• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A háziorvosoknak, fogorvosoknak differenciáltan emelik a bérét

Egészségpolitika Frissítve 2021.01.21 Forrás: MTI
A háziorvosoknak, fogorvosoknak differenciáltan emelik a bérét

Megkérdezik az oltási tervben sorra kerülőket, melyik rendelkezésre álló vakcinával kívánják beoltatni magukat.

Mivel hatékony egészségügyi alapellátás nélkül nincs jó színvonalú egészségügyi ellátás, és a háziorvosi praxisok működése, eredményessége nélkülözhetetlen ahhoz, hogy az egészségügyi rendszer jól működjön, a kormány úgy döntött, hogy a béremelésből a háziorvosok is részesülnek - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten.

A tárcavezető kiemelte: a háziorvosok komoly szerepet vállaltak a koronavírus-járvány elleni küzdelemben, ezért megérdemlik, hogy elismerjék a munkájukat, fontos, hogy a magyar egészségügy alapköve erős talapzaton állhasson.

Kifejtette: aki szoros praxisközösséget vállal, az teljes egészében megkapja a béremelést, ha lazább formát választ, akkor is megkapja az orvosi bértábla szerinti különbözet 80 százalékát, ha pedig egyáltalán nem vesz részt praxisközösségben, akkor a különbözet 30 százalékával emelik a fizetését. Ugyanez vonatozik az állami ellátásban résztvevő fogorvosokra is - tette hozzá Gulyás Gergely.

Magyarország kénytelen saját vakcinabeszerzési forrásokat keresni, miután az Európai Bizottság lassúsága miatt még mindig nem kezdődhetett meg a tömeges koronavírus elleni oltás az Európai Unióban - mondta a csütörtöki Kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás Gergely közölte, a kabinet mindenkivel tárgyal, ahol esélyt lát a beszerzésre, így Kínával és Oroszországgal is.

Hangsúlyozta: csak olyan oltóanyagot kívánnak beszerezni, amellyel már több millió embert beoltottak, és amelyet a magyar hatóságok biztonságosnak és hatékonynak ítélnek.

A miniszter bírálta az Európai Gyógyszerügynökséget is a lassúsága miatt. Elmondta: a magyar hatóságok már engedélyezték az AstraZeneca által fejlesztett oltóanyagot, így ha ezt az európai hatóság is megtenné, elkezdődhetne az oltás azzal. Hozzátette: a héten az orosz vakcina is ideiglenes engedélyt kapott Magyarországon. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter emiatt csütörtökön Moszkvába utazik.

Az unióba érkezett vakcinamennyiség egyértelműen kevés - jelentette ki -, eközben Európán kívül, például Izraelben, az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban vagy az arab világban már tömegesen oltanak.

Gulyás Gergely szólt arról is, hogy amíg a megbetegedések száma jelentősen nem csökken, nincs lehetőség a korlátozó intézkedések érdemi lazítására.

Közölte még, hogy az unió jelentős részén és a szomszédos országokban már a vírus terjedésének harmadik hulláma kezdődött meg, Magyarországon azonban csökken a fertőzés terjedése és a halálozások száma a járványügyi intézkedéseknek köszönhetően.

Arról is szólt: megkérdezik az oltási tervben sorra kerülőket, melyik rendelkezésre álló vakcinával kívánják beoltatni magukat. Ha az adott készítmény nem áll rendelkezésre, az igénylőnek várakoznia kell a beszerzéséig.

Kijelentette: felelőtlenség, ha valaki rémhírt terjeszt olyan vakcinával szemben, amely emberi életeket menthetne meg.

A miniszter álhírnek minősítette, hogy fel nem használat vakcinákat öntenének ki. Ilyen sehol nem fordulhatott elő az egészségügyi tárca álláspontja szerint, ennek súlyos következményei lennének - mondta. Hivatali visszaélés bűntettének minősül, ha egy orvos az oltási sorrendet figyelmen kívül hagyja - válaszolt egy másik kérdésre.

A járványügyi intézkedések fenntartását a jövő héten tárgyalja a kormány.

Nem a kormányon múlik a vakcinák szállítása, ráadásul a Pfizer bejelentette, hogy kevesebbet szállít. Eddig 331 ezer adagot kaptak, ez 165 500 ember beoltására elég, jelenleg 140 ezer embernél tartanak - közölte. Hozzáfűzte: ebben 7200 Moderna-vakcina van.

Megjegyezte: arról, hogy a jövőbeli ütemezés hogyan alakul, vannak előrejelzések, de a valóságtartalmuk megkérdőjelezhető.

Az orosz Szputnyik oltóanyagról Gulyás Gergely közölte: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tud majd pontos számokat mondani pénteki tárgyalásait követően, de úgy tűnik, Oroszország képes volt a gyártókapacitás hiányát kezelni és nagyobb mennyiségben tud gyártani vakcinát.

A kínai vakcináról azt mondta: megállapodtak egymillió adag azonnali szállításáról, de ehhez az OGYÉI engedélye is szükséges.

Megjegyezte: nem lesz lehetőség a regisztrációra a háziorvosoknál, mert csak akkor tartható be a megfelelő sorrendiség az oltásnál, ha központi nyilvántartás áll rendelkezésre.

A miniszter arról is beszélt, hogy az EU-csúcson várhatóan az oltás ütemezéséről és a korlátozásokról lehet szó, az állam- és kormányfők vélhetően azt fogják sürgetni, hogy a lehető leggyorsabban tegyenek lépéseket azért, hogy minél több vakcinához jussanak a tagállamok.

Közölte: lesz védettséget igazoló okirat - várhatóan február közepétől -, mindenki kap egy plasztikkártyát a védettség tényéről, ha meggyógyult a betegségből vagy beoltották.

Arra a kérdésre, hogy teljesíthető-e az a brüsszeli elvárás, hogy márciusig a 80 év felettiek és az egészségügyi, szociális dolgozók legalább 80 százalékát, nyárig a felnőtt lakosság 70 százalékát beoltsák, Gulyás Gergely azt mondta, ha ilyen ütemben érkeznek az EU-ból a vakcinaszállítmányok, akkor ez csak akkor teljesíthető, ha alternatív forrásból is tud szerezni vakcinát a magyar kormány.

Kitért arra, a szerződések alapján nem szankcionálható az, hogy Pfizer gyógyszergyártó néhány héten keresztül kevesebb vakcinát szállít.

Kérdésre elmondta, egyetlen kormánytagot sem oltottak még be koronavírus ellen, az oltási rendtől ugyanis csak jogszabály-módosítással lehet eltérni.

Egy másik kérdésre, miszerint a pécsi virológusok szerint akkor érdemes beadatni a kínai vakcinát, ha azt az uniós hatóság is engedélyezi, Gulyás Gergely közölte, Magyarországnak vannak saját hatóságai, ezért nem gondolják azt, hogy az uniós hatóság engedélye bármivel megbízhatóbb, mint a magyaré.

Legolvasottabb cikkeink