• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

12 HIV-fertőzött gyerek él az országban

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

A terhességi teszthez hasonló gyorsteszttel már percek alatt kimutatható a HIV-fertőzés.

Már újszülöttek, sőt, a rendszeres szűrővizsgálatokra járó prostituáltak között is találtak HIV fertőzöttet hazánkban, és egyre több az olyan páciens is, aki már végstádiumú AIDS-betegként kerül az orvosok látókörébe. Mindez pedig megelőzhető lenne, ha a már nyugaton, patikákban is kapható, terhességi teszthez hasonló gyorsteszttel önvizsgálatot tarthatnának azok, akik a kockázati csoportokba tartoznak - hangzott el a Szent László Kórházban tartott keddi tájékoztatón.

Szlávik János, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház (ESZSZK) infektológus főorvosa hangsúlyozta, hogy Magyarország továbbra is a HIV vírussal kevésbé fertőzött országok közé tartozik. Vigyázni azonban nem árt, ezt mutatják az utóbbi időszak tendenciái is, hiszen egyre több a női fertőzött (már 11 százalék), és több olyan társadalmi csoportban is felbukkant a vírus, amelynél korábban nem vagy csak elvétve.

Az a tendencia is figyelmeztető, hogy "drámaian nő" a nemi betegségek száma: 50 százalékkal több vérbajost és 30 százalékkal több kankóst regisztráltak. A főorvos szerint ez is mutatja, hogy a fiatalok egyre kevésbé tartanak a szexuális úton terjedő betegségektől, és úgy tűnik már a korábban halálos betegségként számon tartott AIDS-től sem félnek. Ráadásul az internet megkönnyíti a gyors, ellenőrizetlen szexuális kapcsolatok kialakítását, és a fesztivál-szezon is alkalmas a gátlások fellazulására.

Veszélyes tendenciának tűnik az is, hogy az utóbbi időben két olyan fertőzött újszülött jött a világra, akiknek édesanyja nem tudta magáról, hogy HIV-es, gyermekük betegségéből jöttek csak rá, hogy ők is érintettek.

A többi országhoz, különösen Ukrajnához, és Oroszországhoz képest nálunk elenyésző az intravénás kábítószer használat közben megfertőzöttek száma, valószínűleg azért, mert nálunk mások a drogfogyasztási szokások. Szlávik doktor szerint figyelmeztető jel, hogy ennek ellenére újabban Magyarországon is találtak intravénás szerhasználó HIV-fertőzött személyt.

Szintén figyelni kell arra a jelenségre is, hogy a köztudottan magukat rendszeresen vizsgáló szexmukások között is találtak fertőzöttet, egy férfi és egy női prostituáltat. Náluk különösen veszélyes lehet a fertőzés akkor, ha nem tudnak róla, hiszen nagyon sok embernek adhatják tovább a kórt.

Szlávik János szerint általában is azt tapasztalja: a lehetőségekhez képest nagyon kevesen vizsgáltatják meg magukat, és tudtukon kívül élnek HIV-fertőzötten - számuk 3-4 ezer is lehet. Ezt igazolja, hogy egyre többen kerülnek be a László Kórházba végstádiumú AIDS-esként, úgy, hogy még soha nem jártak szűrővizsgálaton. Rajtuk már nagyon nehéz segíteni, nem véletlen, hogy idén fél év alatt 9-en haltak meg a kórban, csaknem annyian, mint tavaly egész évben (11).

Pedig "ma már az AIDS nem halálos betegség, ha valaki időben megtudja magáról, hogy HIV-fertőzött" - mondta a szakember. Olyan gyógyszerek léteznek már, amelyek évtizedekkel, sőt akár élethosszig megakadályozzák, hogy a fertőzésből betegség legyen. Ehhez csupán annyi kell, hogy mindenki, aki érintettnek érzi magát, az vagy a fővárosi László Kórházban, vagy a másik három centrumban, Miskolcon, Debrecenben vagy Pécsen elvégeztessen egy 10 perces gyorstesztet, amely akár már két héttel a fertőzés után kimutatja, ha valaki HIV-es. Hozzátette: Nyugat- Európában már a patikákban is lehet ilyen teszteket kapni, tehát bárki otthon is elvégezheti magán a vizsgálatot, nálunk sajnos ez egyelőre nem lehetséges.

Szlávik János szerint jó lenne, ha azok a fiatalok, akik gyakran cserélgetik a szexuális partnereiket, évente legalább egyszer elmennének HIV-szűrésre, és a várandósokat a terhesgondozás során kötelezően szűrnék erre a fertőzésre.

Különösen azért, mert úgy elkerülhető lenne, hogy a mamától elkapják az újszülöttek a betegséget, amely náluk akár központi idegrendszeri károsodást is okozhat. Erről már Pék Tamás, az ESZSZK infektológus szakorvosa számolt be, aki azt is elmondta: jelenleg 12 olyan 1 és 13 éves közötti regisztrált gyermek él az országban, akik a mamájuktól kapták el a kórt, de a becsült számuk elérheti akár az 50-60-at is. Jó lenne megtalálni ezeket a gyerekeket, mert hatékony kezeléssel náluk is elkerülhető a nagyobb baj.