• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

1,61 milliárdból fejleszthet a Vasútegészségügyi Nonprofit Kft.

Egészségpolitika 2019.06.06 Forrás: MTI
1,61 milliárdból fejleszthet a Vasútegészségügyi Nonprofit Kft.

Első ütemben a radiológiai eszközparkot újították meg 171,4 millió forintból, ezzel 20-30 éves gépeket tudtak lecserélni.

Az Egészséges Budapest Program (EBP) keretében 1,61 milliárd forintos fejlesztési forráshoz jut a Vasútegészségügyi Nonprofit Közhasznú Kft. Podmaniczky úti központja. Pásztélyi Zsolt, a cég ügyvezetője csütörtökön sajtótájékoztatón elmondta: első ütemben a radiológiai eszközparkot újították meg 171,4 millió forintból, ezzel 20-30 éves gépeket tudtak lecserélni.

A fejlesztés második ütemében az eszközpark további cseréjére nyílik lehetőség, felújítják az épület egy részét, amelynek keretében ambuláns műtőket és endoszkópos vizsgálóhelyiségeket alakítanak ki, valamint a terv része, hogy a különböző sebészeti ellátások egy helyre kerüljenek - ismertette.

Szigeti Szabolcs, egészségügyi gazdálkodásért és intézményfelügyeletért felelős helyettes államtitkár (a képen) arról beszélt, hogy 2010 óta 500 milliárd forintért hajtottak végre egészségügyi fejlesztéseket országszerte, azonban az uniós forrásokat a közép-magyarországi régióra nem lehetett felhasználni. Ezért döntött úgy a kormány 2017-ben, hogy az Egészséges Budapest Program keretében 700 milliárd forint hazai forrásból elindítja a központi régió fejlesztését. 58,6 milliárd forintot költenek 32 szakrendelő megújítására - mondta. A program része a centrumkórházak és társkórházak fejlesztése is - tette hozzá.

Ismertetése szerint az EBP-ből eddig felhasznált 200 milliárd forintból 21,7 milliárdot orvostechnikai eszközöket vásároltak, 3,8 milliárd forintból pedig 19 nagyértékű diagnosztikai műszert vásároltak a régió egészségügyi intézményei számára. Ezzel - emelte ki - mintegy 10 százalékkal nő a diagnosztikai vizsgálati kapacitás Közép-Magyarországon. Kitért a Honvédkórháznak juttatandó 3,4 milliárd forintra, amelyből az intézmény százötven eszközzel bővítette műszerparkját.

Hassay Zsófia, Terézváros polgármestere arról beszélt, hogy a modern berendezésekkel magasabb szintű egészségügyi ellátáshoz jutnak a lakosok, és mindig arra törekedtek, hogy lehetőségeikhez képest segítsék a kerület egészségügyi fejlődését. Ismertetése szerint az elmúlt két évben minden kerületi egészségügyi intézményt felújítottak, 400 millió forintot költöttek az öt háziorvosi rendelő teljes felújítására, elektronikus beteghívó rendszert alakítottak ki, modern vizsgálóágyakat vásároltak és akadálymentesítették a rendelőket.

Hozzátette: a Terézvárosi Egészségügyi Szolgálat épületének és eszközparkjának megújítását is elsőrendű feladatnak tekinti az önkormányzat, ez utóbbira 2017-ben 100 millió forintot, 2018-ban 77 millió, idén pedig további 59 millió forintot fordítottak. Az épület felújítására ebben az esztendőben 520 millió forintot költenek. Ezen kívül az önkormányzat átvállalja a bárányhimlő és a rotavírus elleni védőoltás költségeit is a lakosoktól, továbbá különböző egészségnapokat szerveznek.

Pásztélyi Zsolt közölte azt is, hogy a Vasútegészségügyi Nonprofit Közhasznú Kft. az EBP forrásait 306 millió forinttal tudta kiegészíteni.

A budapesti központon kívül három rehabilitációs intézetet is működtetnek Balatonfüreden, Hévízen és Harkányban, nyolc rendelőintézet, 70 foglalkozás-egészségügyi és háziorvosi, valamint 35 fogászati praxis tartozik a gazdasági társaság alá; ezek összesen évente egymillió betegek fogadnak.

Mint mondta, a kft. gazdálkodása stabil, az elmúlt 12 év alatt a cég adózott eredménye 1,6 milliárd forint volt, amit mindig visszaforgattak a működésbe, így nyílt lehetőség saját erőből kétmilliárd forintos eszközbeszerzésre és szintén ugyanennyi forrásból az infrastruktúra fejlesztésére.

A budapesti központi rendelőintézet 39 szakmában heti kétezer órában látja el a betegeket, amelyek nagyjából 64 százaléka igényjogosult: vasutas, rendvédelmi, honvédelmi dolgozó.

A Podmaniczky utcai telephely beruházásai 1,5-2 évet vesznek igénybe. (MTI/Máthé Zoltán)

Legolvasottabb cikkeink