• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A Debreceni Egyetem az egyik legsikeresebb pályázó

Egészségpolitika Forrás: MTI

25 milliárd forint elnyert fejlesztési pénzből 3,5 milliárdot egészségügyi fejlesztésekre költ a DE.

A hazai felsőoktatási intézmények, különösen a nagy egyetemek sikeresen pályáztak az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) forrásaira - közölte az oktatásért felelős államtitkár a Debreceni Egyetemen tartott keddi sajtótájékoztatón. Palkovics László elmodta, az összesen 130 milliárd forintnyi forrást elsősorban az oktatási és kutatási képességek fejlesztésére fordíthatják az intézmények.

Schanda Tamás, az Emberi Erőforrások Minisztériuma európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára közölte: a Debreceni Egyetem a legsikeresebb pályázók között van az elnyert mintegy 25 milliárd forinttal. Részletezése szerint egészségügyi fejlesztésekre - egyebek mellett a klinikai központban gyermek sürgősségi centrum kialakítására, a Kenézy-oktatókórházban a gyermekpszichiátria teljes felújítására - 3,5 milliárd forintot nyert a DE.

Infrastrukturális fejlesztésekre 6,2 milliárd forintot fordíthatnak, agrár-, informatikai és sportkutatások támogatására 2,4 milliárdot, míg további 1,6 milliárd forintot olyan kutatóműhelyek kialakítására, amelyek több ezer fiatal kutató képzését, gyakorlatát támogatják - ismertette Schanda Tamás, jelezve, hogy a DE gyakorló iskoláinak 300 millió forintos fejlesztése eredményeként csaknem 2500 diák tanulhat majd korszerűbb körülmények között.

Szilvássy Zoltán, a DE rektora szerint a magyar felsőoktatás történetében egyedülálló, átgondolt stratégia mentén megvalósuló fejlesztési program valósul meg az EFOP forrásaiból, amitől olyan eredményeket várnak, mint ami legutóbb a múlt században, a Klebelsberg Kuno nevéhez fűződő iskola-fejlesztések nyomán alakult ki, és határozta meg évtizedekre a magyar oktatásügyet. A rektor az orvos-egészségtudományi terület fejlesztési tervei kapcsán megemlítette, hogy 104 országból több mint ötezer külföldi hallgatója van az egyetemnek, ezen a területen erősítik a gyakorlati képzést, mint ahogy a műszaki képzést is.

Bács Zoltán, a DE kancellárja hozzátette: az EFOP forrásaival együtt eddig összesen 60 milliárd forint pályázati pénzt nyert el az egyetem, amit a napi működés biztosításán túl fordíthatnak fejlesztésekre. A kancellár hozzátette: az egyetem nappali tagozatos hallgatóinak mintegy 20 százaléka angol nyelven tanul, oktatási színvonaluk emelése érdekében 3 milliárd forintból learning centert alakítanak ki az egyetemen számukra.

Legolvasottabb cikkeink