• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

378 kártérítési per folyik az államosított kórházakban

Egészségpolitika Forrás: Weborvos

Konferenciasorozatot és szakmai tréninget indított a GYEMSZI hatszáz egészségügyben dolgozónak.

Szakmai tréninggel egybekötött háromnapos konferencia-sorozattal igyekszik javítani az orvosok, szakorvosok, egészségügyi szakdolgozók belső és külső kommunikációján, elsősorban a nem kívánatos események, illetve műhibaperek megelőzése érdekében a GYEMSZI a Semmelweis Tervben foglalt céloknak megfelelően, tudatta közleményében a szervezet kommunikációs osztálya.

A GYEMSZI fontosnak tartja, hogy a biztonságos betegellátás mellett javuljon a betegek komfortérzete az egészségügyi intézménybe való belépéskor – mondta dr. Török Krisztina főigazgató csütörtökön Budapesten az orvosi kommunikáció szerepéről rendezett konferencián. A főigazgató utalt arra, hogy a GYEMSZI – konzorciumi partnereivel - éppen a közelmúltban kezdett kidolgozni egy új akkreditációs programot, amely ugyancsak a betegbiztonságot segíti majd elő.

Hivatalos statisztikák szerint az állami irányítás alá vett kórházak tekintetében országosan 378 kártérítési per van folyamatban, ennek jelenlegi perértéke 5,5 milliárd forint. Hazánkban évente kb. 400-500 kártérítési per kezdődik, a megítélt kárösszegek hozzávetőlegesen 2 milliárd forintot tesznek ki, amelyek kifizetésének egy része az amúgy is szűkre szabott kórházi büdzsét terheli. De ennél is fontosabb, hogy a kártérítést kiváltó esemény milyen mentális terhet jelent a betegnek, a családjának, de a hibázó egészségügyi személyzetnek is.

Mindezek figyelembevételével a GYEMSZI Egészségügyi Emberi Erőforrás Fejlesztési Főigazgatósága összesen 23 megyei és 33 városi egészségügyi intézmény bevonásával a témához kapcsolódó szakmai továbbképzési programot készített elő, amelyen az állami egészségügyi intézmények menedzsmenje – főigazgatók, orvos-igazgatók, gazdasági vezetők és ápolásvezetők - valamint a GYEMSZI Térségi Egészségszervezési Központok vezetői és érintett munkatársai vesznek részt.

A mintegy 600 résztvevő számára térítésmentes, szakmai tréninggel kiegészített konferencia-sorozat 2013. április 4-én, 11-én és 25-én zajlik.

A tervezett témakörök között szerepel a probléma felvetésén és a jelenlegi helyzet bemutatásán túl, a témához kapcsolódó jogszabályi keretek, etikai statútumok összefoglalása, a biztosítók egészségügyi tevékenységhez való viszonyának elemzése, valamint a nemkívánatos események megelőzésének, kezelési lehetőségeinek, a dokumentáció szerepének vizsgálata is. Kiemelt téma a kommunikáció szerepe a gyógyító tevékenység során, különös figyelemmel a kulturális és szociális társadalmi különbségekre. A program második szakaszában kerül sor a kommunikációs tréningekre.

A konferencia-sorozat az első lépése annak hosszú távú, szisztematikus munkának, amely az egészségügyi személyzet továbbképzésének állandó elemeként kezeli a beteggel való bizalomépítő kommunikációt. A projekt második szakaszában – várhatóan az év második felében- valósul meg a kommunikációs tréningek szervezése. A program kidolgozásában és a tréningek megtartásában a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének témában jártas szakemberei működnek közre.