• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

…és akkor hova álljanak a belgák?

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Boldogabb Újesztendőt magyar egészségügy! – dr. Szepesi András jegyzete.

Egy régi vicc poénja jut eszembe, miközben olvasom a több mint 700 orvos levelét a miniszterhez és az államtitkárhoz. A politikai kormányzás rettenetes mellékhatása: ha szakmai kérdésekben valakik kritizálják, bírálják az államot igazgató kormányt, azonnal ellenzéki politikai címkét kapnak. A gondolataikat ezért akkor is félresöprik, ha igazuk van. Legfeljebb a politikai ciklus- vagy kurzusváltások jelezhetik, a problémát a választók is érzékelték, egyetértettek a szakemberekkel, és leváltották az addig kormányzókat.

Hajdanában…

Persze nem vagyok naiv, látom, hogy a politika is „rárepül" szakmai problémákra, egyes szakmák belső feszültségeire, és megpróbál belőlük politikai tőkét kovácsolni. Ezzel gyakran el is lehetetleníti a szakmai javaslatok kezelését, hiszen azonnal pártpolitikai harc keletkezik belőle. A kimenetel rövid távon nem kétséges. 2006-2007-ben az OEP felosztása és privatizációs tervei váltottak ki ilyen vitát. A kormány végül is visszalépett, de ebben benne volt az üzleti biztosítók tartózkodása is. Pénzügyi befektetőknek átadni a közösségi pénzalapot: ez túl nagy botrány lett volna.

2008-ban a vizitdíj elleni népszavazás az ellenpélda: minden komoly szakértő tudta és mondta: ezt a kaput ki kell nyitni. Az akkor éppen ellenzéki jobboldali politika keresztülvitte a vizitdíj és a kórházi napidíj elvetését, kormányon pedig már évek óta nem tudja megoldani a szakszerű „visszacsinálást", pedig ez nagy lépés lenne a hálapénz felszámolása irányában, és fékezné a szolgáltatások pazarló igénybevételét.

Az elmúlt években az orvosok és szakdolgozók elvándorlása miatt végre a polémiák gyújtópontjába került a nem csak európai összehasonlításban, hanem országon belül is rettenetesen elmaradott bérszínvonal kérdése. A rezidensmozgalom ért el ugyan részleges eredményt, de ez is csak a többi csoport problémáit nagyította fel, tovább ingerelve a nagy többséget.

A (fekete ruhás) nővérek mozgalma is a megalázó, az egyszerű megélhetést sem támogató bérekről szól. Valamint a munkakörülményekről. Ez utóbbi azért érdekes, mert az intézményi struktúrák jelentős része megújult. Lehet, hogy nem a csillogó épületek, a fantasztikus műszerek hiánya volt az egyetlen probléma? Lehet, hogy többet kellene foglalkozni a munkaszervezéssel, a munkakultúrával, a feladatok megosztásával, egyáltalán a munkahelyek minőségével? Természetesen a nagyságrendi mértékű béremelésről sem megfeledkezve.

A hálapénz ellenes orvosok mozgalma, a ma közzétett nyílt levelek és a több száz aláírás már errefelé mutatnak.

…és a belgák?

Ebből következik a cím magyarázata: a nővérek, az orvosok mozgalma nem akar elsődlegesen politikai köntösben megjelenni. Nem akar politikai ellenzék lenni. Nem akar a választásokig várni a problémáinak megoldására, hiszen ebben már több ízben csalatkozott.

De lenne itt egy fontos részlet. Azt kérném a korábban kormányzati politikai tisztséget viselt orvosoktól, tartsák magukat távol ezektől a mozgalmaktól. Ne diszkreditálják az egzisztenciájukért, betegeikért küzdő szakembereket. Mivel tapasztalt, intelligens emberek, gondoljanak arra, hogy a jelenlegi problémákat anno ők se tudták megoldani, pedig mindegyikről tudjuk, hogy 10-15 éve ugyanígy megvoltak. Ne dobják fel a magas labdát a mai politikai harcosoknak, hogy összemossák a civil mozgalmakat a politikai ellenzékkel.

Akkor se, ha a maguk idején a saját harcaikat a saját pártjukon belül nem tudták eredményesen megvívni. Mert akkor is kevés volt a pénz, és a mindenkori kormány közgazdászai nem szerették a bonyolult, nehezen átlátható, nagyon primitív megközelítésben feneketlen zsáknak aposztrofált egészségügyet.

Vegyük észre: a mai magyar társadalom egyik alapvető problémájáról szól a vita, és ez döntő hatással lesz a jövőnkre. Az egészségügy minden ember ügye, a születéstől a halálig. A három nagy közösségi rendszer másik két elemével, a szociális ellátással és az oktatással is nagy átfedéseket mutat.

És ugyanezt kellene kérni a hazai médiumoktól is. Függetlenül orientációjuktól, gazdasági-politikai érdekeiktől, próbálják meg az egészségügy problémáit szakszerűen megérteni és megközelíteni.
Lehet, hogy naiv vagyok, és ez nem, vagy alig lehetséges. Mégis megkockáztatom a fenti javaslatokat. Mert itt nagyobb dologról van szó, mint az aktuális gazdasági-politikai hatalomról. Itt az ország, a nemzet hosszú távú életéről, működéséről van szó. 25 év politikai demokráciagyakorlás után erre lassan minden szereplőnek rá kell döbbennie. És akkor nem lesznek „balgák" az orvosok és a nővérek a saját hazájukban.

Újabb nyílt levél a tiltakozó orvosoktól