• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

45 felett kezdődhet egy másfajta szakmai élet

Egészségpolitika 2020.12.21 Forrás: Weborvos
45 felett kezdődhet egy másfajta szakmai élet

A kiszámíthatóság és a magas szakmai színvonal dönt az orvosoknál.

Kivételes helyzetben van a Prima Medica magánorvosi hálózat, hiszen összehasonlítva a többi privát ellátóval elhanyagolható a betegforgalom visszaesése. Pedig a járvány miatt a fertőzéstől tartva a páciensek a magánegészségügy intézményeit is ritkábban keresik fel. Hogy mégis miért kivétel ez alól a ma már 16 éve működő, 19 szakmai központot tömörítő Prima Medica? Az alapító, dr. Babai László szerint egyszerű a válasz: kiszámíthatóság és magas szakmai színvonal. 

Egyik szakmai központban sem érzik a járvány hatását? 

Egyedül a Fül-orr-gégészeti központunkban van némi forgalomvisszaesés, de ennek is inkább az az oka, hogy a kijárási korlátozások, a maszkviselés nemcsak a koronavírus terjedését, hanem az egyéb kórokozók fertőzését is gátolja, tehát kevesebb a beteg.

A mostani törvényi változások sok kérdést felvetnek, például élesebb vonalat húznak a két szektor, a magán-, és az állami ellátás között. Ön szerint kik azok, akik elsősorban az állami és kik azok, akik inkább a magánellátásban találhatják meg a helyüket?

Én csak a saját nevünkben tudok beszélni. A Prima Medica nem alapellátást végez, mi egyetemi, megyei kórházi szintű specializált ellátást nyújtunk. Ennek megfelelően nálunk olyan orvosok praktizálnak, akiknek megvan az ehhez szükséges tudásuk és kiemelkedő tapasztalatuk. Ezt a tapasztalatot nem lehet néhány év alatt megszerezni, legalább 20-30 év kell hozzá. A nálunk dolgozó orvosok többsége legalább 45 éves, és sok nyugdíjas, vagy nyugdíj előtt álló orvosunk is van.

Az új egészségügyi jogállásról szóló törvény szerint nem lesz olyan egyszerű az átjárás a két szektor, az állami és a magán között. Önöket hogy érinti ez a változás?

Valóban érzékelhető bizonytalanság az orvosok körében. Nem lehet tudni, milyen szempontrendszerek alapján döntik majd el, kinek engedélyezik a másodállást a magánellátásban és kinek nem. Amikor megjelent a törvény és úgy tűnt, az orvosoknak dönteni kell az állami- és a magánellátás között, az első reakció az volt, hogy inkább utóbbi mellett döntenek. Aztán felröppent az a hír, hogy 2023-ig kitolódik a törvény hatálya, így a status quo megőrzését helyezték előtérbe. Miután megjelent a végrehajtási rendelet, a legtöbb orvos úgy határozott, kivárnak, hogy lesznek-e még  változtatások az új törvény kapcsán, és csak aztán döntenek.

Visszatérve a nyugdíj előtt álló orvosokra, máshol tartanak attól, hogy az idősebbek, ha dönteniük kell, inkább választják az állami ellátást, mivel ott főállásban az utolsó évek kiszámíthatóbb nyugdíjat biztosítanak, mintha vállalkozóként a magánellátásban maradnak? Önöknél nem tapasztal ilyen szándékot?

Nem. Nálunk is egyre több orvos dolgozik főállásban. Hosszútávon egyébként is egy új tendencia kialakulását várom az egészségügyben. Arra számítok, hogy a fiatal orvos elkezd az állami ellátásban dolgozni, megszerzi a szakvizsgáit, a tapasztalatait, és ha van erre igénye, karriert épít. 45-50 éves korára egy orvos már el tudja dönteni merre szeretné folytatni: járja tovább a lépcsőfokokat az államiban, vagy átmegy a magánegészségügybe és ott teremt iskolát, teljesedik ki szakmailag. Nálunk már ez valósul meg, például Balogh Katalin főorvosnő több mint tíz éve csatlakozott hozzánk, és mára a specifikus immunterápia egyik legnagyobb hazai szaktekintélyévé vált.

A magánellátást választó tapasztalt szakorvosok  már rengeteg intézmény közül választhatnak. Önök mellett csaknem száz orvos, köztük több neves professzor döntött. Mi a titkuk?

