• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A Bajcsyba hív a kórházi gyógyszerészet!

Egészségpolitika 2023.07.06 Forrás: Weborvos
A Bajcsyba hív a kórházi gyógyszerészet!

A kórházban a fekvőbetegek ellátását már közel 10 éve gyógyszeradagoló automata segíti, ami pontos, és sok időt spórol meg a gyógyszerészeknek.

A 21 nő az egészségügyért alapítvány mentorprogramjának résztvevői a tavalyi év után ismét részt vehettek a Budapesti Bajcsy-Zsilinszky Kórház Intézeti Gyógyszertárában megrendezett, a kórházi-klinikai gyógyszerészi hivatás mindennapos feladatait és kihívásait bemutató interaktív nyílt napon.  Nem titkolt közös célja mind a Mentorprogramnak mind a városi kórháznak, hogy minél több fiatalt csábítsanak erre az egyre nagyobb létszámot foglalkoztató pályára. 

Idén 22 az egészségügyi pálya iránt érdeklődő diák látogatott el a kórházba, aminek tanácstermében dr. Révai Róbert PhD főigazgató-helyettes, orvosigazgató köszöntötte őket, és reményét fejezte ki, hogy jövőbeli kollégákat üdvözölhet a megjelent fiatalok körében. A pályaválasztás előtt álló csapatot, mentoruk, aki egyben a kórház nyugalmazott főgyógyszerésze, dr. Higyisán Ilona is köszöntötte. 

Miért éppen a Bajcsy? 

Dr. Higyisán Ilona azt is elárulta, hogy miért éppen a Budapesti Bajcsy-Zsilinszky Kórház az, ahova érdemesnek találjuk elhozni a gyógyszerészi hivatás iránt érdeklődő diákokat. "Ebben az intézményben az egyik legelőrehaladottabb és legsokrétűbb a modern technológia vívmányainak használata a magyar egészségügyi színtéren. A fekvőbetegek ellátását már közel 10 éve gyógyszeradagoló automata segíti, ami amellett, hogy pontos, rengeteg időt spórol a gyógyszerészeknek, amit a betegekkel való kapcsolódással, információk átadásával tölthetnek. " 1,5 hónapja már a járóbetegek gyógyszerellátását a Borostyán Gyógyszertárban is robot segíti, amely raktározási és logisztikai funkciókkal bír. A technológiai fejlesztések lehetővé teszik a gyógyszerészek és gyógyszertári szakasszisztensek számára, hogy az ide betérő járóbetegek részére történő gyógyszerkiadás során több idő jusson a megfelelő gyógyszerinformációk átadására, biztonságosabbá válhat a lakosság gyógyszeralkalmazása. 

Ezek után dr. Tiszai Zita kórházi-klinikai szakgyógyszerész tartott egy érdekes előadást a kórházban folyó gyógyszerészi munkáról ügyesen bevonva a hallgatóságot, akik elmondták, hogy szerintük mi a gyógyszerészet és hogy milyen kérdésekkel fordulnának gyógyszerészhez. A főgyógyszerész, dr. Csontos Diána pedig a Bajcsy Kórházban dolgozó gyógyszerészek számos és színes feladatait mutatta be. "És hogy hogyan jut minderre idő? - tette fel a kérdést. - Úgy, hogy segítségül hívjuk a 21. század vívmányait és a gyógyszertári informatikai fejlesztések mellett az automatizálható folyamatokat robotizáljuk." – válaszolta is meg rögtön. – „Ezek a fejlesztési megoldások és a robotok azonban nem helyettesítik a gyógyszerészek, asszisztensek munkáját, hanem kiegészítik azt” – tette hozzá. 

Hello, robot!

Ezután gyakorlatiasba fordult a látogatás, és meg is nézhettük a robotokat testközelből mind az Intézeti- Gyógyszertárban, mind a Borostyán Gyógyszertárban. Sőt néhány feladatot el is végezhettek rajta a diákok, mint például cukorkával imitált "gyógyszer"-kiosztást és gyógyszer betárazást. A robotok mellett egy-egy gyógyszerkészítő részleg munkájával is megismerkedhettek a diákok. 

A magisztrális gyógyszerkészítő laborban keverhettek kenőcsöt a mentol és kámfor varázslatos elegyítésével. Megnézhették, hogyan dolgozik a keverő gép, és hogyan gyorsítja meg és teszi minőségbiztosítottá a munkát a MISI-szoftver. Láthatták, hogy milyen helyiségekből áll egy infúziókészítő labor, hogy működik a CATO-szoftver, és ételfestékkel színezett oldattal próbálhatták ki a zárt rendszereket, amik biztonságossá teszik a citosztatikum tartalmú keverékinfúziók készítését. 

A részt vevő gyógyszerész kollégák lelkesedése és szakmájuk iránti szenvedélye a gyerekekre is érezhetően átragadt. Hálás köszönet a Budapesti Bajcsy-Zsilinszky Kórház összes részt vevő dolgozójának ezért az élménydús napért! 

Az intézeti gyógyszertár munkájának bemutatásában részt vevő további kollégák: dr. Árok Renáta, dr. Csoór-Tóth Anita, dr. Diczkó Gabriella, dr. Kovács Anna, Kurucsó Nikolett, dr. Holp Kirill, dr. Pfliegler Blanka, dr. Steiger Kristóf.

 

 

 

 

Legolvasottabb cikkeink