• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

2,5 milliárdból újulhat meg a pesterzsébeti szakrendelő 

Egészségpolitika 2018.11.09 Forrás: MTI-Weborvos
2,5 milliárdból újulhat meg a pesterzsébeti szakrendelő 

Cél a járóbeteg-szakellátási szolgáltatások színvonalának és a munkafeltételek minőségének javítása.

A XX. kerületi pesterzsébeti szakrendelő 2,5 milliárd forintos fejlesztési forráshoz jutott az Egészséges Budapest Program (EBP) keretében. A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházhoz tartozó Ady Endre úti szakrendelőben az orvosi műszerpark cseréjére, épületgépészeti beruházásokra, az informatikai rendszer fejlesztésére is lehetőség lesz.

Földes Gyula, a Fidesz választókerületi elnöke a beruházásokról elmondta, megújul az épület teljes villamos-, cső- és csatornahálózata, a központi légtechnikai rendszer, és kicserélik a belső burkolatokat is.

Ezek mellett egyes rendelőhelyiségek méretén is változtatni fognak, a szakrendelések esetén - sebészet, kardiológia, gégészet, bőrgyógyászat - pedig az ellátás jobb színvonalának emelése érdekében új orvosi eszközök beszerzésére is sor kerül. Továbbá - tette hozzá - betegirányítási, beléptetési és vagyonvédelmi rendszert alakítanak ki.

Cserháti Péter, aki az Állami Egészségügyi Ellátó Központ szakértőjeként felel az EBP-ért, felidézte, hogy az előző uniós ciklusban az egészségügyi fejlesztésére fordítható forrásból csupán tíz százalék juthatott a közép-magyarországi régió szakellátására. Ezt felismerve döntött úgy a kormány, hogy az EBP-n keresztül több mint 700 milliárd forintot fordít Budapest és Pest megye egészségügyi ellátásának fejlesztésére - emelte ki. Mint mondta, a pesterzsébeti beruházás a negyedik legnagyobb a szakrendelői fejlesztések sorában.

Ralovich Zsolt, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház főigazgatója elmondta, az intézmény 400 ezer ember ellátását biztosítja. A kórház négy telephelyén 48 ezer fekvőbeteget és egymillió járóbeteget lát el évente.

Mint mondta, az elmúlt évtizedekben nagyon kevés forrás jutott az infrastruktúra és az eszközpark szinten tartására, azonban az utóbbi négy évben kormányzati, uniós és önkormányzati támogatások révén a főváros egyik legdinamikusabban fejlődő kórháza lett.A kórház több telephelyén voltak felújítási munkálatok, napelemeket telepítettek, valamint több nagy értékű műszer beszerzésére nyílt lehetőség, és a közelmúltban adták át a felújított sürgősségi betegellátó osztályt - mondta a főigazgató. Kitért arra is, hogy sikeresen pályáztak a kerületi egészségfejlesztési iroda létrehozására.

x x x

A szakrendelőben 24 szakrendelés és 2 gondozó működik, legtöbbjük két műszakban. Területi ellátási kötelezettségét tekintve a kardiológiai szakrendelés 316 000 lakos ellátására kötelezett.

A 2017-es betegforgalmi adatok szerint az ellátott betegek 75%-a a XX. kerületből érkezik, 11%-a a XXIII. kerületből, 14 %-a pedig egyéb, főleg budapesti területekről.

Az Ady Endre utcai Szakrendelőben az elmúlt évben összesen közel 192 ezer esetet láttak el. Mivel a Szakrendelő a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházhoz integráltan működik, gazdálkodása is azzal függ össze. A Kórház járóbeteg ellátásból származó bevétele 2016-ban meghaladta az 1,74 milliárd Ft-ot. Az Ady Endre utcai Szakrendelő járóbeteg-ellátási bevétele az összes intézményi járóbeteg-ellátás után kapott bevétel 17,7 %-át tette ki, összesen 312 millió Ft értékben. Ezt a 17,7%-os arányt 2017-ben meghaladta, a szakrendelő éves bevétele 366 millió Ft volt, ami évi 54 millió Ft növekedést jelent.

Az intézmény nem tervezi új szakrendelések vagy ellátási formák bevezetését, alapvető cél, hogy a jelenlegi jól bejáratott és a lakossági szükségleteket jól lefedő szakrendelések esetében modern, biztonságos és betegbarát környezetet alakítsanak ki, biztosítsák a definitív ellátásához szükséges eszközparkot, úgy, hogy a folyamatosan fejlődő technikai, technológiai igényeknek is megfeleljen.

Legolvasottabb cikkeink