Egyik allergológusunk szokta  mondani: ha ide bejön, tudja mire számíthat. Mindig, minden  a helyén várja, tudja, hogy minden anyag és eszköz, ami a munkájához szükséges, rendelkezésre  áll. Tisztában van vele, , hogy mit várhat el a magasan képzett, profi asszisztenstől, mit kérdezhet tőle és azt is, hogy mindenre választ kap. Tudja, hogy mikor kapja az elszámolást, és azt is, hogy pontosan mikor érkezik meg a fizetése.

Gondolom a hasonló németes precizitás vonzza önökhöz a betegeket is?

Ez így van, de ha már pontosság, akkor van egy másik aspektus is. Arra törekszünk, hogy maximálisan tartsuk az időpontokat a betegekkel, de nálunk elv, hogy a betegnek minden kérdésére választ kell kapnia. Ha a megadott időn túl még felmerül bármilyen kérdés, nem küldjük el, ezért a következőnek lehet, hogy csúszva kezdődik a kezelése. Ugyanakkor a következő páciens is biztos lehet abban, hogy amikor sorra kerül, rá is a legnagyobb figyelmet fordítjuk, és ha úgy érzi, nem kapott még mindenre választ, természetesen maradhat a rendelési időn túl is.

Budapest központú a páciensek szempontjából a Prima Medica?

Nem, érkeznek betegek Kárpátaljáról, Erdélyből, az összes magyarlakta területről, de jönnek hozzánk Angliából is. Klinikai szintű szakmai ellátók vagyunk, például a Trombózis- és Hematológiai Központunk szinte egyedülálló az országban. Blaskó György professzor, a központ alapítója szerint annyi speciális trombofíliás eset, mint nálunk, talán csak a pécsi és debreceni egyetemen van. Ráadásul a Prima Medica Egészséghálózathoz tartozó szakmai központokban számos olyan ritka kezelés, teszt, eszköz érhető el, amelyekhez kevés helyen férnek hozzá a betegek. Ilyen például az Allergiaközpont, ahol több száz epicutan teszt van, mellyel többek között kozmetikumra, fodrászati anyagokra, fémekre, fogászati anyagokra is szűrnek. A Kardioközpontba pedig nemrég szereztünk be egy Cortrium Holter EKG-t, mely a hagyományos Holter EKG-nál jelentősen többet tud. Mivel vezeték nélküli, sportolás, mozgás, és akár fürdés közben  is használható, akár egy hétig is a páciensen lehet, így a ritkán jelentkező ritmuszavarokat is el lehet csípni.

Az egészség állandó fejlesztést, új eszközöket és megoldásokat igényel. A Prima Medica tudja ebben segíteni a nála dolgozó orvosokat, asszisztenseket?

Nálunk olyan szakemberek dolgoznak, akik nyitottak az újra, kíváncsiak a fejlesztésekre. Senkinek nem okoz például problémát a digitális technika használata, hiszen a 60-70-80 éves orvosaink is tökéletesen távkonzultálnak otthonról. Természetesen a tudomány fejlődését is segítjük nyomon követni. Évente hat szakmai napot tartunk, ahol olyan határterületi előadásokat tartanak a nálunk dolgozó professzorok, docensek, főorvosok, amelyek több szakma képviselőjének is érdekesek lehetnek. Akkreditáltuk is ezeket a továbbképzéseket, amelyekre egyre több külső orvos is kíváncsi. Emellett orvosainkat támogatjuk a kutatásaikban is, mi biztosítjuk a vizsgálataikhoz a klinikumot. Pályázunk is, Balogh Katalin főorvosnővel most nyertünk például egy kkv Start pályázaton, amelyet az allergénspecifikus immunterápiás regiszter továbbfejlesztésére írtak ki.

A szakmai együttműködésen kívül más módon is támogatják az önöknél dolgozó szakembereket?

Igyekszünk mindent megteremteni annak érdekében, hogy az alkalmazottaink komfortosan érezzék magukat, így például  biztosítunk számukra két mini fitnesztermet is, ahol bármikor térítésmentesen feltöltődhetnek. Mi komolyan vesszük, ami a jelszavunk: a hely, ahol gyógyulni és gyógyítani is jó.

Legolvasottabb cikkeink