• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

80 potenciális donort hívtak a vérplazmaprogramba

Egészségpolitika 2020.04.28 Forrás: MTI
80 potenciális donort hívtak a vérplazmaprogramba

Új, a vírus örökítőanyagának kimutatásán alapuló gyorsteszt készült el az Egészségügyi Világszervezet tájékoztatása szerint.

Egyenletesen nő a fertőzöttek száma - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján. Müller Cecília közölte: a fertőzöttek jelentős száma szociális intézményekben van, és azokban a kórházakban, ahol a fertőzötteket kezelik. Ezért a zárt közösségekre különösen oda kell figyelni - szögezte le.

Elmondta: továbbra is a fővárosban és Pest megyében tarják számon a legtöbb fertőzöttet, a többi megyében jellemzően akkor nő a fertőzöttek száma, ha egy zárt közösségbe bekerül a vírus és terjedni kezd a betegség.

A tisztifőorvos beszámolt arról is, hogy 2649 fertőzöttet tartanak nyilván, az elhunytak száma 291; 976-an állnak kórházi kezelés alatt, közülük 49-en lélegeztetőgépre szorulnak. Hozzátette: 516-an már meggyógyultak.

Müller Cecília 80 levelet küldött azoknak, akik nagy valószínűséggel átestek a betegségen úgy, hogy súlyosabb tüneteik voltak, így elégséges ellenanyag termelődhetett a szervezetükben, és részt vehetnek a vérplazmaprogramban.

Tájékoztatása szerint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) új, a vírus örökítőanyagának kimutatásán alapuló gyorsteszt előállításáról számolt be. Elmondta: a még kísérleti fázisban lévő teszt azért fontos, mert az eddig használt gyorstesztek jelentős része a vírussal szembeni ellenanyagot mutatja ki, amely sokszor csak a fertőzést követő két hét után kezd termelődni a szervezetben. Az új teszt megkönnyíti a járvány jellemzését, a lakosság átfertőzöttségének vizsgálatát.

Szólt arról, hogy Magyarországon is kezdődnek ilyen, úgynevezett átvészeltségi kutatások, amelyek a lakosság átfertőzöttségét mutatják. Ennek ismerete fontos a járvány esetleges második hulláma előtt.

Müller Cecília kérdésre válaszolva beszélt arról, hogy az orvosi maszkok egyszer használatosak, ezért nem ajánlja az utcai viselésüket, ott inkább a házi készítésű maszkok, illetve textilmaszkok viselése javasolt, amelyeket mosás, fertőtlenítés után újra fel lehet venni.

Szintén kérdésre beszélt arról, hogy a szociális intézmények védelmére már a járvány korai szakaszában számos tilalmat vezetett be, például látogatási tilalmat, felvételi zárlatot, illetve kijárási tilalmat. Ezek az intézkedések a vírus be- és kivitelét akadályozták. Jelenleg azonban "már intézményen belül vagyunk", tehát az intézményekben kell nagyon szakszerű, folyamatos és rendszeres tevékenységgel megakadályozni a vírus terjedését. Teljes "infekciókontrollt kell folyamatosan végezni" - mondta, hozzátéve, a szociális intézmények kaptak egy eljárási rendet a teendőkről.

Müller Cecília kérdésre szólt arról is: a koronavírussal fertőzött kismamák jellemzően nem fertőzik meg a magzatot, a világban mindössze egy ilyen esetet írtak le. A gyermeket megszületése után védeni kell, de még a szoptatás is javasolt úgy, hogy az édesanya védőmaszkot visel, ugyanis nem az anyatejjel jut át a vírus a gyermekre, hanem cseppfertőzéssel.

Az apás szülésnek a szigorú szabályok betartásával nincs jogi akadálya, arról azonban mindig az adott kórház dönt, hogy adottak-e ennek feltételei, tudják-e biztosítani az apának a megfelelő, a környezet biztonságát garantáló védőfelszerelést - mondta.

A koronavírus-járvány elleni védekezéshez szükséges védőeszközök újabb szállítmányát pakolják le egy teherautóról a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház udvarán 2020. április 28-án. MTI/Krizsán Csaba

Csaknem 100 helyszínre szállítanak védőfelszerelést
Csaknem száz helyszínre szállítanak védőfelszereléseket a koronavírus-járvány elleni védekezésben részt vevő egészségügyi és rendvédelmi dolgozóknak - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője a keddi online sajtótájékoztatón.

Lakatos Tibor ezredes elmondta, az operatív törzs döntése alapján hétfőn és kedden érkeztek, illetve érkeznek szállítmányok több tucat fővárosi és vidéki kórházba. Továbbá védőfelszerelés érkezik az Országos Mentőszolgálathoz, a rendőrséghe és a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságához.

A 6,5 millió védőeszköz között főleg szájmaszkok, arcvédő pajzsok, vizsgáló kesztyűk, FFP2-es és FFP3-as maszkok, valamint az orvosi munkához szükséges védőruházatok vannak - közölte.

A koronavírus-járvány elleni védekezéshez szükséges védőeszközök újabb szállítmányát pakolják ki Jósa András Oktatókórház udvarán, Nyíregyházán 2020. április 28-án. MTI/Balázs Attila

Az ezredes elmondta azt is, hogy a Magyar Közlönyben megjelent az április 30-tól hatályos kormányrendelet, amelynek értelmében kötelező óvodai és bölcsődei ügyeletet biztosítaniuk az önkormányzatoknak azokon a településeken, ahol a koronavírus-járvány miatt bezárták ezeket az intézményeket. Az ügyeletet munkanapokon 6-18 óra között kell biztosítani, legfeljebb öt gyermek lehet egy csoportban és az ügyeleti ellátásért térítési díj nem kérhető. A kormányrendelet szól a munkahelyi gyermekfelügyeletről is - tette hozzá.

Lakatos Tibor beszélt arról is, hogy a rendőrség három, közveszéllyel fenyegetés miatt indult ügyben tett vádemelési javaslatot: az egyik azzal az álhírrel kapcsolatos, amely - amikor még nem is volt Magyarországon fertőzött - azt állította, hogy az országban többen is meghaltak a vírus miatt. A másik álhír szerint a Liszt Ferenc-repülőtérről több koronavírusos beteget szállítottak el, a harmadik pedig azt állította, lezárják Budapestet. Az ezredes tájékoztatása szerint a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda az eljárásokat lefolytatta és most vádemelést javasolt a három ügyben.

Az ezredes egy kérdésre válaszolva elmondta: az álhírek terjesztése közveszéllyel fenyegetésnek számít, a rendőrség 25 közveszéllyel fenyegetés miatt indított eljárást, közülük 13 van folyamatban. A rendőrség emellett 77 eljárást indított rémhírterjesztés miatt, ebből 32 van folyamatban. Hozzátette: több ügyben is megtalálták az elkövetőt, ezekben az ügyekben folyik a vádemelés előkészítéséhez szükséges nyomozás, a többi ügyben pedig folyamatos a felderítő munka.

Szólt arról is, hogy hétfőn 1183 esetben intézkedtek a kijárási korlátozás szabályainak megsértése miatt, a kijárási korlátozások bevezetése óta már 37 350 alkalommal kellett intézkedniük.

(Nyitókép: Védőfelszerelést viselő ápoló a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályon az éjszakai műszakban a fővárosi Szent László Kórházban 2020. április 27-én. MTI/Balogh Zoltán)

Legolvasottabb cikkeink