• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A Fejér megyei kórház orvosai is akciót indítanak

Egészségpolitika Forrás: MOK-Weborvos

Azonosulnak a MOK nyilatkozatával és a szegedi kezdeményzéssel, ők is aláírásgyűjtésbe kezdenek.

A Fejér Megyei Szent György Kórház orvosai 2015. december 21-én – a szegedi kezdeményezés gondolatiságával összecsengően, ám önálló indíttatásból – nyilatkozatot juttatták el a Magyar Orvosi Kamara Fejér Megyei Területi Szervezetéhez, a Minisztériumba és a sajtónak. Az alábbi közleményt a MOK juttatta el lapunkhoz:

Felhívás a magyar egészségügy működési problémáinak rendbetételére


A magyar orvostársadalom választott képviselői, a MOK 2015. novemberi Országos Küldöttgyűlésén Nyilatkozatot fogadtak el az egészségügy sajnálatos helyzetéről, melynek minden megállapításával azonosulunk.

Miközben az ország egyre jobban teljesít, az egészségügyre történő GDP arányos ráfordításunk még a Visegrádi Négyek átlagához mérten is 2%-os lemaradásban van.

Ugyanakkor hazánk lakosságának morbiditási és halálozási mutatói igen rosszak, a magyar emberek életkilátásai az európai átlagtól lényegesen elmaradnak.

Ehhez képest az egészségügyben dolgozók anyagi megbecsülése, bérezése nemzetközi összehasonlításban a rangsor legvégén található. Ezért elvándorolnak – nemcsak az orvosok, a szakdolgozók is – külföldre vagy más szakmákba. Az egyre kevesebben maradtak rég nem tudnak felelősséget vállalni a betegellátás biztonságáért, számos helyen abszolút hiányhelyzet alakult ki. Ennek valamilyen szintű kezelésére tűzoltás-jellegű kényszerintézkedések születnek, amelyek bérfeszültséget generálnak, megosztanak és szembeállítanak dolgozói rétegeket. Ez nem lehet cél! Ezek ellen tiltakozunk és ragaszkodunk a Nyilatkozatban megfogalmazott általános és minden rétegre kiterjedő arányos bérrendezésre.

Rossz példaként rámutatunk a legújabb bérfeszültséget létrehozó, következményeiben át nem gondolt központi intézkedésre, az ún. fiatal szakorvosok (frissen szakvizsgázottak) támogatási programjára. Egyetlen kolléga sem sajnálja tőlük. Értjük az itthon-tartási szándékot is, de belegondoltak-e a döntéshozók, hogy a fizetésükhöz csapott (miért csak 5 évre?) kiegészítő összeggel egy szintre emelték a bérüket azokhoz a tapasztalt orvosokhoz viszonyítva, akiktől elvárják, hogy tanítsák őket, oldják meg a nehéz eseteket és vállalják azok felelősségét, álljanak helyt az ügyeletekben.

Semmibe vette és kihagyta ebből a döntéshozó az egészségügy egyre fogyatkozó szakorvosi derékhadát, amely fekvő- és járóbeteg szinten hátán viszi az ellátást, teljesítve az alapellátás nem csökkenő konzílium igényét is.

A csatolt íveket nyilván ennek a szakorvosi derékhadnak a képviselői írják alá elsősorban, követelve az általános és arányos bérfelzárkóztatást (a megosztó intézkedések helyett), amely az egészségügyben dolgozók minden rétegére kell, hogy vonatkozzon.

Két hónapon belül érdemi intézkedést várunk – államtitkár csere helyett – és nem szeretnénk arra kényszerülni, hogy más módon adjunk nyomatékot indokoltan megfogalmazott követeléseiknek!

Szeretnénk végre elfogadható személyi és tárgyi feltételek között végezni a munkánkat a beteg emberek javára, zavartalan ellátásukat biztosítva!

Fejér Megyei Szent György Kórház Orvosai, Székesfehérvár

2015. december 21.