• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

20 éves a Pécsi Diagnosztikai Központ

Regionális hírek Forrás: Weborvos

Az elmúlt két évtized több milliárd forintos fejlesztésével mindig a legmodernebb radiológiai technológia áll rendelkezésre.

1994 őszén végezték az első CT és MR-vizsgálatokat a Pécsi Diagnosztikai Központban. Húsz évvel később, 2014. november 14-én jubileumi szimpóziummal ünnepli a központ fennállásának 20. évfordulóját. A „Képalkotás: a klinikai fejlődés motorja - 20 éves a Pécsi Diagnosztikai Központ" című szimpóziumon köszöntőt mond Bódis József Pécsi Tudományegyetem rektora, Miseta Attila, a PTE Általános Orvostudomány Karának dékánja és Decsi Tamás, a PTE Klinikai Központ főigazgatója.

Az interdiszciplináris megközelítéssel alapított és felépített központ elmúlt két évtizedének szakmai eredményeiről Dóczi Tamás akadémikus, a PTE Idegsebészeti és Neurológiai Klinika orvosai Büki András, Komoly Sámuel, Janszky József, Schwarcz Attila, valamint a PDK munkatársai: Kövér Ferenc, Imre Mariann és Bogner Péter tartanak előadásokat.

A központ alapító tulajdonosa, a fiatalon elhunyt Németh Béla így fogalmazta meg a Pécsi Diagnosztikai Központ célját: „Szeretnénk bizonyítani, hogy a magánvállalkozás igenis társadalmilag hasznos tevékenységet folytathat. Hogy a magán az nem ördögtől való, s a profit meg a non-profit jól kiegészítheti egymást, ha elkötelezett emberek dolgoznak együtt." A kialakított tulajdonosi és működési modell az elmúlt 20 évben sikeresnek bizonyult. Ellentétben a képalkotó diagnosztikára sok városban jellemző teljes kiszervezéssel és magándiagnosztikai szolgáltatásokkal, az egyetemi alapítványok és magánszemélyek egymással kiegyensúlyozott tulajdonában lévő Pécsi Diagnosztikai Központban az elmúlt két évtizedben több milliárd forintos fejlesztés valósult meg, hogy mindig a legmodernebb radiológiai technológia álljon rendelkezésre.

„A képalkotás egyértelműen a klinikai fejlődés motorja. 20 évvel ezelőtt egy olyan modellt alakítottunk ki, amely a magán egészségügyi szolgáltatók agresszivitása és az állami rendszer tehetetlensége között próbál boldogulni. Rendelkezik a magánszolgáltatók okosságával és az állami rendszer emberbarátságával" – véli Dóczi Tamás akadémikus, aki a központ megalapításának meghatározó szereplője volt 1993-94-ben. – „Pécs szerencsés város. Ha nem ez a modell valósul meg 20 éve, jött volna egy magánszolgáltató, ami dominanciára törekszik. Így viszont a Pécsi Diagnosztikai Központ több milliárdos fejlesztései mellett a Pécsi Tudományegyetem Radiológiai Klinikája is 2,2 milliárd forintos fejlesztést hajthatott végre 2006-2007-ben."

A Pécsi Diagnosztikai Központ az elmúlt két évtizedben több mint félmillió képalkotó diagnosztikai vizsgálatot végzett, elsősorban Dél-Dunántúl lakosai számára. Az államilag finanszírozott 240 ezer CT-vizsgálat és 250 ezer MR-vizsgálat mellett több tízezer MR-vizsgálatot végeznek térítéses formában, a várólista csökkentése érdekében.

A Pécsi Diagnosztikai Központ első évtizede a befektetés megtérüléséről és az intézmény megerősödéséről szólt, a második évtizedet az erőteljes egyetemi fókusz, és a betegellátást kiegészítő kutatás-fejlesztés jellemezte. A 2000-es évek közepére a központ stratégiájában hangsúlyossá vált az egyetemi szellemiség, és az orvostudományi kutatásban tapasztalt szakmai újítások betegellátásban történő megvalósítása. Az ország az elsők között bővült a kutatói tapasztalatok alapján a vizsgálati protokollok spektruma, később itt alakult ki először a „Wide Area Network radiológia", egy teleradiológiai megoldáson működő, nem helyhez kötött szaktudás, amely képes volt Pécsre vonzani a legmagasabb szintű hazai és nemzetközi orvosi szakértelmet.

„A központ kutatási tevékenysége során, az akkor a világ legmodernebb gépének számító Siemens MAGNETOM Trio 3T MR-berendezés jelentette az áttörést, amelyhez dedikáltan a képalkotásra fókuszáló kutatói csapat kapcsolódott, akik nemzetközi színvonalú felkészültségükkel nem csak a képalkotás, hanem a képfeldolgozás minden titkát ismerik" – nyilatkozta Bogner Péter, a Pécsi Diagnosztikai Központ ügyvezető igazgatója. – „Ennek köszönhető az is, hogy a Pécsi Diagnosztikai Központ munkatársai a két évtized alatt a 273 impakt faktor értékű tudományos közleményt jelentettek meg, és a központ tevékenységéhez 15 PhD és három akadémiai doktori cím köthető."

Az ország második 3 tesla térerejű berendezését folyamatos fejlesztések követték: a CT-technológia folyamatos fejlesztése mellett 2010-ben érkezett egy kutatási célra is alkalmas, de a betegellátás gerincét nyújtó Siemens MAGNETOM Avanto 1,5T MR-berendezés, jövőre pedig egy új 64 szeletes CT-berendezés, valamint egy Siemens syngo.via képfeldolgozó rendszer beszerzését tervezik. E fejlesztéseknek köszönhetően a CT-vizsgálatok még alacsonyabb sugár dózis mellett, a képalkotó diagnosztikai ellátás pedig még magasabb hatékonysággal, a specializált radiológusokat még nagyobb arányban bevonva valósulhat meg.

A Pécsi Diagnosztikai Központ – az ország egyetlen olyan nem közintézménye, amely MTA kutatókat finanszíroz – a Nemzeti Agykutatási Program kutatói partnere, melynek keretében 2015 folyamán egy 4,7 tesla térerejű kisállat-MR-berendezés, és 2-3 éven belül egy neurológiai képalkotásra fókuszáló MR-fejlesztés valósul meg.

Németh Béla, a Pécsi Diagnosztikai Központ alapító tulajdonosa 2008-ban, a Kármán Tódor-díj átadásakor így fogalmazta meg a központ célját: „Szeretnénk másoknak is példát adni, hogy dolgozni kell, elkötelezetten és akkor biztos, hogy megjön a siker. És nem kell ehhez elmenni Budapestre, külföldre, hitem szerint ez itt Pécsett is megvalósítható."A konferencia „Az élettudományi-klinikai felsőoktatás gyakorlatorientált és hallgatóbarát korszerűsítése a vidéki képzőhelyek nemzetközi versenyképességének erősítésére" című TÁMOP-4.1.1.C-13/1/KONV-2014-0001 pályázat keretében valósult meg.

Legolvasottabb cikkeink