• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

A babák számára az anyatejes táplálás a legbiztonságosabb

Egészségpolitika 2022.08.01 Forrás: MTI-OS
A babák számára az anyatejes táplálás a legbiztonságosabb

A WHO a baba születésétől az első hat hónapig a kizárólagosan, azt követően 2 éves korig pedig hozzátáplálás mellett javasolja az anyatejes táplálást.

A Szoptatási Világhét (augusztus 1-7.) 2022-ben, a COVID-19 okozta világjárvány után arról szól, hogy megerősítse és támogassa a szoptatást a társadalom különböző szintjein. Ezt hangsúlyozták a WHO magyarországi irodája és a Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság (SZTNB) szakértői a Szoptatás Világhete alkalmából megtartott konferencián, 2022. július 29-én - tudatták közleményben.

Mint írták, a WHO a Szoptatás Világhete alkalmából megfogalmazott iránymutatásában felhívja a figyelmet arra, hogy mindennél fontosabb a szoptatásbarát környezet biztosítása és fenntartása a családok számára az ellátó rendszer különböző szintjein. A szervezeti kapacitások megfelelő biztosításában kulcsjelentősége van a humán erőforrás megfelelő összetételű és minőségi képzésnek.

Általában akkor kap figyelmet ez a téma, amikor a támogatás hiánya miatt sérül a szoptató anya és gyermeke biztonsága. A szoptatásbarát környezet fenntartása érdekében a családok mellett szükség van a kormányok, az egészségügyi rendszer, a munkahelyek és a közösségek támogatására.

Dr. Szigeti Szabolcs, a WHO magyarországi irodájának egészségpolitikai szakértője kiemelte, hogy a WHO foglalkozik az aktuális globális egészségügyi és környezeti problémák, vagyis a COVID-19, a majomhimlő, valamint globális felmelegedés, a hőhullám gyerekvállalásra és szoptatásra gyakorolt hatásával. A WHO szakembereinek útmutatása szerint a babák számára az anyatejes táplálás a legbiztonságosabb, leghigiénikusabb, egyúttal a legegészségesebb.

A KSH Népességtudományi Kutatóintézetének friss felmérése (Kohorsz’18) azt igazolta, hogy hazánkban a várandós édesanyák szinte teljes köre szoptatni szeretné a gyermekét, ennek ellenére az első hónapoktól kezdve jelentősen csökken a kizárólag anyatejjel táplált babák száma, fél éves korra már csak a 25 százalékuk szopik kizárólagosan.

Az édesanyáknak a belső motiváción túl széles körű, szakszerű és időben kapott információkra és valamint támogatásra van szükségük már a várandós gondozás idején, majd a megszületést követő hónapokban – hangsúlyozta dr. Gárdos László neonatológus, az SZTNB elnöke. A Bizottság által támogatott családközpontú szülészeti és újszülött ellátás alapja a jó szülésélmény és az optimális ideig tartó szoptatás, amely nem csak az édesanyák és a babák, hanem az egész társadalom érdeke. Mind a természetes szülés, mind a szoptatás támogatása az egészségügyben dolgozó szakemberek magas szintű, naprakész elméleti és gyakorlati tudást igényli. Az SZTNB a Szoptatás Világhetét indító, 2022. július 29-i rendezvényén mutatta be azt a tananyagot és rendszert, amely paradigmaváltást jelent a hazai korszerű szülészeti- és újszülött ellátásban. A Bizottság és a WHO hosszabb távon is együttműködik a családbarát ellátások minőségét kedvezően befolyásoló rendszerszintű programok kidolgozásában- áll a közleményben.

Legolvasottabb cikkeink