• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A DIETS 2 Program: az első tapasztalatok

Egészségpolitika Forrás: MDOSZ - Weborvos

A dietetikus helye a gyógyító csapatban megkérdőjelezhetetlen.

A hazánkban és Európában járványosan terjedő elhízás és a vele összefüggésben levő betegségek, valamint a különböző (pl. daganatos, bélrendszeri, tüdőt érintő) betegségekhez társuló alultápláltság megelőzésében és kezelésében sarkalatos pont az étrend, táplálkozás, valamint a táplálás. Ebben a dietetikus nélkülözhetetlen, mert a szakemberek között ő rendelkezik speciális tudással az említett témákban. A dietetikus helye a gyógyító csapatban megkérdőjelezhetetlen, hiszen közvetett és közvetlen módon is költségcsökkentő hatása van, másrészt ő az, aki a tudományt le tudja fordítani a hétköznapi ember számára érthető nyelvre - adta közre a tájékoztatást a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének Hírlevele. 

Ahhoz, hogy a dietetikus a kihívásoknak megfeleljen, megfelelő színvonalú képzésre is szükség van.

Az 1999-ben aláírt bolognai deklaráció az európai egységes felsőoktatás megvalósítását tűzte ki célul, és ezt hivatott segíteni a Roskilde (2003) és Taormina (2007) nyilatkozat is, annak érdekében, hogy az EU-ban azonos esélyekkel induljon egy munkáért való versenyben bármely országban végzett szakember. A dietetikus oktatásban az EFAD (European Federation of the Associations of Dietitians) vállalta a harmonizáció feltételeinek megteremtését azzal, hogy a korábbi európai országok dietetikus képzéséről történt felméréseket követően 2005-ben egyhangúan elfogadta a EDBS-t (European Dietetic Benchmark Statement), azaz a dietetikusok tudás- és készségszintjét meghatározó dokumentumot, amelyet Európa minden országában lefordítottak az ország hivatalos nyelvére.

Ezen az úton ment tovább az Anne de Looy kezdeményezésére létrejött DIETS (Dietitians Improving Education and Training Standards) pályázat, amely az EACEA (European Audiovisual and Culture Executive Agency) Socrates oktatási programjában lett sikeres, így 2006–2009 között több fontos dokumentum született az elvégzett munka során. A program hatására mérhető különbség mutatkozott már 3 év után a dietetikusok oktatásában, mind elméleti, mind gyakorlati vonalon. A program honlapját évente több mint 45000 alkalommal látogatták és 1000 regisztrált felhasználónak volt betekintése a szakmai információkat tartalmazó intranetbe. Eredmények között szerepel a rendszeres számítógépes és internetes programhasználat, virtuális értekezletek a munkacsoportokon belül, valamint különböző felsőoktatási intézmények között. Ez utóbbi különösen nagy eredmény annak fényében, hogy a felsőoktatási intézményekben nem használják rutinszerűen az internetet az oktatásra.

Az Európai Közösség az egészségügyi problémáit elsősorban a megelőzés és rehabilitáció irányelveit (Euroaspire III: European Action on Secondary and Primary Prevention through Intervention to Reduce Events; EU Platform for Action on Diet, Physical Activity and Health) kidolgozva szeretné megoldani. Ehhez nyújt jól képzett munkaerőt a több mint 28000 dietetikus Európában. Azonban néhány nem-speciálisan-dietetikai készség kialakítására is szükség van. Ilyen például a képesség az egészséget népszerűsítő programok kidolgozásához és levezetéséhez, a jó gyakorlatból való tanulás, a jelenkori kommunikációs eszközök és oktatási módszerek használata, az élethosszig tartó tanulás igénye, valamint a felkészültség az újabb működési területekre. Ennek komoly gátja a DIETS-ben feltárt hiányosság: az információs technológiát az európai felsőoktatási intézmények nem használták. Ennek hiányában a jó gyakorlat megosztása lehetetlen, ezzel az egészségügyi helyzet javíthatósága válik kétségessé.

A lisszaboni stratégia megvalósításához a DIETS2 (Dietitians Ensuring Education, Teaching and Professional Quality) célja az MSc és PhD szinten szükséges kompetenciák kidolgozása, a gyakorlati oktatás minőségének felmérése, javítása, az élethosszig tartó tanulás népszerűsítése, az új információs technológiák alkalmazásának növelése az oktatásban, a tapasztalaton alapuló tanulás beépítése a BSc szintű oktatásba, valamint hozzájárulni az egészségügyi ellátás javításához Európában. Ennek eredményeképpen a közeljövőben kidolgozásra kerül az élethosszig tartó tanulás eszközrendszere, a kompetencia követelmények az oktatás második és harmadik körére, a végzettségek átláthatóak lesznek, az élethosszig tartó tanulásban a felsőoktatási intézmények aktívan részt vesznek, innovatív információs technológián alapuló oktatási anyagok fognak elkészülni, amelyeket a technológiában jártas dietetikusi hálózat fog Európa-szerte használni, valamint a tapasztalaton alapuló oktatás európai irányelve is elfogadásra kerül. Emellett a bizonyítékokon alapuló megközelítés támogatására egy elektronikus folyóirat megalapítása és működtetése is eredményként fog jelentkezni.

A program költséghatékonysága, és a munka gördülékenyebbé tétele érdekében interneten, valós időben zajló munkacsoporti üléseket tartanak olyan program segítségével, amely lehetővé teszi az egyes résztvevők számítógép képernyőjének megtekintését, az azok közti váltásokat. Így az ülések tervezett napirendi pontjai követhetők mindenki számára, valamint a munka egyes folyamatai, például adatgyűjtő kérdőívek során felmerülő kérdések azonnal, konkrétan megbeszélhetők. A nagy földrajzi távolságok és az idővel gazdálkodás szükségessé teszi az adatgyűjtéshez az interneten készíthető, formázható kérdőívek használatát. Ezzel az adatbevitel automatikus, mert a kérdőív kitöltésével párhuzamosan az adattábla elkészül. Ezzel a korszerű információs technológia felhasználása készségszintűvé válik a munkacsoportok azon tagjai között, akik a kérdőív internetes elkészítését végzik, így alkalmassá válnak ennek továbbadására. A kérdőívkitöltőknek a számítógép és az internet alkalmazása a napi gyakorlati munka során válik készséggé.

Tudta-e, hogy
• Európában 28000-nél több dietetikus dolgozik.
• A dietetikusok alkalmazása képes az egészségügyi kiadásokat csökkenteni.
• Újdonság a dietetikusok oktatásában a közösségi oldalak felhasználása.
• A magyar dietetikusok képzésének színvonala meghaladja az európai országok nagy részének szintjét.

A 33 ország 98 partnere a kulturális különbségekkel együtt is egy óriási hálózatot alakított ki, melyet a tagok lelkesedése működtet a program honlapján megtalálható oktatási anyagok felhasználásával. Így teremtve meg az egységes szemléletet a különböző országokban képzett dietetikusok között.
A program munkája és kézzelfogható eredményeinek köszönhetően az európai, köztük a magyar dietetikusok is hatékonyan fognak dolgozni a dietétika bármely területén, legyőzve a XXI. század újszerű kihívásait.