• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A fiatal orvosokat nem hatotta meg a bejelentés

Egészségpolitika Forrás: MTI-Weborvos

A rezidensszövetség szerint kész tények elé állította őket az államtitkár.

A Magyar Rezidens Szövetség (MRSZ) szerint az egészségügyért felelős államtitkár felborította az egy éve fennálló megegyezést arról, hogy az érintettekkel való tanácskozás nélkül nem hoz döntést az ügyükben. "Ez nem oldja meg a problémát, ezért a szövetség továbbra is kitart felmondóleveles akciója mellett" - mondta Papp Magor, az MRSZ elnöke pénteken az MTI-nek.

A rezidensszövetség vezetősége pénteken honlapján "kiemelt hírben" reagált a kormány döntésére, amelyet Réthelyi Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium vezetője, Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár és Páva Hanna helyettes államtitkár jelentett be délelőtt egy budapesti sajtótájékoztatón.

Eszerint havonta százezer forintos ösztöndíjat kaphatnak novembertől azok a rezidensek, akik az idén jelentkeznek a szakorvosképzésbe, vállalják, hogy attól kezdve tíz évig Magyarországon dolgoznak, továbbá nem fogadnak el hálapénzt.

Az MRSZ vezetőségének közleményében az olvasható: az egészségügyi államtitkárság szerdán hívta meg őket egy két nappal később esedékes egyeztetésre, amelynek témáját nem közölték, továbbá írásos anyagot sem mellékeltek.

Mint a helyszínen kiderült, egyeztetés helyett egy megszületett döntésről szóló szóbeli tájékoztatást kaptak, tizenöt perccel a kihirdetése előtt, ezzel kész tények elé állítva a szervezetet - írták, a rezidensek. Szerintük ezzel a lépéssel Szócska Miklós megszegte azon ígéretét, amely szerint az őket érintő kérdésekben nélkülük nem születik döntés.

Leszögezték, hogy az eddig meghatározott irányvonalat és elvárásaikat továbbra is fenntartják. "Ezek a minimumfeltételek nem képezik alku tárgyát" - fogalmaztak. Ezzel együtt továbbra is kitartanak az egész egészségügy minden generációját érintő kezdeményezés mellett, a cél az ellátórendszert megmentése.
Az MRSZ vezetősége hangsúlyozta: minden, a tárca által indított tárgyalási kezdeményezést örömmel fogadnak, de csak akkor, ha annak témáját és célját időben megjelölik, és arról írásos anyagot is adnak.

A közleményben arra is kitértek, hogy mivel a szervezet a hivatalos álláspontját minden alkalommal az országos vezetőséggel folytatott egyeztetésen alakítja ki, a pénteki eseményekről csak később nyilatkoznak. Hozzátették továbbá, hogy a koncepcióról az ígért írásos anyag megérkezése után országos egyeztetést folytatnak, álláspontjukat ezt követően nyilvánosságra hozzák.

***

A Weborvos kérdésére dr. Kovács Levente Koppány regionális elnök elmondta, hogy számukra olyannak tűnik a szakállamtitkárság akciója, mint egy kommunikációs fogás, mintha hirtelen pénzt találtak volna, amit el kell költeniük. Az egyeztetés elmaradása miatt attól is tartanak, hogy esetleg ez egy folyamat kezdete, és az államtitkár felrúgta a velük kötött megegyezést, miszerint ilyen kérdésekben mindenképpen egyeztetnek.

A regionális elnök szerint még a kezdő szakorvos-jelölteket sem tudja lefedni a beharangozott összeg. Ráadásul nagyságrendje megosztja a rezidenseket, sőt, az adjunktusokat és a fiatal szakorvos-jelölteket is. Már a hiányszakmákra adott ötvenszázalékos pótlék is feszültségeket okozott a kórházakban. Az ösztöndíjat szigorú feltételekhez kötik, ugyanakkor csak átmeneti megoldást jelent, hiszen ha végez az orvos, leteszi a szakvizsgáját, már nem kapja a plusz pénzt, hanem visszaesik a jövedelme. Ez pedig köztudottan olyan alacsony, hogy nem lehet belőle az önálló élet feltételeit megteremteni, tette hozzá Kovács Levente Koppány.  

Államtitkári belejentés a százezer forintos ösztöndíjról.

LMP: a távozók pénzét dobják oda koncként