• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A fertőző betegségek a menekülteket veszélyeztetik

Egészségpolitika Forrás: ECDC - beb

Megkülönböztetéstől mentesen biztosítsanak méltányos hozzáférést az egészségügyi szolgáltatásokhoz.

A tavaly Európába érkező csaknem egymillió menekült, menedékkérő és bevándorló jelenleg nem fenyegeti az európaiakat legalábbis a fertőző betegségek tekintetében – állítja az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC), amely november eleje óta heti jelentésben számol be a kontinensen élő migránsok egészségügyi állapotáról. A központ szerint sokkal inkább ők vannak veszélyben a befogadó létesítmények túlzsúfoltsága, a tiszta víz gyakori hiánya és az alacsony higiéniai szint miatt. Az ECDC szerint épp ezért a menekültek a megelőzés és ellenőrzés szempontjából kiemelt csoportnak számítanak.

Az Európába érkezett menekültek körében tavaly nyár óta előfordult tetű okozta visszatérő láz, bőr-diftéria, rüh, kanyaró, meningococcus okozta agyhártyagyulladás, vérhas, tífusz, hepatitis A, tuberkulózis és malária – áll az ECDC jelentésében. Ezek közül talán a Svédországban észlelt csaknem 200 maláriás eset, a 27 tetvek által okozott visszatérő láz, a bőr-diftéria és a vérhas volt a legjelentősebb, amelyből összesen 80 esetet jelentettek hét európai országból 2015. július és november között.

A központ szerint a befogadó európai országok lakosainak nem kell tartaniuk az említett betegségektől és az eddigi esetektől sem. Potenciális veszélyt jelentenek viszont magukra a menekültekre. A tél, az alacsony hőmérséklet tovább ronthatja a menekültek egészségi állapotát. Igaz, a szúnyogok által terjesztett betegségek kockázata csökken a hideg miatt, más fertőzések esélye viszont megnő. Ezért várható, hogy a légúti valamint a gyomorral és a béllel összefüggő betegségek előfordulása gyakoribb lesz a következő hónapokban.

Mivel a menekültek körében alacsony az átoltottság és az immunitás egyes betegségekkel szemben, valószínűleg nagyobb arányban lesznek közöttük kanyarósak és bárányhimlősök. Különösen azokban az európai országokban, ahol egyébként is magasabb ezeknek a betegségeknek az előfordulása.

Az Egészségügyi Világszervezet és más nemzetközi központok közösen javasolják, hogy megkülönböztetéstől mentesen, függetlenül jogállásuktól biztosítsanak a menekülteknek, menedékkérőknek és bevándorlóknak méltányos hozzáférést az egészségügyi szolgáltatásokhoz, ideértve az oltóanyagokat is. Szükséges az immunizáció a védőoltással megelőzhető betegségek ellen, különösen a kanyaró és a járványos gyermekbénulás ellen.

A nemzetközi szervezetek szerint fontos, hogy valamennyi érintett ország építsen ki hatékony járványügyi és jelentési rendszert, javítsa járványügyi vizsgálati képességét, az ügykezelés és reagálási kapacitását.

Legolvasottabb cikkeink