• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A babák számára az anyatejes táplálás a legbiztonságosabb

Egészségpolitika 2022.08.01 Forrás: MTI-OS
A babák számára az anyatejes táplálás a legbiztonságosabb

A WHO a baba születésétől az első hat hónapig a kizárólagosan, azt követően 2 éves korig pedig hozzátáplálás mellett javasolja az anyatejes táplálást.

A Szoptatási Világhét (augusztus 1-7.) 2022-ben, a COVID-19 okozta világjárvány után arról szól, hogy megerősítse és támogassa a szoptatást a társadalom különböző szintjein. Ezt hangsúlyozták a WHO magyarországi irodája és a Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság (SZTNB) szakértői a Szoptatás Világhete alkalmából megtartott konferencián, 2022. július 29-én - tudatták közleményben.

Mint írták, a WHO a Szoptatás Világhete alkalmából megfogalmazott iránymutatásában felhívja a figyelmet arra, hogy mindennél fontosabb a szoptatásbarát környezet biztosítása és fenntartása a családok számára az ellátó rendszer különböző szintjein. A szervezeti kapacitások megfelelő biztosításában kulcsjelentősége van a humán erőforrás megfelelő összetételű és minőségi képzésnek.

Általában akkor kap figyelmet ez a téma, amikor a támogatás hiánya miatt sérül a szoptató anya és gyermeke biztonsága. A szoptatásbarát környezet fenntartása érdekében a családok mellett szükség van a kormányok, az egészségügyi rendszer, a munkahelyek és a közösségek támogatására.

Dr. Szigeti Szabolcs, a WHO magyarországi irodájának egészségpolitikai szakértője kiemelte, hogy a WHO foglalkozik az aktuális globális egészségügyi és környezeti problémák, vagyis a COVID-19, a majomhimlő, valamint globális felmelegedés, a hőhullám gyerekvállalásra és szoptatásra gyakorolt hatásával. A WHO szakembereinek útmutatása szerint a babák számára az anyatejes táplálás a legbiztonságosabb, leghigiénikusabb, egyúttal a legegészségesebb.

A KSH Népességtudományi Kutatóintézetének friss felmérése (Kohorsz’18) azt igazolta, hogy hazánkban a várandós édesanyák szinte teljes köre szoptatni szeretné a gyermekét, ennek ellenére az első hónapoktól kezdve jelentősen csökken a kizárólag anyatejjel táplált babák száma, fél éves korra már csak a 25 százalékuk szopik kizárólagosan.

Az édesanyáknak a belső motiváción túl széles körű, szakszerű és időben kapott információkra és valamint támogatásra van szükségük már a várandós gondozás idején, majd a megszületést követő hónapokban – hangsúlyozta dr. Gárdos László neonatológus, az SZTNB elnöke. A Bizottság által támogatott családközpontú szülészeti és újszülött ellátás alapja a jó szülésélmény és az optimális ideig tartó szoptatás, amely nem csak az édesanyák és a babák, hanem az egész társadalom érdeke. Mind a természetes szülés, mind a szoptatás támogatása az egészségügyben dolgozó szakemberek magas szintű, naprakész elméleti és gyakorlati tudást igényli. Az SZTNB a Szoptatás Világhetét indító, 2022. július 29-i rendezvényén mutatta be azt a tananyagot és rendszert, amely paradigmaváltást jelent a hazai korszerű szülészeti- és újszülött ellátásban. A Bizottság és a WHO hosszabb távon is együttműködik a családbarát ellátások minőségét kedvezően befolyásoló rendszerszintű programok kidolgozásában- áll a közleményben.

Legolvasottabb cikkeink