• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

3 milliárd forintba került a legújabb magánkórház

Egészségpolitika 2020.07.16 Forrás: Weborvos Szerző:
3 milliárd forintba került a legújabb magánkórház

Bejelentkezés nélkül, azonnali ellátást kaphatnak a könnyebben sérült betegek.

A magánellátás egy újabb csúcsintézményét mutatták be csütörtökön. A 2500 négyzetméteren, harminc orvosi szakmában ellátást nyújtó, korszerű műtőkkel felszerelt Wáberer Medical Center (WMC) valójában már februárban megnyitott, de a koronavírus járvány kissé megtorpedózta az új privátkórház vezetőinek terveit. Így csak most állt a nyilvánosság elé a logisztikai ágazatból már jól ismert névadó, Wáberer György, hogy bemutassa legújabb, 3 milliárd forint befektetéssel megvalósult vállalkozását.

A WMC ötlete öt éve fogalmazódott meg a tulajdonosban, akkor, amikor szembesült azzal, Európában mennyire hátul kullog Magyarország a születéskor várható átlagéletkorban. Mint elmondta, ezért is szeretné, ha az új központban az egészségtudatosság fejlesztésére is hangsúlyt fektetnének. Ezt a célt szolgálják például a fiataloknak (is) szánt szűrőprogramok. Azt is szerették volna elérni, hogy minél több külföldön dolgozó magyar orvost csábítsanak haza. Ezt nemcsak a versenyképes fizetéssel, hanem olyan környezet, korszerű géppark kialakításával kívánták elérni, ami szakmai kihívást jelenthet a kinti egészségügyben dolgozóknak.

Úgy tűnik, ezt a célt jól teljesítette a WMC, hiszen a náluk dolgozó 70 orvos közül 15 külföldről, főleg Angliából, Írországból tért haza, hogy itt láthassa el a betegeket. Zömük a magánintézmények között egyedülálló részlegen, a Walk-in-Centerben dolgozik. A WMC-nek ez a központja kvázi sürgősségi osztályként működik. Tehát ide bejelentkezés nélkül bárki bejöhet, aki úgy érzi, azonnali segítségre van szüksége. Természetesen a súlyos akut problémákat, például szívinfarktust, stroke-ot nem itt fogják ellátni, de egy enyhe mellkasi, hasi fájdalmat, allergiás reakciót, kisebb sérüléseket azonnal orvosolnak.

Dr. Sárosi Balázs, a Walk-in-Center vezetője elmondta, hogy nagyon jónak tartja az állami ellátásban működő sürgősségi osztályok színvonalát, azonban ezek főleg csak a legsúlyosabb esetekre tudnak koncentrálni. A WMC Walk-in-Centere épp arra jó, hogy kevésbé súlyos esetekkel is foglalkozzon, olyanokkal, amelyeknél azért a beteg minél előbb szeretne megoldást a problémájára. Úgy tűnik, itt ezt meg is kaphatja, hiszen a magánszolgáltató azt ígéri: a betérő páciens betegosztályozása 5 perc alatt megtörténik, az orvosi vizsgálat – beleértve az esetleg szükséges képalkotó vizsgálatokat leletezéssel együtt – 1 órán belül elkészül, a beteg ellátása pedig legfeljebb 4 órán belül befejeződik. Hogy mennyire komolyan gondolják ezt, az is bizonyítja, hogy garantálják, ha kicsúsznának a 4 órából, visszatérítik a díjat.

A gyors, teljes ellátáshoz egyébként szinte minden eszköz, berendezés, laborfelszerelés adott. A WMC képalkotó diagnosztikai eszközparkjában ugyanis többek között szív-MR készítésére is alkalmas 1.5 teslás MR-berendezés, koronária- és kardio-CT-vizsgálatra is használható 128 szeletes CT, 24 órás EKG, szívultrahang, illetve nőgyógyászati és urológiai ultrahang, 3D tomoszintézises mammográfia, valamint csontsűrűségmérésre alkalmas DEXA is található, sőt a saját laboratóriumi háttérnek köszönhetően sürgős laborvizsgálatokat is a el tudnak végezni a helyszínen. Az operációkhoz két teljesen felszerelt műtő áll rendelkezésre, melyek közül az egyik sugárvédett.

 

A Walk-in-Center mellett még két különleges részleget működtet a WMC. Májusban startolt az ortopédiai szakorvosi ellátást, műtéteket és utógondozást biztosító Wáberer Ortopédiai és Mozgásszervi Centrum, júliusban pedig elkezdődött a tesztüzeme a szív- és érrendszeri betegségekre szakosodott Wáberer Kardiológiai Centrumnak. Az ortopédiai központ specialitása többek között az izomátvágás nélküli csípőprotézis-beültetés, amelynek köszönhetően az operált beteg akár már 24 órával később járókeret nélkül is képes mozogni. A kardiológiai centrum pedig a kardio- és koronária-CT, a szív-MR, illetve a célzott szűrővizsgálati csomagok mellett itthon egyedülálló privát pacemaker-ambulanciával is várja a pácienseket. 

Még egy fontos szolgáltatásra hívta fel a figyelmet dr. Mári Róbert, a WMC ügyvezető igazgatója, aki a labor ágazatból érkezett a magánkórház élére. A centrumban PCR-tesztet is végeznek, ami most a járvány idején különösen fontos, hiszen a hatóságok kizárólag ezt a fajta tesztet fogadják el a fertőzésmentesség igazolására.

Legolvasottabb cikkeink