• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A háziorvosok többet kérnének ezért-azért

Egészségpolitika Forrás: FAKOOSZ

Több ponton kevesli a jogszabálytervezetben szereplő új tarifákat az alapellátási szervezet.

A FAKOOSZ üdvözli a térítési díjak valorizálásáról, egységesítéséről szóló kormányzati elképzelést. Ugyanakkor a díjtételek változtatásával kapcsolatban fenntartja az eredeti javaslatát, amely nem a 2010. év végi állapotot tekinti kiindulási pontnak, hanem az 1998-as induló állapothoz képest határozná az új díjakat - írta az egyes egészségügyi szolgáltatások térítési díjáról szóló 284/1997. (XII. 23.) Korm. rendelet módosítása tervezetéről kialakított véleményben  a FAKOOSZ.

Mint közleményükben írják: Az egyes díjtételekkel kapcsolatban – figyelembe véve számos háziorvos szervezetünkhöz beérkezett véleményét és javaslatát - hangsúlyozni kívánjuk az alábbiakat:

Gépjármű vezető engedélyek:
Az 1998-as eredetileg megállapított díj részbeni valorizálása is 10 000 Ft-os esetenkénti díjat tenne szükségessé. 1998-ban a vizsgálati díj 32 liter E-95-ös benzin árával volt egyenlő. A jelenleg a rendelettervezetben szereplő díj mindössze 17 liter üzemanyag árát fedezi. Az ezen a bázison számított új díjtétel 13 300 Ft esetén is reális lenne.

Egyben továbbra is javasoljuk a korcsoportonkénti eltérő díjtételek megszüntetését. Ugyanis a vizsgálathoz szükséges orvosi munkavégzés, így ennek ellenértéke nem a vizsgált páciens életkorától függ. (Sőt, az idősebb korosztálynál még fokozottabb odafigyelést igényel.) Szerencsétlen dolognak tartjuk, hogy az életkor a vezetői engedélyek esetében különböző díjat vonz. Ez azt sugallja, hogy idősebb korban a vizsgálat egyszerűbb, kevésbé felelősségteljes, így olcsóbb. Holott épp fordítva van, idősebb korban mindig alaposabb vizsgálatra van szükség és nagyobb a felelősség.

Továbbá a közlekedésbiztonság fokozása érdekében javasoljuk a 40 év alatti korosztály esetében az eddig 10 éves vizsgálati időszakot 5 évre csökkenteni.)

Lőfegyvertartás:
Továbbra is fenntartjuk azon javaslatunkat, hogy a nem a munkakörhöz szükséges lőfegyverek tartásához, használatához szükséges orvosi vizsgálati díjtételek az igénybevevők jövedelmi viszonyához igazodó, a háziorvosok szellemi tevékenységét elismerő mértékben kerüljenek megállapításra.

Ugyanakkor elfogadjuk azt a kormányzati álláspontot, miszerint minden olyan egészségügyi szolgáltatás szabadáras, amely az Egészségbiztosítási Alap terhére nem vehető igénybe és jogszabályban díjtétel nem került meghatározásra. Ugyanakkor szükségesnek tartanánk egy segédlet összeállítását, hogy a gyakorlatban előforduló esetek közül melyek sorolhatók a szabadáras körbe.

Hiányérzetünk:
1. A jogszabálynak ki kellene térnie arra, hogy idegen nyelvű igazolás esetén plusz térítési díj (pl. 5000 forint) számolható fel.
2. A jogszabálynak ki kellene térnie arra, hogy biztosítással (sem TAJ-számmal, sem EU-s biztosítási kártyával) nem rendelkező páciensek ellátásáért milyen térítési díj kérhető.
3. A jogszabálynak ki kellene térnie arra, hogy területileg nem az adott háziorvoshoz tartozó biztosított ellátásáért milyen térítési díj kérhető, amennyiben az ellátást sürgősség nem indokolja. (Ez utóbbival kapcsolatban a korábban működő Biztosítási Felügyeletnek is volt egy állásfoglalása, miszerint ilyen esetben térítési díj kérhető.)

Az OEP által nem finanszírozott diagnosztikus vizsgálatok nagyon hiányoznak a listáról. (felnőtt körzetben pl. cholesterin, stb., gyermekkörzetben pl. a CRP vizsgálat, vizelet vizsgálat.)

Továbbra is javasoljuk a díjak évenkénti folyamatos valorizálását.
Összefoglalva: a jogalkotói szándékkal egyetértünk, a díjtételek emelését azonban nem tartjuk elégségesnek - áll a közleményben.

Az eredeti árak és a javasoltak