógyszeriparnak, az elmúlt négy évben 260 milliárdnyi veszteséggel számolhat az iparág. Mindeközben különadóként 380 milliárd forintot fizettek be a gyártók a költségvetésbe ugyanebben az időszakban. A gyógyszerek magyar piacon való megtartását veszélyezteti a jelenlegi helyzet olyannyira, hogy az AIPM igazgatója szerint a 24. órában vagyunk.

Az idén 30 éves AIMP konkrét cselekvési tervvel támogatja a kormány munkáját gyógyszer-szakpolitikai területen, segíti a párbeszédet az érintettek között. Oliver Rozboril, az AIPM nemrég megválasztott új elnöke szerint az elmúlt harminc év alatt számos súlyos betegség vált gyógyíthatóvá vagy hatékonyan kezelhetővé az innovatív terápiáknak köszönhetően.

Legolvasottabb cikkeink