• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

60 millió forintból megújul a váci mentőállomás

Egészségpolitika 2019.05.09 Forrás: MTI
60 millió forintból megújul a váci mentőállomás

Többek között felújítják a külső szigetelést, a gépkocsimosót, új fertőtlenítő helyiséget alakítanak ki.

Hatvan millió forintból a nyárra megújul a váci mentőállomás - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára csütörtökön a Pest megyei városban tartott sajtótájékoztatón.

Rétvári Bence elmondta, hogy felújítják a mentőállomás külső szigetelését, a csapadékvíz-elvezetést és a gépkocsimosót; kialakítanak egy új fertőtlenítő helyiséget és kifestik az épületet. Július végére be is fejeződhetnek a munkálatok - fűzte hozzá az államtitkár.

Az államtitkár kitért arra, hogy a kormány 2010 után igyekezett többletforrásokat biztosítani az Országos Mentőszolgálatnak, amelynek éves költségvetése akkor nem érte el a 22,5 milliárd forintot, most viszont megközelíti a 43 milliárd forintot. Így nyolc év alatt 91 százalékkal nőtt a mentőszolgálat költségvetése - mutatott rá.

"Ebből a többletforrásból biztosítottuk egyrészt a béremelések alapját, másrészt a fejlesztések, korszerűsítések alapját és az új mentőautók beszerzéséhez szükséges fedezetet" - mondta Rétvári Bence.

Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt években az országban 31 új mentőállomás és 8 mentési pont jött létre, illetve 104 mentőállomás újult meg. A fejlesztéseknek az volt a céljuk, hogy bárhol is éljen valaki az országban, ha bajba kerül, 15 percen belül kiérkezhessen hozzá a mentő - mondta.

Rétvári Bence szólt arról is, hogy a múlt évben egy külön 10 százalékos béremelésben részesültek a mentőszolgálat dolgozói, továbbá az egészségügyi ágazati béremelés szintén megjelent a fizetésükben. Közlése szerint, aki 2010-ben mentőápolóként 173 ezer forintot keresett, az ma 340 ezer forintot keres, aki mentőtisztként korábban 242 ezer forintot keresett, az ma 460 ezer forintot keres, és aki orvosként 314 ezer forintot keresett, az ma 645 ezer forintot keres a mentőszolgálatnál.

Az államtitkár kitért arra, hogy az elmúlt években a mentőszolgálat gépjárműparkja is megfiatalodott, 793 új mentőautó állt szolgálatba, és míg 2010 környékén a mentőautók átlagéletkora 8,3 év volt, addig mára 5,5 évre csökkent.

Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója arról beszélt, hogy évente 1,2 millió beteget látnak el, majd felhívta a figyelmet arra, hogy a mentőszolgálat pénteken ünnepli fennállásának 71. évét. (Fotó: OMSZ)

Legolvasottabb cikkeink