• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A héten megérkezik az influenza elleni védőoltás

Egészségpolitika 2020.10.14 Forrás: MTI
A héten megérkezik az influenza elleni védőoltás

A védőoltás legkésőbb október 20-ig minden praxisban ott lesz, vannak olyan háziorvosok, akik már meg is kezdték a beadását.

Ezen a héten minden háziorvosi praxisba megérkezik az influenza elleni védőoltás - közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján szerdán. Müller Cecília arra kérte a koronavírus szempontjából magas kockázatú csoportokba tartozó betegeket, hogy éljenek az ingyenes védőoltás lehetőségével. A védőoltás legkésőbb október 20-ig minden praxisban ott lesz, vannak olyan praxisok, amelyek már meg is kezdték a beadását - tette hozzá.

Ismét felhívta a figyelmet arra, hogy jelentősen növeli a koronavírusos megbetegedés szövődményeinek kockázatát az elhanyagolt, nem rendszeresen karbantartott alapbetegség. A tisztifőorvos arra kérte a rendszeres gyógyszerszedőket, hogy többször konzultáljanak a háziorvosukkal.

Közölte: a csoportosulások elkerülése érdekében október 23-án központi eseményként csak zászlófelvonás és díjátadás lesz megtartva; a tisztifőorvos az önkormányzatoktól és más szervezetektől is azt kérte, ezt tekintsék irányadónak. Beszámolt arról is, hogy az egészségügyben tavasszal kezdődött szakmai képzéseken júliusig 26 046-an vettek részt, a teljes képzési programot 4434 orvos, 15 545 ápoló és 1901 segédápoló végezte el.

Müller Cecília hangsúlyozta, annak érdekében, hogy valamennyi kórházi ápolásra szoruló koronavírus-beteg megfelelő ellátást kapjon, tervszerű védekezés zajlik. Folyamatos az intézmények kijelölése, a szakemberek átvezénylése, az önkéntesek belépése az ápolásba. Tekintettel vannak arra is, hogy ahonnan munkaerőt vezényelnek át, ott is fenn kell hogy maradjon az ellátás. Kilencszáz és ezer között van jelenleg a kirendelt egészségügyi dolgozói létszám - tette hozzá.

Beszélt arról is, hogy megkezdődött a Richter gyógyszergyár által generikumként kifejlesztett remdesivir hatóanyag betegeken történő klinikai kipróbálása, vizsgálata. Az antivirális szert a középsúlyos állapotú betegek kapják, és felére csökkentheti a halálozást.

Kérdésre válaszolva Müller Cecília kitért arra, hogy sem Magyarországon, sem a nemzetközi szakirodalomban nem dokumentáltak még olyan esetet, hogy koronavírus-pozitív kismama - akár a várandóság alatt, akár a szoptatási időszak alatt - átadta volna a fertőzést újszülöttjének. Ez rendkívül jó és biztató hír - emelte ki a szakember, hozzátéve ugyanakkor, hogy ezek az esetek sokkal szorosabb megfigyelést igényelnek. Elmondta, Magyarországon "néhány ilyen esettel találkoztak", de egyiknél sem fertőzte meg az anya a csecsemőjét. Azonban felhívta a figyelmet arra, hogy a vírusátadás légúti terjedésben történik, ezért az igazoltan pozitív, szoptató kismamáknak a maszkviselést ajánlotta.

A szociális intézményekről szólva Müller Cecília elmondta, az 1600 ilyen intézményből 52-ben van jelen a vírus, és 641 embert tartanak nyilván fertőzöttként. Tömeges megbetegedés sehol sincs, jellemzően öt alatti egy-egy intézményben a pozitív esetek száma. A szakember kérdésre reagálva elmondta, a magánúton elvégzett PCR-tesztek eredményei - függetlenül a pozitivitástól - bekerülnek a központi nyilvántartásba.

Az országos tisztifőorvos beszélt arról is, hogy a vérplazma-terápia hatékony módja a koronavírus-betegek kezelésének, a középsúlyos betegeknél elkerülhető a súlyosabb lefolyás. Tájékoztatása szerint van elegendő vérplazma, ugyanakkor emelkedik a kórházi ellátásra szorulók száma, ezért arra kérte a fertőzésen már átesetteket, hogy adjanak vérplazmát.

A maszkviselési szabályok megszegése miatt az elmúlt 24 órában a rendőrök 75 esetben intézkedtek - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese. Kiss Róbert alezredes elmondta, hogy kedden a védelmi intézkedések megszegése miatt nyolc esetben intézkedtek a rendőrök, miután a tömegközlekedési eszközökön utazók nem, vagy nem megfelelően viseltek maszkot, további 67 esetben azért volt szükség rendőri intézkedésre, mert kereskedelmi üzletekben, közintézményekben, illetve a jogszabályban meghatározott egyéb helyeken megszegték a védelmi intézkedések szabályait. Előbbiek közül mind a nyolc eset figyelmeztetéssel zárult, utóbbiak közül 57 embert figyelmeztettek, három esetben helyszíni bírságot szabtak ki, míg hét esetben szabálysértési feljelentést tettek.

Kiss Róbert elmondta, a járványügyi készültségi időszak védelmi intézkedéseiről szóló kormányhatározat szeptember 21-ei hatályba lépése óta tömegközlekedési eszközökön 433, míg a kereskedelmi üzletek területén 807 emberrel szemben intézkedtek. Jelezte, hogy a rendőri intézkedések közül a figyelmeztetések száma a legjelentősebb, összesen 1061 esetben alkalmazták. Hangsúlyozta, hogy az elmúlt 24 órában a kijelölt tranzitútvonalra vonatkozó szabályok megszegése miatt 30 autós ellen intézkedtek; 22 esetben helyszíni bírságot szabtak ki, 8 esetben pedig feljelentést tettek szabálysértés miatt.

Ugyancsak ezen időszakban a rendőrség 10 007 alkalommal ellenőrizte a házi karanténra vonatkozó szabályok betartását, illetve kedden 3707 ember került házi karanténba. Ez azt jelenti, hogy 23 815 ember tartózkodik karanténban, az ellenőrzést segítő mobil applikációt pedig 1104-en regisztrálták - sorolta az alezredes. Közlése szerint a határellenőrzés visszaállítása óta 108 996 kamion haladt át tranzitútvonalon Magyarországon, 111 016-nak pedig magyarországi úticélja volt.

A határállomásokon egyébként zökkenőmentes a ki- és beléptetés, a teherforgalom számára a röszkei autópálya átkelőn a belépő oldalon 3 órás, a tompai állomáson, szintén a belépő oldalon, ugyancsak 3 órás a várakozási idő, illetve két órát kell várnia annak, aki Beregsuránynál akar belépni Magyarországra - ismertette Kiss Róbert.

Legolvasottabb cikkeink