• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

25 ezer szakdolgozó hiányzik a rendszerből

Egészségpolitika 2018.11.11 Forrás: MESZK Szerző:
25 ezer szakdolgozó hiányzik a rendszerből

Novemberig több mint 1700 álláshirdetésben kerestek idén ápolókat az egészségügyi intézmények.

Érdekes felmérést készített a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) az ápolók létszámhelyzetéről, amelynek eredményét az IME csütörtökön tartott konferenciáján mutatta be Balogh Zoltán. A MESZK elnöke leszögezte, bár voltak pozitív kormányzati intézkedések, továbbra is kritikus a HR-helyzet, több tízezer szakdolgozó hiányzik az ellátórendszerből.

Ahogy korábban is, úgy jelenleg is az egyik legnagyobb probléma, hogy a fiatalok hiányoznak leginkább, tehát a nyugdíjba vonuló ápolók helyére nagyon nehéz új szakdolgozót találni. A létszámhiány az OECD nemzetközi összehasonlításában is látszik. Eszerint az 1000 lakosra jutó orvos és szakdolgozó arány elmarad az OECD átlagától. Az ábrából jól látszik, hogy nem is annyira az orvos létszámmal van a baj, hanem a szakdolgozók hiányoznak: legalább 24-26 ezer plusz ápolóra lenne szükség az átlag eléréséhez.

A szakdolgozói szakmákon belül a legrosszabb a helyzet a műtős szakasszintenseknél és az aneszteziológiai szakápolóknál. Előbbinél például az utóbbi néhány évben megfeleződött a létszám. Valamivel reménykeltőbb a szülésznők helyzete, itt a kormányzati intézkedéseknek köszönhetően egy fiatalabb generáció is belépett a rendszerbe, tehát lesz utánpótlás. A létszámhiányt jelzi az tény is, hogy egyre több egészségügyi intézmény keres szakdolgozókat: csak idén novemberig 1720 álláshirdetés jelent meg. A legrosszabb a helyzet a fővárosban: a szakápolók, ápolók több mint 80 százalékát Budapesten keresik az októberi adatok alapján.

A MESZK októberben egy két tucat kérdést tartalmazó kérdőívet is kiküldött az ország több mint 100 egészségügyi intézményébe, hogy felmérje a szakdolgozói létszámhelyzetet. A címzettek az ápolási igazgatók voltak, akik közül az 50 százalék töltötte ki a kérdőívet. A válaszaik is igazolták a feltevést: az intézmények 43 százalékában az ellátás valamennyi illetve szinte valamennyi területén létszámhiány tapasztalható. Ráadásul a hiány sok esetben eléri a 20 százalékot, sőt akad intézmény, ahol a betölthető helyek 30 százaléka hiányzik.

A létszámhiány az ápolási vezetők szerint a következő években tovább nő, mivel sok munkatársuk vonul nyugdíjba a következő 3-5 évben. A problémát jelenleg túlmunka elrendelésével, külsős szakdolgozók, bérnővérek foglalkoztatásával, a feladatok kiszervezésével, külsős cégek megbízásával igyekeznek megoldani. Az utóbbi módszereket azonban a legtöbb intézményben nem tartják túl eredményesnek, például azért, mert a külsősöknél kisebb a felelősségtudat, kevésbé alkalmasak csapatmunkára, nincs helyismeretük, nem tartoznak sehova.

A létszámhiány enyhítésére az intézmények számos más módszert is próbálnak bevetni, így kiemelt bért adnak, ösztöndíj programokat indítanak, képzési támogatást nyújtanak. A MESZK is igyekszik vonzóvá tenni a szakdolgozói pályát: több kampányfilmet is készített, valamint a fiatal pályakezdőknek nyomtatott és online formában kiadja a Hivatásunk különszámát, amely a közösségi felületeken is elérhető.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink